in

Spotify i druge kompanije pozivaju na ‘smislene’ regulatorne mjere protiv Applea

Slatka-Tajna.Eu

Muzička streaming platforma Spotify zajedno s drugkim kompanijama poput Deezera, pozvala je Evropsku komisiju da poduzme mjere protiv kompanije. Apple Inc zbog antikonkurentskih i nepoštenih praksi koje ometaju njihovo poslovanje.

U pismu, upućenom izvršnoj potpredsjednici antimonopolskog regulatora Evropske unije Margrethe Vestager, zahtijeva se od Komisije da brzo djeluje za dobrobit evropskih potrošača.

Pismo, koje također potpisuju Basecamp, Deezer i još pet drugih kompanija, uglavnom se fokusira na App Store. Kaže da im Apple postavlja “umjetne prepreke” na njihov put, naplaćuje “pretjerane” naknade i usput pravi “hirovite izmjene” pravila.

Spotify se već godinama protivi Appleovoj nepopustljivoj kontroli nad App Storeom. Kompanija je još 2019. podnijela žalbu protiv tržišnog takmičenja u Evropi, rekavši da Appleova pravila guše inovacije i štete potrošačima višim cijenama i lošijim iskustvima kada su u pitanju aplikacije za streaming muzike.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


REUTERS/Mike Segar/File Photo

Evropska komisija stala je na stranu Spotifyja 2021. godine, napisavši da je Apple “zloupotrijebio svoj dominantni položaj” u distribuciji muzičkih aplikacija. No, gotovo dvije godine kasnije, Komisija tek treba završiti svoju istragu ili zahtijevati promjene od Applea, piše The Verge.

Pritužbe kompanija vrte se oko nekoliko ograničenja koja Apple postavlja na iOS-u i App Storeu. Apple zahtijeva da se sve iOS aplikacije poslužuju putem vlastitog prodajnog prostora, gdje se od kompanija općenito traži smanjenje prihoda od 15 do 30 posto na digitalne kupovine. Apple ograničava mogućnost proizvođača aplikacija da informiraju svoje klijente o jeftinijim opcijama na drugim mjestima, što platforme poput Spotifyja stavlja u tešku poziciju, prepuštajući značajan iznos prihoda operateru konkurentske usluge streaminga muzike Apple Music.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

OznakeComments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KLAUS SCHWAB I TEORIJE ZAVJERE: Schwab s WEF želi “instalirati novi svjetski poredak” – u korist „elite“ i na račun običnog svijeta?!

Složen proces vraćanja državljanstva BiH dijaspori