in

Kako možete prepoznati da vašem tijelu nedostaje magnezijum?

Kako možete prepoznati da vašem tijelu nedostaje magnezijum?
Slatka-Tajna.Eu

Magnezijum je esencijalni element u tragovima uključen u preko 300 biohemijskih reakcija. Odgovoran je za mnoge procese u tijelu i njegovo stanje uopšte.

Magnezijum može uticati na promjene raspoloženja, umor, nervnu napetost, anksioznost, performanse mišića, metabolizam glukoze i otkucaje srca. Obilje prirodnog sredstva za smirenje i antistresnog minerala pozitivno utiče na proizvodnju energije, apsorpciju glukoze, smirujući tijelo od nervnog preuzbuđenja.

Sa nedostatkom magnezijuma, postoji stalna letargija i apatija, umor, razdražljivost, nesanica, depresivno raspoloženje, smanjen apetit, povećana glukoza u krvi, smanjen imunitet.

Koja hrana obiluje magnezijumom?

U prosjeku, ljudskom tijelu je potrebno oko 400 miligrama magnezijuma dnevno. Do magnezijuma je lakše i pouzdanije doći uzimanjem vitamina i dijetetskih suplemenata. Ali to treba uraditi tek nakon konsultacije sa endokrinologom i prolaska testova, prema čijim rezultatima se biraju potrebni lijek i doza.

Ako još niste posjetili specijaliste, u ishranu možete uključiti hranu bogatu magnezijumom. Ovo će spriječiti nedostatak elemenata u tragovima u tijelu:

orasi: indijski oraščići, pinjoli, bademi;

morske alge;

sjeme: suncokret, bundeva, susam, laneno sjeme;

žitarice: heljda, ječam, pšenica, raž;

banana;

lisnato zelenilo: kiseljak, špinat, rukola;

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


avokado;

tamna čokolada;

mahunarke: grašak, sočivo, crni pasulj, leblebija;

brokoli;

tofu;

riba: skuša, pollock, brancin.

Takođe možete piti prirodnu magnezijumsku vodu, koristiti sprejeve i magnezijumove soli za kupanje, koji pomažu da se doza magnezijuma provuče kroz kožu, što obezbjeđuje efikasniju isporuku elementa u tragovima ćelijama tijela.

(NovostiMagazin)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Molite se vi dečki za sebe, a žene pustite na miru

Molite se vi dečki za sebe, a žene pustite na miru

Urušava se nacionalni spomenik u centru Sarajeva: Ko je zakazao?

Urušava se nacionalni spomenik u centru Sarajeva: Ko je zakazao?