in

U prometu tri nova elektromotorna vlaka

U prometu tri nova elektromotorna vlaka
Slatka-Tajna.Eu
U prometu tri nova elektromotorna vlaka

Pušten novi elektromotorni vlak za gradsko-prigradski prijevoz

Foto: Dnevnik / HRT

Tri elektromotorna vlaka za gradsko-prigradski prijevoz proizvedena u Končaru puštena su u srijedu u promet, a potom je potpisan ugovor za kupoprodaju baterijskih vlakova i stabilnih energetskih priključaka.

Novi vlakovi dio su projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza (HŽ PP) koji se provodi sukladno Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske od 2017. do 2030. godine, a sufinancira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., te je dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. (NPOO).

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 1,3 milijarde kuna, a potpora Europske unije 880,3 milijuna kuna.

HŽ PP planira u sklopu toga projekta modernizirati vozni park s 21 novim elektromotornim vlakom. Za gradsko-prigradski prijevoz predviđeno je 11 vlakova, a za regionalni deset.

Vlakove je proizveo Končar, a svečanu prvu vožnju jedan od njih imao je od zagrebačkog glavnog kolodvora do Dugog Sela i nazad.

Nakon današnjega puštanja u promet prva tri vlaka za gradsko-prigradski prijevoz, bit će isporučeno još osam gradsko-prigradskih vlakova koji će voziti na zagrebačkom području.

Isporuka regionalnih vlakova, koji će voziti na elektrificiranim prugama u Hrvatskoj, uslijediti će nakon toga.

Potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je na puštanju u promet da je obnova željezničke infrastrukture ključan projekt koji će obilježiti sljedećih 10 do 12 godina.

– Takav projekt ide svojim tijekom i dobro je što se nabava 21 novog vlaka financira uz pomoć europskih sredstava, a ovo je tek prva isporuka vlakova, rekao je Butković.

Dodao je da će sva sredstva koja su na raspolaganju iz EU-a te nacionalna i kreditna sredstva, najvećim dijelom biti usmjerena u obnovu željezničke infrastrukture i nabavu novih vlakova.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Plan je do 2025. godine uvesti u promet 70 novih vlakova, rekao je Butković.

– Ovaj projekt je jedan takav projekt u kojem ćemo svi zajedno sudjelovati upravo u tome da dižemo sposobnost hrvatske industrije da dižemo sposobnost ukupnog hrv gospodarstva u konačnici na dobrobit cijelog hrvatskog društva, dodao je predsjednik Uprave “Končara” Gordan Kolak

Predsjednik uprave uprave Končar električnih vozila Josip Ninić rekao je da su ključni podsustavi novih vlakova razvijeni i proizvedeni u poduzećima grupe Končar, a uključene su i brojne druge domaće tvrtke.

U sklopu projekta “Primjena zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu”, u srijedu je potpisan i ugovor za kupoprodaju baterijskih vlakova i stabilnih energetskih priključaka.

Za nabavu novih baterijskih elektromotornih i baterijskih vlakova te šest stabilnih i energentskih priključaka koji će biti postavljeni na kolodvorima Split, Osijek, Varaždin, Bjelovar, Virovitica i Pula, osigurano je 100 milijuna kuna iz NPOO-a, a ukupna vrijednost projekta je 129 milijuna kuna.

– Cilj je poboljšanje lokalne i regionalne povezanosti i mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu radna i uslugama u funkcionalnim centrima, te osiguranje učinkovitijeg i konkurentnijeg putničkog prijevoza, kažu u HŽ PP-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“NE ZNAM KAKO BI SE MARINA SAD SASTAVILA SA SVIJETOM” Mili se prisjetio prijateljice i otkrio šta mu je Laća pisao iz Izraela – Senzacija

“NE ZNAM KAKO BI SE MARINA SAD SASTAVILA SA SVIJETOM” Mili se prisjetio prijateljice i otkrio šta mu je Laća pisao iz Izraela – Senzacija

Jaja vam mogu pomoći da smršate, evo i kako

Jaja vam mogu pomoći da smršate, evo i kako