in

Što donosi novi zakon o osobnoj asistenciji?

Što donosi novi zakon o osobnoj asistenciji?
Slatka-Tajna.Eu
Što donosi novi zakon o osobnoj asistenciji?

Otvoreno o novom Zakonu o osobnoj asistenciji

Foto: Otvoreno / HRT

Što donosi novi zakon o osobnoj asistenciji, zašto je na čekanju zakon o inkluzivnom dodatku? Dio udruga osoba s invaliditetom i obitelji s djecom s teškoćama u razvoju poručuje: Nisu ispunjena obećanja, najranjivije skupine društva prepuštene su same sebi na rubu siromaštva, izlazimo na ulicu na prosvjed. Kako omogućiti kvalitetan i dostojanstven život osobama s invaliditetom i obiteljima s djecom s teškoćama u razvoju?

Suzana Rešetar, Udruga “Sjena”, rekla je u emisiji Otvoreno kako Zakon ide potpuno na štetu krajnjim korisnicima, te da je sadržajno nespojiv s realnim životima osoba s invaliditetom.

– Čekanje svih ovih godina nije rezultiralo činjenicom da osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji ne smiju i ne mogu ovisiti o milosrđu i milostinji, što  ovaj zakon donosi na pladnju, istaknula je.

Jozefina Kranjčec, Hrvatska udruga osoba s tjelesnim invaliditetom, rekla je kako ne podržava prosvjed, te da misli da je ishitren.

– Mi smo nacrt zakona 1. prosinca dali u javnu raspravu. Svatko ima mogućnost poslati primjedbe i zamjerke i mi ćemo to korigirati, rekla je.

Dodala je kako je dobila 300 mailova sa sugestijama što popraviti i zašto, te da se primjedbe odnose, uglavnom na dužinu usluge i na to tko će biti pružatelj tih usluga.

– Zakon je dobar radi sigurnost, istaknula je. 

Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, rekla je kako je Zakon u javnom savjetovanju, te da se svi zainteresirani do 31.12 mogu očitovati i dati svoje primjedbe i prijedloge.

– Imamo dovoljno vremena da se neke korekcije učine, da se zakon jasnije definira i poboljša, naglasila je. 

Demantirala je da je Zakon na štetu korisnika.

– Zakon ide jako široko. Naš cilj je poboljšati život korisnika u samoj zajednici, a da bi to mogli moramo proširiti i krug korisnika koji će koristiti usluge, rekla je Bogdanović, te dodala kako planiraju najmanje 9000 novih korisnika usluga osobne asistencije.

Kad je riječ o satnici, istaknula je kao su najviše imali korisnika, 2312, koji su koristili 4 sata, a 276 korisnika koristilo je 8 sati usluge.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Sada satnica ide na 4, 8, 16 sati. Mislim da smo dobro ciljali i vrijeme će pokazati jesmo li bili u pravu, rekla je.

– Mislim da osobe s invaliditetom padaju u nesvijest kada čuju ovo o relaksiranju sati, proširenju brojki od 9000 ljudi. Mene zanima gdje će se naći 9000 asistenata i tko će ih i na koji način dobiti? Osobe s invaliditetom na društvenim mrežama traže osobe koje će im doći pomoći, istaknula je Rešetar. 

Ankica Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, smatra da prijedlog zakona nije donio željene promjene.

– Unio je veliki nemir i nesigurnost među osobe s invaliditetom. Smatram ga neprihvatljivim. On je protiv koncepta neovisnog življenja, istaknula je. 

Zakon o inkluzivnom dodatku

– Zakon o inkluzivnom dodatku je pri kraju i trebao bi početkom godine biti u javnom savjetovanju, rekla je Bogdanović.

– Paralelno donošenje oba zakona je gotovo nemoguća misija kad govorimo o onima koji će biti u situaciji donositi rješenja. Oba Zakona povećavaju broj korisnika. Zakon o inkluzivnom dodatku predviđa oko 156.000 korisnika prava inkluzivnog dodatka i išao bi u pet razina. Sredstva koja bi se dodjeljivala bila bi pravednije raspoređena jer bi se pristupalo individualno, dodala je.

Rešetar je rekla kako ih je strah kakav će taj prijedlog nacrt izaći.

– Kad smo pred godinom koja je izuzetno neizvjesna i slušamo da se zakon o inkluzivnom dodatku prolongira, vrlo smo zabrinuti kako će osobe s invaliditetom i njihove obitelji iduću godinu uopće preživjeti, istaknula je.

– Postoji niz zapreka u Zakonu o inkluzivnom dodatku, koje ćemo vidjeti kako će definirati radna skupina. Jako će biti teško donijeti pravedan zakon s iznosima koji će biti zadovoljavajući, rekla je pravobraniteljica Slonjšak.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“NE BIH RASKINULA SA DEJANOM DA TI NISI UŠAO” Aleks sve priznala Caru

“NE BIH RASKINULA SA DEJANOM DA TI NISI UŠAO” Aleks sve priznala Caru

Marvelous vs Junya1gou funny video 😂😂 | JUNYA Best TikTok 2021 Try not to laugh india viral comedy

Marvelous vs Junya1gou funny video 😂😂 | JUNYA Best TikTok 2021 Try not to laugh india viral comedy