in

Obilježja pontifikata pape Benedikta XVI.

Obilježja pontifikata pape Benedikta XVI.
Slatka-Tajna.Eu
Obilježja pontifikata pape Benedikta XVI.

Obilježja pontifikata pape Benedikta XVI.

Foto: Otvoreno / HTV

Papa emeritus Benedikt XVI. pokopan je u bazilici sv. Petra. Sprovod, na kojem je bilo oko 50 tisuća vjernika, predvodio je njegov nasljednik papa Franjo.

Koja su važna obilježja pontifikata pape Benedikta XVI.? Kakva je njegova teološka ostavština?

Koliki je bio utjecaj Benedikta XVI.? Koliko je pomogao Hrvatskoj na europskom putu? Koliko su važni i kakvi su diplomatski odnosi s Vatikanom?

O tome su u emisiji Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića, govorili Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, akademik Emilio Marin, bivši veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, mr. sc. Tanja Maleš, teologinja i urednica vjerskog programa Hrvatskog katoličkog radija te Darko Pavičić komentator “Večernjeg lista”.

– Benedikt 16. ostavio je veliki trag. Hrvati su ga voljeli i Bavarska je slična sa svojom religioznojnom atmosferi. On je puno znao o Htrvatima, jer je puno Hrvata živjelo u Bavarskoj, rekao je Grlić Radman te dodao kako je on na blagi način prenosio vlastite misli na slušatelja, ali on je imao sposobnost i slušanja te je volio i argumentaciju, istaknuo je Grlić Radman.

– Imao je sposobnost slušanja, ali je volio i kvalitetnu argumentaciju. Njegov razgovor na duhovnim vježbama nije završio pukim predavanjem, već se on družio s mladim ljudima, rekao je.

Tatjana Maleš se sjetila kako se papa sjetio kako mu je bilo s mladima 2011. godine. Veličina pape se pokazala tada, jer je s mladima klečao.

– Veličina takvih ljudi se očituje na koljenima i taj susret s Isusom proizveo je tišinu u kojoj se nije čuo zvuk mobitela, već cvrkut ptice koja je godila našim ušima, rekla je.

Naglašava kako je papa bio veličanstven i jedinstven.

– Danas je papa održao katehezu bez riječi, iako je na trgu Svetog Petra pokazao da je u središtu pozorno.

Naglašava kako je papa bio veličanstven i jedinstven.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Danas je papa održao katehezu bez riječi, iako je na trgu Svetog Petra pokazao da je u središtu pozornosti bio Isus Krist, rekla je.

Emilio Marin rekao je kako je zajdnički nazivnik Benedikta i njega bila Francuska akademija znanosti i umjetnosti.

– Kada je on postao Papa svi smo bili ponosni, naglasio je.

Darko Pavičić je rekao kako su danas u cijelom svijetu držane mise za papu Benedikta.

– Ovo vrijeme u kojem smo se zadnjih dana zatekli je vrijeme je duhovna mobilizacija. Kada je papa Franjo rekao da je Benediktu loše i kada je pozvao svijet da moli za njega, stvorilo se duhovno ozračje zajedništva koje je bilo pozvalo sve ljude u istom smjeru, naglasio je.

Benedikt je svoj pontifikat završio prije 9 godina, sam je sebe umirovio i ostavio put svom nasljedniku te je prvi papa emeritus na ovaj način.

– Tek sada, svojom smrću Benedikt je otišao i tek sada ćemo vidjeti njegovo nasljeđe koje je ogromno, rekao je Pavičić.

Maleš govori kako je Benedikt bio čuvar vjere koji nije popuštao ideologijama i strujama, već je čuvao istinu vjere.

– To je papa koji je u svom pontifikatu napisao 3 enciklike o temeljnim krepostima. Papa se nije smatrao autoritetom već čuvarom vjere, rekla je.

Benedikt 16. se susreo s Hrvatima i njihovom željom za slobodom. Hrvati su imali vjeru koja je bila protkana tradicijom kršćanstva, naglasio je Grlić Radman.

Pavičić ističe kako je Benedikt utro put papi Franji i njih su dvojca blisko surađivali. To pokazuje da crkva ide u kontinuitetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kako pravilno njegovati kožu ruku tokom zime

Kako pravilno njegovati kožu ruku tokom zime

KARLEUŠA ODBRUSILA DUŠKU: Ciganisanje preko novina je dno dna

KARLEUŠA ODBRUSILA DUŠKU: Ciganisanje preko novina je dno dna