in

Novogodišnja trpeza: Svečani jelovnik od predjela, glavnog jela do deserta

Novogodišnja trpeza: Svečani jelovnik od predjela, glavnog jela do deserta
Slatka-Tajna.Eu

S praznicima dolazi i vrijeme novogodišnjih jela, pravih poslastica kojima možemo da se prepustimo uživajući u svakom zalogaju. Novogodišnja trpeza podrazumijeva prazničnu atmosferu i tradicionalna jela, pečenje, francusku salatu, sarme i slasne medenjake.

Međutim, praznici mogu biti i pravi trenutak da obogatimo trpezu nešto drugačijim specijalitetima, koji će naše najmilije iznenaditi.

Ove godine novogodišnja trpeza može biti obogaćena interesantnim predjelima, neobičnim slatkišima, ali i nešto drugačijim glavnim jelima uz koje će novogodišnja večera biti najbolja do sada.

Ukoliko želite da pomjerite granice dobrog ukusa i iznenadite svoje ukućane i prijatelje, sigurno će vam se dopasti ideje za novogodišnju trpezu koje smo pripremili za vas, od predjela, glavnog jela do deserta.

PREDJELO

Pizza torta

 

Omiljena jela kao što su pizza i slana torta mogu se iskombinirati  za hladno predjelo. Tako na scenu stupa slasna pizza torta, koju će djeca obožavati

Sastojci:

Kore:

4 jaja

1 dl ulja

1 dl mlijeka

6 kašika brašna

2 kašike kečapa

1/2 kašičice praška za pecivo

po ukusu: so i origano

Sastojci za fil:

200 g šunke

200g kačkavalja

200 g feta sira

100 g kečapa

300 g kisele pavlake

Crne, zelene masline, marinirane pečurke, sušeni paradajz, feferoni- po izboru, po 100 g svaki dodatak

origano po ukusu

Priprema:

Za kore pjenasto umutite bjelanca s malo soli, dodajte žumanca, potom ulje i mlijeko. Umiješajte kečap i suhe sastojke. Koru pecite u plehu dimenzija 30×30 na 180 ⁰C, 7-8 minuta.

Isijecite tijesto na tri dijela. Premažite filom svaku koru, ostavljajući dovoljno fila da namažete i cijelu tortu na kraju. Fil ćete dobiti tako što pomiješate sir i kiselu pavlaku. Preko fila narendajte kačkavalj, poredajte listiće šunke, stavite isjeckane masline, pečurke ili sušeni paradajz, feferone. Prelijte kašikom, dvije kečapa i stavite narednu koru, malo je pritisnite i nju nafilujte na isti način.

Možete i kombinirati da između dvije kore imate samo sir i masline s kečapom, u narednom šunku i sušeni paradajz ili kako odaberete, igrajte se ukusima, bojama i teksturama koji će se lijepo osjetiti i vidjeti kada tortu isiječete. Dekorirajte je po želji.

Teleća čorba

Sastojci:

600 g telećeg mesa

1 glavica luka

2-3 kašike ulja

2 mrkve

2 krompira

biber u zrnu

2-3 lista lovora

so

2 kašike brašna

malo aleve paprike

2 žumanca

200 ml kisele pavlake

Priprema:

Isjeckati sitno luk. U dublji lonac sipati ulje, zagrijati ga, pa na njemu izdinstati sitno sjeckani luk. Dodati meso sjeckano na kockice, promiješati i ostaviti da se malo dinsta. Sipati dva litra vode. Staviti biber u zrnu, lovorov list, na kockice sjeckanu mrkvu i krompir, smanjiti temperaturu, posoliti, poklopiti i kuhati sve dok povrće i meso ne omeknu. U posebnom lončetu izmiješati brašno, alevu papriku i malo vode, tako da nema grudvica, pa to dodati u čorbu. Opet kuhati dok ne provri. Dva žumanca viljuškom umutiti i dodati kiselu pavlaku, pa dobro sve promiješati. Kipuću čorbu skloniti s ringle, pa je polako kutlačom sipati u smjesu od žumanaca i pavlake stalno mješajući viljuškom. Sipati dvije-tri kutlače. Dobro promiješati, pa opet jednom po jednom kutlačom vraćati smjesu u lonac. Polako promiješati i poklopiti.

Slani rolat

Sastojci:

Za koru:

5 jaja

prstohvat soli

5 kašika brašna

1 prašak za pecivo

2 dl kisele pavlake

4 kašike ajvara

Za fil:

250 g feta sira

1 dl kisele pavlake

1 čehno bijelog luka

2-3 kisela krastavčića

1/2 kisele crvene paprike

75 g kobasice

Priprema:

Kora:

Umutite bjelanca s prstohvatom soli u čvrstu pjenu. Posebno pomiješajte žumanca s kiselom pavlakom, ajvarom, brašnom i praškom za pecivo, te spojite sa pjenom lagano prevrćući smjesu špatulom. Rasporedite pripremljenu masu u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh, poravnajte, a potom pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni 12-15 minuta. Izvadite, pa urolajte zajedno s papirom duž kraće strane i ostavite rolat da se ohladi.

