in

Onkološki pacijenti u Federaciji BiH na listama čekanja za citostatike

Onkološki pacijenti u Federaciji BiH na listama čekanja za citostatike
Slatka-Tajna.Eu
Onkološki pacijenti u Federaciji BiH na listama čekanja za citostatike

Onkološki pacijenti u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) već osam dana nemaju citostatike, lijekove potrebne za liječenje kancerogenih oboljenja.

Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH je 20. februara obavijestio javnost da je pet vrsta citostatika nedostupno na tržištu Bosne i Hercegovine, kako su naveli, zbog “poremećaja na tržištu”. Nije obrazloženo o kakvom se poremećaju radi.

Naveli su i da će refundirati troškove svim pacijentima koji uspiju sami naći i vlastitim novcem kupiti citostatike koje Zavod nije nabavio.

U potrazi za lijekom je i četrdesetdvogodišnja Sarajka Amila Kašibović, koja ima metastatski karcinom dojke.

“Ogorčena sam i uplašena od kada sam vidjela vijest da nema citostatika. To znači da bih ja trebala da imam svaki mjesec 6.000 maraka da bih produžila sebi život za mjesec dana”, kaže Kašibović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pacijenti u drugom bh. entitetu Republika Srpska (RS), trenutno nemaju problema sa nedostatkom citostatika, potvrdili su za RSE iz Zavoda zdravstvenog osiguranja RS.

Bosna i Hercegovina nema registar o broju onkoloških pacijenata.

Zdravstvo u BiH nije u nadležnosti države, već dva njena entiteta, odnosno 10 kantona u entitetu Federacija BiH, te Brčko Distrikta, kao zasebne administrativne jedinice.

To znači da se građani mogu liječiti samo u entitetu u kojem žive, te uglavnom samo u svom kantonu u Federaciji BiH.

Ljekari nisu optimisti

“Nedostatak citostatika u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je evidentan, situacija će biti još lošija”, poručili su 22. februara iz ove zdravstvene institucije.

KCUS je upozorio da nedostatak citostatika traje relativno dugo, te da ih može nabavljati isključivo Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Poručili su da “prijeteća deficitarnost lijekova može dovesti do ozbiljnog poremećaja u optimalnom tretmanu onkoloških pacijenata”.

Nedostatak citostatika traje relativno dugo, upozoravaju iz UKCS

Naveli su da već duži vremenski period Zavod ne isporučuje neophodne citostatike, čime ljekare onemogućava u liječenju onkoloških pacijenata.

Nestašica citostatika hroničan problem

Na osnovu uvida u obavještenja za javnost Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH ovo je peta nestašica citostatika od 2018. godine.

Zavod zdravstvenog osiguranja FBIH citostatike nabavlja novcem koji se izdvaja u Fond solidarnosti ovog entiteta.

Fond se finansira iz doprinosa zdravstvenog osiguranja kojeg plaćaju zaposlenici u Federaciji. Vlada FBiH je, prema zakonu, dužna da izdvoji iz budžeta isti iznos novca koliko se prikupi od građana.

Međutim, Vlada Federacije BiH već godinama krši Zakon o zdravstvenom osiguranju, jer Fondu solidarnosti uplaćuje manje od 20 posto zakonom propisanog budžetskog granta. Ovo je više puta utvrdio Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH.

Zbog toga je 14 nevladinih organizacija iz BiH pokrenulo kampanju, kako bi natjerali vladu ovog entiteta da izdvoji zakonom propisana sredstva za teško oboljele građane.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Šta kažu u Zavodu?

U Zavodu zdravstvenog osiguranja FBiH za RSE kažu da poduzimaju sve da obezbijede snabdijevanja zdravstvenih ustanova i pacijenata lijekovima koji se finasiraju sredstvima federalnog Fonda solidarnosti.

Kažu da se kontinuirano zalažu za povećanje nedovoljnih izdvajanja za Fond solidarnosti, koji finansira liječenje pacijenata.

Navode da često poništavaju javne nabavke za neke lijekove, jer ne dobijaju nijednu ponudu od velefarmacija, ili su veletrgovci ponudili cijene veće od iznosa koje je Zavod planirao izdvojiti za tu nabavku. Zakon propisuje da se u takvim slučajevima javna nabavka mora poništiti.

Dodaju da ni zaključeni ugovori sa dobavljačima nisu garancija da će lijek biti isporučen. Naime, nerijetko dolazi do zastoja u isporuci zbog prestanka proizvodnje lijeka, nezainteresiranosti dobavljača zbog ugovorenih malih količina lijeka ili povlačenja nekih proizvođača sa tržišta BiH, kažu u Zavodu.

Enida Glušac, iz udruženja “Renesansa”, koje okuplja oboljele od tumora dojke, kaže da se članice udruženja često suočavaju sa problemom nedostatka lijekova koji su im potrebni.

“Potrebe pacijentica su daleko veće, pa se stvaraju liste čekanja. Žene čekaju od mjesec, pa do godinu dana. Jasno je koliko je to opasno, jer karcinom ne miruje, on se i dalje širi”, kaže ona.

Prema podacima Ureda za reviziju institucija Federacije BiH, Zavod je u 2021. godini izdvojio više od 65 miliona maraka (33 miliona eura) za citostatike kojima je liječeno 12.197 pacijenata.

Šta kažu u Vladi Federacije BiH?

Ministarstvo zdravstva Federacije BiH je bez ministra godinu i četiri mjeseca, nakon smrti ministra Vjekoslava Mandića.

Snježana Bodnaruk, sekretarka ministarstva, za RSE kaže da je ministarstvo primilo inicijativu 14 nevladinih organizacija da Fond solidarnosti bude finansiran u punom iznosu, kako je propisano zakonom.

Navodi da je ministarstvo o stanju upoznalo oba doma entitetskog parlamenta tokom tematskih sjednica koje su posvećene ovom pitanju.

Kaže da je je Zakonom o zdravstvenom osiguranju nesporno regulisano da se za Fond solidarnoti iz entitetskog budžeta izdvaja isti iznos sredstava koliko se prikupi i od zaposlenih građana, po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Bodnaruk je, međutim, dodala da je odredbom Zakona o budžetima u FBiH ovom zakonu dat prioritet u odnosu na sve druge zakone, u slučaju da su ti drugi zakoni u suprotnosti sa Zakonom o budžetima.

Dodaje da to praktično znači da se ovim zakonom utvrđuju fiskalni prioriteti, koje je moguće planirati u toku jedne godine.

“Vlada je uvijek izdvajala sukladno svojim mogućnostima”, kaže Bodnaruk.

Zbog nedostatka novca Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH već godinama formira liste čekanja, na kojima pacijenti čekaju mjesecima da im Zavod odobri finansiranje lijeka.

U septembru 2019. godine su na listama čekanja na lijekove iz Fonda solidarnosti bila 343 pacijenta. Taj broj se do kraja 2021. godine povećao na 672 pacijenta.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zabranjen uvoz dodatka prehrani „Fuel EZ“

Zabranjen uvoz dodatka prehrani „Fuel EZ“

Шастун Сам угарает Над Собой #shorts #юмор #приколы #дорохов #шастун

Шастун Сам угарает Над Собой #shorts #юмор #приколы #дорохов #шастун