in

Konačno pronađeno rješenje za nilske konje Pabla Eskobara

Konačno pronađeno rješenje za nilske konje Pabla Eskobara
Slatka-Tajna.Eu

Nilski konji iz privatnog zoo vrta Pabla Eskobara, najveće krdo ovih životinja izvan njihove postojbine Afrike, uskoro će se preseliti na nove adrese u Indiji, Meksiku i Ekvadoru.

Ovi sisari su se nastanili u Kolumbiji osamdesetih godina prošlog vijeka kada je vođa kokainskog kartela Pablo Eskobar ilegalno uvezao različite životinje iz Afrike na svoje imanje Hacijenda Napoles, uključujući i četiri nilska konja. Poslije ubistva Eskobara 1993. vlasti su zbrinule većinu njegovih “ljubimaca” iz privatnog zoo vrta, ali ne i nilske konje, jer je njihov transport bio previše skup i komplikovan. 

Iako su na ranču bili samo jedan mužjak i tri ženke, broj jedinki je u međuvremenu dostigao između 130 i 160, a one su postale prava prijetnja za živi svijet rijeke Magdalene, kao i lokalno stanovništvo, piše “CNN”. S godinama su pravili sve veće probleme, a tamošnji mediji prozvali su ih “kokainskim nilskim konjima”.

Studija koja je objavljena u naučnom časopisu “Nature” pokazala je da bi njihov broj za samo dvije decenije mogao da dostigne čak 1.500. Takođe, istraživanja pokazuju da fekalije ovih životinja mogu da utiču na nivo kiseonika u vodi u kojoj borave, što utiče na vodeni svijet, ali i ljude. 

Dokazano je da u vodi u kojoj ima nilskih konja ima i cijanobakterija, koje posredno mogu da izazovu masovni pomor ribe. 

Ove životinje žive u krdima i vrlo su agresivne i teritorijalne, iako se uglavnom hrane biljnom hranom. Mada Kolumbija nije njihovo prirodno stanište, lokalni teren im je očigledno odgovarao, jer im je bila dostupna plitka voda i hrana.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Sada će šezdeset jedinki biti premješteno u Indiju, deset u Meksiko, a dvije u Ekvador jer prema riječima guvernera Antiokije u Kolumbiji Anibala Gavirije, njihov povratak u Afriku “nije dozvoljen”.

Naime, njihov povratak među druge pripadnike njihove vrste u Africi donio bi više štete nego koristi, jer bi sa sobom donijeli i svoje bakterije i viruse koji bi po ostale životinje mogli da budu kobni.

Preostali nilski konji ostaće u Kolumbiji, a lokalne vlasti se nadaju da će naučiti kako da ih drže pod kontrolom, budući da važe za potencijalnu turističku atrakciju.

Plan je usaglašavan oko godinu dana, a proces preseljenja će nadgledati ekološka inspekcija, koja garantuje da ima dovoljno iskustva s preseljenjem divljih životinja, uključujući i nilske konje. Životinje će, kako kažu, prvo hranom biti namamljene u ogromne gvozdene kontejnere, prevezene na aerodrom u Rionegru, a odatle avionima za Indiju, Meksiko i Ekvador, prenosi “EuroNews”.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

🔴Bošnjo kahveniše🔴 #2022 #humor #smiješno #balkan

🔴Bošnjo kahveniše🔴 #2022 #humor #smiješno #balkan

Istra se hvata u koštac s bespravnom gradnjom, kreću rušenja

Istra se hvata u koštac s bespravnom gradnjom, kreću rušenja