Fil:

Izgnječite viljuškom fetu, pa dodajte kiselu pavlaku. Kisele krastavčiće, kiselu papriku i čajnu kobasicu iseckajte na kockice, a čehno bijelog luka protisnite kroz presu, te sve umiješajte u smjesu pavlake i sira.

Postupak rolanja pečene kore i filovanje: Odvijte ohlađenu koru i odvojte je od papira. Nanesite fil ravnomjerno po cijeloj površini , te ponovo zarolajte čvrsto. Obmotajte rolat providnom folijom, te ga ostavite u frižideru  da se rashladi i stegne. Sutradan isijecite šnite željene debljine i poslužite.

 

GLAVNO JELO

Govedina Stroganov

Sastojci:

400 g teletine

20 g putera

100 g luka

150 g šampinjona

1 Fant BEEF STROGANOFF

1 kašika senfa

2 kisela krastavca

100 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Teletinu narežite na tanke odreske, a zatim na trakice. Na zagrijanom puteru popecite narezano meso koje zatim izvadite iz posude. U tavu dodajte sitno nasjeckan luk, popecite ga, a potom dodajte narezane šampinjone. Meso vratite u posudu. Ulijte 400 ml mlake vode, umiješajte sadržaj vrećice Fanta i kuhajte pet minuta. Pred kraj dodajte senf, sitno narezane kisele krastavce i vrhnje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Marinirano pečenje

Sastojci:

1,5 – 2 kg jagnjeće plećke ili buta

100 ml ulja

2 čehna bijelog luka

150 g suhih kajsija

so, biber, aleva paprika, kurkuma

ruzmarin, majčina dušica, po želji

Priprema:

Suhi pekač ili dublji pleh stavite dvije kašike soli, jednu kašičicu: bibera, aleve paprike, kurkume. Pomiješajte, pa dodajte polovinu količine ulja i promiješajte. U cijeli komad mesa usijecite režnjeve od oko 2,3 cm dubine. U mješavinu začina stavite meso i utrljajte dobro, dodajući prema potrebi ostatak ulja. Premažite čehnima bijelog luka meso, po želji isijecite bijeli luk na režnjeve i ostavite ih u prorezima mesa. Možete grančice ruzmarina ili majčine dušice također da ostavite u mesu i da ga čvrsto povežete kanapom, da ne bi ispadali i da bi pečenje bilo kompaktno. U rernu, zagrijanu na 200 Celzijevih stepeni, stavite pečenje i zapecite sa svih strana otprilike pet minuta, da dobijete koricu. Nakon toga nalijte otprilike dva centimetra vode u pekač i poklopite ga ili pleh prekrijte alu folijom, samo ovlaš, smanjite na 180 stepeni i pecite 90 minuta, pazeći da ne nestane vode, dolivajte da uvijek bude najmanje jedan centimetar tečnosti, da ne bi gorjelo i dimilo. Poslije sat i po, otklopite i nastavite da pečete još 45 minuta, bez dodavanja vode, da bi pečenica dobila koricu. U pleh, u moču koju je meso pustilo, dodajte suhe kajsije u komadu ili isječene na polovine. Pošto je meso ispečeno, iznesite ga iz rerne i ostavite da odstoji još najmanje pola sata, kako bi se postepeno i lagano hladilo, a svi sokovi ostali u mesu, prije sječenja. Kada je odmorilo, isijecite i skinite kanap, premjestite pečenje na tanjir za serviranje, izvadite suhe kajsije. Moču prema potrebi ukuhajte do željene gustine i prelijte preko svakog parčeta pečenice kada je isiječete i servirajte s kajsijama.

Ruska salata

Sastojci:

2-3 mrkve srednje veličine

2-3 krompira srednje veličine

150 grama zaleđenog graška

150 grama šunke u komadu

2 jaja – po želji

150 grama kiselih krastavaca

400 g majoneze

1 kafena kašika senfa

1  manja kocka za supu

Priprema:

Oprati i oljuštiti mrkvu i krompir, dodati kocku za supu pa ih preliti vodom. Kada voda proključa, smanjiti temperaturu i kuhati desetak minuta, a zatim dodati grašak. Kuhati na tihoj vatri dok povrće ne bude omekšalo, ali nikako ne bi trebalo da se raskuha. Ocijediti vodu i ostaviti povrće da se sasvim ohladi. Tvrdo skuhati dvoje jaja, i kad budu ohlađena oljuštiti. Spremiti veću činiju i u nju staviti na kockice isječene mrkvu i krompir. Neka kockice budu veličine graška. Nije obavezno da salati dodamo sav skuhani krompir i mrkvu. Isijecite 2/3 povrća a ostatak dodajte kasnije. Isijecite i kuhana jaja na kockice, šunku i krastavčiće približne veličine povrću, pa i njih stavite u činiju. Dodati dio majoneza i senf. Lagano sve izmiješati. Po ukusu, naizmjenično dodavati preostalo povrće i ostatak majoneze ili krastavčića. Tako ćemo napraviti prihvatljivu gustinu i okus salate. Poklopiti činiju, pa salatu ohladiti u frižideru.

