in

Nezaposlenost u EU i eurozoni stabilna na kraju 2022., u Hrvatskoj blago pala

Nezaposlenost u EU i eurozoni stabilna na kraju 2022., u Hrvatskoj blago pala
Slatka-Tajna.Eu
Nezaposlenost u EU i eurozoni stabilna na kraju 2022., u Hrvatskoj blago pala

Nezaposlenost u eurozoni i EU-u

Foto: Andrey_Popov / SHUTTERSTOCK

Stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni zadržala se u prosincu na razini prethodnog mjeseca, a u Hrvatskoj spustila se dublje ispod prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazalo je izvješće Eurostala.

Na razini EU-a stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u prosincu 6,1 posto, zadržavši se na razini iz studenoga, pokazalo je revidirano izvješće europskog statističkog ureda.

U 19-članoj eurozoni zadržala se na 6,6 posto, pokazuje revidirana tablica Eurostata.

Usporedbe radi, u prosincu 2021. u EU je dosezala 6,4 posto, a u eurozoni sedam posto.

Eurostat procjenjuje da je bez posla u EU u prosincu bilo 13,148 milijuna građana, od čega njih nešto više od 11 milijuna u eurozoni. Na mjesečnoj razini broj nezaposlenih u EU uvećan je za 28 tisuća, a u eurozoni za 23 tisuće.

U usporedbi sa prosincem 2021. broj nezaposlenih manji je za 518 tisuća u EU, te za 494 tisuće u eurozoni.

Španjolska i Grčka i dalje na čelu

Španjolska i Grčka i dalje jedine bilježe dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u prosincu iznosila 13,1 odnosno 11,6 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u prosincu iznosila 6,4 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod nego u studenom, prema Eurostatovim podacima. U prosincu 2021. dosezala je 6,7 posto.

Bez posla je, prema Eurostatovim podacima, u Hrvatskoj u prosincu bilo 116 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na isti mjesec godine ranije broj im je smanjen za pet tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti imala je u prosincu Češka, od 2,3 posto, a slijede Njemačka i Poljska s 2,9 posto.

Nezaposlenost mladih nepromijenjena

Stopa nezaposlenosti građana u dobi do 25 godina u prosincu je u EU porasla za 0,2 postotna boda u odnosu na studeni, na 15 posto, dok je u eurozoni bila nepromijenjena i iznosila je 14,8 posto.

U prosincu 2021. iznosila je 14,4 posto u EU i 14,5 posto u eurozoni, pokazuju tablice Eurostata.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Broj nezaposlenih mladih u EU bio je u zadnjem prošlogodišnjem mjesecu veći za 209 tisuća nego u istom razdoblju 2021., a u eurozoni za 156 tisuća.

U Eurostatu procjenjuju da je u EU u prosincu bez posla bilo 2,862 milijuna mladih, od čega 2,311 milijun u eurozoni.

Četvorka iznad 20 posto

Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u prosincu su bilježile Španjolska i Grčka, od 29,6 odnosno 28,9 posto. Slijede Cipar i Italija s 22,6 odnosno 22,1 posto.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najnižu stopu nezaposlenosti mladih i u prosincu je bilježila Njemačka, od 5,8 posto.

Slijede Nizozemska sa 7,5 posto, te Austrija i Malta s 9,1 posto.

Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obvezni dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti, već ih dostavljaju na kvartalnoj razini.

U četvrtom lanjskom tromjesečju Hrvatska je bilježila stopu nezaposlenosti od 17,3 posto, uz 25 tisuća mladih bez posla, pokazuje najnovija Eurostatova tablica.

U trećem lanjskom tromjesečju stopa nezaposlenosti mladih iznosila je 17,5 posto, uz isti broj nezaposlenih, prema Eurostatovim podacima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

9. FMCG Retail Summit Sarajevo – najveće godišnje okupljanje FMCG industrije

9. FMCG Retail Summit Sarajevo – najveće godišnje okupljanje FMCG industrije

Prozor-Rama: Za prvorođeno dijete 1.000 KM, za svako upisano u prvi razred 400 KM / Bljesak.info

Prozor-Rama: Za prvorođeno dijete 1.000 KM, za svako upisano u prvi razred 400 KM / Bljesak.info