in

Da ova pjevačica nije propala, Lepa Brena možda ne bi uspjela!

Da ova pjevačica nije propala, Lepa Brena možda ne bi uspjela!
Slatka-Tajna.Eu

Najveća balkanska folk diva Lepa Brena svoju decenijama dugu uspješnu muzičku karijeru započela je u grupi “Slatki grijeh”.

Prvi hit „Čačak“ Brena je snimila sa Sašom Popovićem i grupom „Slatki grijeh“, koja se prije njenog dolaska zvala „Lira šou“.

Ova pjesma proslavila je njihov sastav i započela novu eru u oblasti muzike na prostoru bivše Jugoslavije.

Međutim, specifičan splet događaja spojio je Lepu Brenu i Sašu Popovića, a upravo njihov susret bio je presudan za dalji tok zbivanja.

Kada je Popović sa svojim orkestrom nastupao u hotelu „Galeb“ u Brčkom, 1980. godine, upoznao je mladu pjevačicu Fahretu Jahić. Fahreta, danas popularna kao Lepa Brena, započela je saradnju sa Popovićem kada je prethodna pjevačica riješila da se povuče. O njoj se malo zna, ali je poznato da je u velikoj mjeri njeno povlačenje ostavilo prostora da Lepa Brena načini svoje prve korake na putu ka vrhu u svijetu muzike.

U prvoj originalnoj postavi grupe Saše Popovića pjevala je Spasa Mečanin, pjevačica koju je zamijenila Lepa Brena.

Foto: Printscreen YouTube/ADNAN OKTAR

„Saša Popović je smislio jahanje, harmoniku na leđima, sjedenje u krilu. Prije Brene, to sjedenje u krilu radila je jedna Spasa, ona je bila njihova prva skandal – dama, hvatala je goste“, ispričao je jednom prilikom Milutin Popović Zahar.

Spasa se danas preziva Nikolić i živi u Banatskom Aranđelovu sa sinom Milošem.

„Taj bokser koji se pominjao je moj pokojni muž Mališa Nikolić. Nije me oteo na sceni, već me je odveo kući i vjenčali smo se u Smederevu 13. januara 1980. Vjenčala me je bivša djevojka Saše Popovića. U januaru smo se uzeli, a u aprilu sam izgubila bebu. Doktori su mi rekli da više nikad neću imati djece, ali, eto, poslije sam rodila Miloša. Nažalost, bez muža sam ostala vrlo rano. Mališa je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1983, kad je naš sin imao samo dvije i po godine“, započela je priču jednom prilikom Spasa i dodala:

„On je uvijek imao originalne ideje koje smo zajedno sprovodili u dijelo. Ja sam šila suknjice za audicije na koje smo išli. Bili smo mladi i ludi, mnogo smo se šalili. Svi u bendu su me gledali kao sestru.“

Foto: Printscreen

Spasa je bila na korak do velikog uspjeha kad ju je zadesila prva životna tragedija. Izgubila je bebu i to je zapravo bio razlog njenog povlačenja s muzičke scene.

„Breni je bilo suđeno, a meni se zlo desilo na sceni. Moje dijete je umrlo i rodila se zvijezda, Lepa Brena. To je toliko simbolično i strašno. Zato mi je suprug zabranio da pjevam. Ležala sam mjesec dana u bolnici u Brčkom, imala sepsu u početnom stadijumu, mjesecima nisam mogla da se oporavim. To je bila prekretnica. Tada sam ostavila ‘Lira šou’“, ispričala je svojevremeno Spasa i dodala:

„To je moja velika rana, moj bol, nešto što neću nikad preboljeti.“

Spasa se sjeća i prvog susreta s Lepom Brenom, koja je došla na njen nastup prije nego što ju je zamijenila u grupi.

„Bila je punačka, to sam prvo zapazila, ali i simpatična. Pitala me je da li bi konobari mogli da namjeste sto blizu bine za nju i njeno društvo. Kad je vidjela kako sam ja stala na scenu, prokomentarisala je: ‘A tek kad ja stanem tako!’ Pa to nikad neću zaboraviti“, ispričala je Spasa kroz smijeh i tvrdeći da ne može da odgovori na pitanje ko bolje pjeva, ona ili Brena:

„Postoje pjesme koje bih sigurno ja bolje otpjevala, ali i one u kojim bi ona dominirala. Što se tiče njenih hitova, evo, ne mogu da se sjetim nijednog koji mi se sviđa.“

Foto: Printscreen/YouTube/Lepa Brena

„Spasu nisam čuo ni vidio 20 godina. Iskreno, ne znam ni gdje živi, a volio bih da je vidim. Ona je bila prava pjevačica i kad nas je napustila, napravila nam je veliki problem. Morali smo da otkažemo sve svirke jer nismo mogli da joj nađemo pravu zamjenu. Bila je jedinstvena“, rekao je o pjevačici Saša Popović jednom prilikom.

„Sve je bilo lijepo do 1980. godine. Spasa se onda udala i otišla da živi sa svojim suprugom. Trebala nam je pjevačica pod hitno. Tražili smo pomoć od koncertnih agencija u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, ali niko nije imao ni približnu Spasi. U Bosni su mi rekli: ‘Ima jedna Bosanka, pjeva neke igranke, rok pjevačica, trese’“, objasnio je Saša.

„Bila je senzibilna, vrlo erotična, seksepilna riba, što ja nisam bila. Nekako sam uvijek imala odbojnost da sa 20 i kusur godina naglašavam erotičnost jer sam već bila prenaglašena. Za svoje godine sam, na neki način, bila drska. Kad smo došli u hotel i ugledao me direktor onako krupniju, puniju i divlju, rekao je Saši: ‘Gospodine Popoviću, mislim da je ova djevojka pravi promašaj. Nama se više svidjela Spasa. Vratite nju.’ Sale je stao u moju odbranu: ‘Pa vidjećete, Brena je tek došla, nema ni sedam dana da je s nama. Neviđeni je potencijal. Samo nam dajte priliku.’ Nisam bila kao Spasa, niti njegov tip“, prisjetila se poznanstva sa Spasom Lepa Brena.

(express/novars)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sparkasse Banka u novom ambijentu poslovnice Importanne klijentima i partnerima predstavila strategiju „finansijskog zdravlja“ 

Sparkasse Banka u novom ambijentu poslovnice Importanne klijentima i partnerima predstavila strategiju „finansijskog zdravlja“ 

PREKRŠIO ‘INZKOV ZAKON’: Dragan Čović danas položio cvijeće na grobu ratnog zločinca Mate Bobana!

PREKRŠIO ‘INZKOV ZAKON’: Dragan Čović danas položio cvijeće na grobu ratnog zločinca Mate Bobana!