DESERT

Novogodišnji medenjaci

Sastojci:

100 g putera

350 g meda

100 g šećera

500 g mekog brašna

1 jaje

1 kašika sode bikarbone

so, cimet, začini za medenjake

Priprema:

Puter, med i šećer otopiti na blagoj vatri. Pomiješati sve suhe sastojke, dodati jaje i sirup od meda, maslaca i šećera i umijesiti tijesto. Tijesto ostaviti 24 sata (ili najmanje 2 sata ukoliko ste u žurbi) da odmori u frižideru. Nakon toga, izvaditi tijesto iz frižidera, rastanjiti ga na otprilike jedan centimetar debljine i modlom vaditi željene oblike. Peći 10-15 min na 175⁰C.

Ohlađene medenjake dekorirati, ostaviti da se glazura osuši i stvrdne i odložiti ih u zatvorenoj kutiji. Najbolji su poslije 2-3 dana, a mogu stajati i duže.

Čokoladna torta

Sastojci:

BISKVIT

3 jaja

6 kašika šećera

3 kašike ulja

3 kašike mlijeka

3 kašike kakaa

3 kašike glatkog brašna

1/2 praška za pecivo

FIL

300 g bijele čokolade

300 g crne čokolade

1/2 l vrhnja za šlag

125 g margarina

SIRUP

3 dcl vode

7 kašika šećera

1 dcl toplog mlijeka

1 kašika kakaa

Priprema:

Rernu ugrijte na 180 stepeni. Kalup promjera 28 centimetara obložite papirom za pečenje i lagano namažite margarinom.  Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijte. Mikserom umutite troje jaja sa šećerom dok ne postane pjenasto i blijedo žuto. Dodajte ulje i sve malo promiksajte, zatim naizmjenice (smanjite mikser na najmanju brzinu ili spatulom umiješajte mješavinu brašna i mlijeka) dodajite mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo i mlijeko. Izlijte u pripremljen kalup i pecite 20 – 25 minuta. Postupak ponovite tri puta, tako da dobijete tri kore. Dok se biskviti peku, pripremite fil. Natrgajte bijelu i crnu čokoladu, prelijte slatkim vrhnjem. Na laganoj vatri miješajte dok se sva čokolada ne otopi i smjesa postane glatka. Pred sam kraj dodajte na kockice narezan margarin. Sve promiješajte dok se margarin ne otopi, a smjesa postane glatka i sjajna. Neka malo odstoji, jer je fil dosta rijedak, pa da se malo stisne. Tako će vam biti lakše raspodijeliti fil po torti.

Sirup: Kuhajte šećer i vodu 4-5 minuta. Za to vrijeme ugrijte mlijeko i u njemu rastopite jednu kašiku kakaa. Dodajte mlijeko i kakao u šećer i vodu i nastavite kuhati na laganoj vatri 2-3 minute, tj. dok se sve lijepo ne poveže.

Slaganje: Kora – sirup – fil – kora – sirup – fil – kora – sirup – fil! Važno je napomenuti da sirup stavljate malo po malo, bolje će upijati. Nemojte sve odjednom.

Španski vjetar

Sastojci:

Za kore:

8 bjelanaca

500 g šećera

2 kašike sirćeta

100 g sjeckanih oraha

Za fil:

8 žumanaca

200 g šećera

5 kašika brašna

½ l mlijeka

250 g margarina

100 g mljevenih oraha

100 g sjeckanih oraha

Za ukrašavanje:

100 g listića badema

šumsko voće

Priprema:

Umutiti 4 bjelanca sa 250 g šećera i jednom kašikom sirćeta. Dodati 50 g sjeckanih oraha i promiješati. Masu staviti u pleh postavljen pek papirom i sušiti jedan i po sat na 100 stepeni. Napraviti još jednu ovakvu koru. Umutiti žumanca sa šećerom. Dodati brašno i kuhati u mlijeku. Kad se fil skuha i ohladi, dodati jedan pjenasto umućen margarin i mljevene i sjeckane orahe.  Filovati prvu koru polovinom fila, staviti drugu koru i završiti filom. Posuti je listićima badema i nježno utapkati da se sjedine s filom. Tortu posuti  šećerom u prahu.

 

The post Novogodišnja trpeza: Svečani jelovnik od predjela, glavnog jela do deserta appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

U novembru u Federaciji BiH više od 65 hiljada turista

U novembru u Federaciji BiH više od 65 hiljada turista

‘SB’ NA ULICAMA GLAVNOG GRADA BOSNE I HERCEGOVINE: Sarajevo lijepo i gizdavo, pogledajte predivne kadrove u našoj galeriji (FOTO)

‘SB’ NA ULICAMA GLAVNOG GRADA BOSNE I HERCEGOVINE: Sarajevo lijepo i gizdavo, pogledajte predivne kadrove u našoj galeriji (FOTO)