in

Banke u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi očekuju rast tražnje za kreditima

Slatka-Tajna.Eu
  • EIB očekuje da će u narednih šest meseci otpornost kreditnog poslovanja biti na probi, uz oštrije uslove kreditiranja i potencijalni rast problematičnih kredita
  • Prekogranične bankarske grupe vide tržišni potencijal u većem dijelu regiona
  • Filijale u regionu CESEE i dalje imaju veću profitabilnost nego njihova grupa u celini

Prema najnovijem Istraživanju bankarskog kreditiranja sa fokusom na centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu (CESEE) Evropske investicione banke (EIB), povećane potrebe preduzeća za likvidnošću i veća tražnja stanovništva za stambenim kreditima doveli su do rasta kreditnih zahteva u ovom regionu. Banke očekuju da će ukupna tražnja za kreditima tokom narednih šest mjeseci rasti, iako umjerenijim tempom, pri čemu će glavni pokretač biti potrebe preduzeća za obrtnim kapitalom radi održavanja likvidnosti. Očekuje se pad segmenata fiksnih investicija i stanovništva, uključujući potrošačke i stambene kredite.

Banke očekuju da će se uslovi kreditiranja koje su spremne da obezbijede svojim klijentima u narednih šest mjeseci znatno pogoršati. Kreditni standardi su pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, prevashodno zbog posljedica rata u Ukrajini, općeg usporavanja privrede, veće inflacije i kamatnih stopa. Stoga će se snažna tražnja za kreditima suočiti sa oštrijim uslovima na strani ponude. S druge strane, kreditni kvalitet je u proteklih šest meseci znatno unaprijeđen. Međutim, imajući u vidu nepovoljne ekonomske projekcije, banke u narednih šest mjeseci ponovo očekuju rast problematičnih kredita.

Debora Revoltela, glavni ekonomista EIB, izjavila je: „Uprkos nepovoljnim ekonomskim očekivanjima, banke u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi ponovo izvještavaju o solidnom pristupu finansiranju zahvaljujući stalnim poboljšanjima u finansiranju depozitima stanovništva i privrede. U kontekstu pogoršanja globalnih uslova, banke predviđaju pooštrene uslove kreditiranja i pripremaju se za potencijalni rast problematičnih kredita.”

Dugoročne strategije prekograničnih bankarskih grupa ukazuju na njihove pozitivne namjere u pogledu poslovanja u regionu. Više od polovine namjerava da zadrži sadašnji obim poslovanja, dok gotovo trećina planira da se selektivno širi. Međutim, 10 posto bankarskih grupa (u poređenju sa nula u prethodnom talasu istraživanja) signalizira namjeru da selektivno smanji obim poslovanja u regionu. Bez obzira na neizvjesnosti i rastuće rizike, većina međunarodnih bankarskih grupa i dalje je uvjerena u potencijal regiona.

Potpredsjednica EIB Liljana Pavlova dodala je: „Istraživanja  poput ovih koja prate kretanja u bankarskom sektoru ključna su za razumijevanje budućih privrednih kretanja i finansijskih uslova u Evropi. Ovaj pregled ekonomskog okruženja regiona CESEE omogućit će nam da obezbijedimo neophodna finansijska sredstva kako bismo na odgovarajući način odgovorili na potrebe stanovništva i preduzeća.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tonči Huljić: Publika u zagrebačkoj Areni nije znala u kakvom stanju Massimo nastupa! – Senzacija

Dino Merlin je ovaj hit napisao za sebe, a evo kod kog njegovog kolege je završio! Ovaj pjevač je ”ukrao” njegovu