in

Musk vratio Twitter novinarima koji su objavili podatke o njegovu zrakoplovu

Musk vratio Twitter novinarima koji su objavili podatke o njegovu zrakoplovu
Slatka-Tajna.Eu
Musk vratio Twitter novinarima koji su objavili podatke o njegovu zrakoplovu

Musk vratio Twitter novinarima

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Elon Musk vratio je Twitter račune nekolicini novinara koji su bili suspendirani na jedan dan zbog kontroverze oko objave podataka o njegovu zrakoplovu.

Računi su im vraćeni nakon što su obustave bez presedana izazvale oštre kritike vladinih dužnosnika, skupina za prava i novinarskih organizacija iz nekoliko dijelova svijeta u petak, a neki su rekli da platforma za mikroblogiranje ugrožava slobodu medija.

Anketa na Twitteru koju je Musk proveo kasnije također je pokazala da većina ispitanika želi da se računi odmah vrate.

– Ljudi su se izjasnili. Računima koji su doxirali moju lokaciju sada će biti ukinuta suspenzija, poručio je Musk u tvitu u subotu upotrijebivši izraz koji označava objavljivanje privatnih informacija o nekome, obično sa zlom namjerom.

Dužnosnici Francuske, Njemačke, Britanije i Europske unije ranije su osudili suspenzije.

Ugrožavanje slobode medija

Epizodu, koju je jedan poznati istraživač sigurnosti nazvao “Masakrom u četvrtak navečer”, kritičari smatraju svježim dokazom da Musk, koji sebe smatra “apsolutistom slobode govora”, eliminira govor i korisnike koje osobno ne voli.

Dionice Tesle, proizvođača električnih automobila koje vodi Musk, pale su u petak za 4,7 posto i zabilježile najveći tjedni gubitak od ožujka 2020., a ulagači su sve zabrinutiji zbog smetnji i zbog usporavanja globalnog gospodarstva.

Roland Lescure, francuski ministar industrije, tvitao je u petak da će, nakon što je Musk suspendirao novinare, obustaviti vlastitu aktivnost na Twitteru.

Melissa Fleming, voditeljica komunikacija Ujedinjenih naroda, tvitala je da je “duboko uznemirena” suspenzijama i da “sloboda medija nije igračka”.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je na Twitteru da ministarstvo ima problem s potezima koji ugrožavaju slobodu medija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Elonjet

Suspenzije su proizašle iz neslaganja oko Twitter računa pod nazivom ElonJet, koji je pratio Muskov privatni zrakoplov koristeći javno dostupne informacije.

Twitter je u srijedu suspendirao račun i ostale koji su pratili privatne zrakoplove, unatoč Muskovom prethodnom tvitu u kojem je rekao da neće suspendirati ElonJet u ime slobode govora.

Ubrzo nakon toga, Twitter je promijenio svoju politiku privatnosti kako bi zabranio dijeljenje “informacija o lokaciji uživo”.

Zatim je u četvrtak navečer nekoliko novinara, uključujući New York Times, CNN i Washington Post, suspendirano s Twittera bez prethodne obavijesti.

Ako doxirate, bit ćete suspendirani

U e-poruci Reutersu tijekom noći, Twitterova direktorica sigurnosti i vraćanja povjerenja korisnika Ella Irwin, rekla je da je tim ručno pregledao “sve račune” koji su kršili nova pravila o privatnosti objavljivanjem izravnih poveznica na ElonJet račun.

– Razumijem da se čini da je fokus uglavnom na novinarskim računima, ali danas smo primijenili politiku jednako na novinarske i nenovinarske račune, rekla je Irwin u e-poruci.

Društvo za unapređenje poslovnog uređivanja i pisanja objavilo je u priopćenju u petak da Twitterovi postupci krše duh Prvog amandmana i načelo da platforme društvenih medija dopuštaju nefiltriranu distribuciju informacija koje su već u javnosti.

Musk je optužio novinare da su objavili njegovu lokaciju u stvarnom vremenu, što su u biti koordinate atentata za njegovu obitelj.

Milijarder se nakratko pojavio u audio chatu Twitter Spaces koji su organizirali novinari, što se brzo pretvorilo u spornu raspravu o tome jesu li suspendirani novinari doista otkrili Muskovu lokaciju u stvarnom vremenu kršeći pravila.

– Ako doxirate, bit ćete suspendirani. Kraj priče, ponavljao je Musk odgovarajući na pitanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ايش يصير لما تجي تنام؟ 😂 #وسام_قطب

ايش يصير لما تجي تنام؟ 😂 #وسام_قطب

Godinama je krio svoju djevojku, a sada je Mirza Selimović pokazao ljepoticu koja mu je ukrala srce

Godinama je krio svoju djevojku, a sada je Mirza Selimović pokazao ljepoticu koja mu je ukrala srce