in

Nedjelja na Jadranu pretežno sunčana, a sjevernije oblačnije, ujutro magla

Nedjelja na Jadranu pretežno sunčana, a sjevernije oblačnije, ujutro magla
Slatka-Tajna.Eu
Nedjelja na Jadranu pretežno sunčana, a sjevernije oblačnije, ujutro magla

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

“I u nedjelju će vrijeme biti pogodno za aktivnosti na otvorenom, a već od ponedjeljka ponovno promjenjivo. Povremeno će biti kiše, početkom tjedna u gorju i susnježice i snijega, na Jadranu moguće i grmljavine, a uz umjereno do jako jugo i jugozapadnjak od utorka je vrlo velika vjerojatnost postupnog porasta temperature.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nedjelja na Jadranu pretežno sunčana, a sjevernije oblačnije, ujutro ponegdje magla, mraz

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: “I u nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu ujutro mjestimice magla, zatim djelomice sunčano. Najniža temperatura zraka većinom 0 ili 1 °C, a najviša dnevna oko 9 °C.

U središnjoj Hrvatskoj najviša temperatura između 8 i 10 °C. Nakon jutra malo toplijeg od subotnjeg i tek rijetko gdje mraza i magle, danju će biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku.

Više sunčanog vremena bit će u gorskim krajevima te osobito na sjevernom Jadranu gdje će prevladavati sunčano. Po kotlinama gorskih krajeva ujutro moguća magla, ali i mraz,uz najnižu temperaturu zraka između -4 i -1 °C. Najviša dnevna između 5 i 9 °C, na Jadranu od 13 do 15 °C.

Uz obalu će puhati umjerena bura, ujutro podno Velebita i jaka, poslijepodne zapadni i jugozapadni vjetar. Slabe do umjerene bure bit će i uz obalu Dalmacije, od sredine dana zapadnog i sjeverozapadnog vjetra. Prevladavat će sunčano i ugodno toplo za ovo doba godine uz temperaturu zraka uglavnom između 14 i 16 °C.

Podjednako vrijeme bit će i na jugu Hrvatske – obilje sunca uz umjerenu buru ujutro, a zatim slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, pa će i more biti malo do umjereno valovito.”

Ponovno promjenjivo

Tjedan će na kopnu početi oblačnijim vremenom uz povremene oborine – uglavnom mjestimičnu kišu, ali ponajprije u gorskim krajevima može biti oborina na granici kiše i snijega. Prema sredini tjedna promjenjivo, uz povremenu kišu uglavnom u gorju. Uz jačanje jugozapadnog vjetra i temperatura zraka postupno će rasti.

Promjenjivo će sljedećih dana biti i na Jadranu. Povremeno kiša, u ponedjeljak mjestimice vjerojatno i u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno jugo, na sjevernom dijelu i jugozapadnjak. Postupno toplije, i ujutro i danju.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i  agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

„PUTNIK S LAŽNIM PASOŠEM“: S ljubavnim slomom koincidirao je rasap Tinovih političkih ideala

„PUTNIK S LAŽNIM PASOŠEM“: S ljubavnim slomom koincidirao je rasap Tinovih političkih ideala

Skriveni troškovi od kojih boli glava: Koliko vas stvarno košta vaš automobil?

Skriveni troškovi od kojih boli glava: Koliko vas stvarno košta vaš automobil?