in

Sastanak Bidena i Xija uoči summita G20

Sastanak Bidena i Xija uoči summita G20
Slatka-Tajna.Eu
Sastanak Bidena i Xija uoči summita G20

Susret Xia i Bidena uoči samita G20

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS/

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden sastali su se u ponedjeljak na Baliju uoči summita skupine G20 u trenutku kada su odnosi između dvije zemlje na najnižoj razini unazad nekoliko desetljeća, opterećeni nizom problema, od Tajvana do trgovinskih sporova.

Dvojica državnika prvi puta razgovaraju u četiri oka od kada je Biden postao predsjednik, a sastanak G20, koji počinje u utorak, će zasigurno pratiti napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Xi i Biden su se srdačno rukovali na susretu u luksuznom balijskom hotelu Mulia u uvali Nusa Dua.

– Proveli smo dosta vremena zajedno kada smo obojica bili potpredsjednici i drago mi vas je vidjeti, rekao je Biden kineskom kolegi te pred novinarima kazao da je odlučan zadržati otvorene linije komunikacije na osobnoj razini i razini svoje administracije. Kao čelnici dviju zemalja dijelimo odgovornost da pokažemo da Kina i SAD mogu kontrolirati međusobne razlike i spriječiti da suparništvo prijeđe u sukob te da možemo pronaći način da zajedno radimo na globalnim pitanjima koja zahtjevaju međusobnu suradnju, dodao je.

Izrazio je očekivanje da će dvije zemlje surađivati na rješavanju pitanja klimatskih promjena i nesigurnosti hrane.

Xi je kazao da dvije zemlje moraju zacrtati svoj smjer, pronaći pravi put i podići razinu odnosa. Također je kazao da trenutni odnosi između dviju zemalja nisu u interesu niti Kine niti SAD-a te da trebaju “preusmjeriti kormilo”.

Kineski predsjednik je u prvom direktnom razgovoru s Bidenom također istaknuo da dvije zemlje moraju pojasniti smjer razvoja vlatitih zemalja i razmotriti i pojasniti kako se slagati s ostalim državama u svijetu.

Očekuje se da će glavne teme razgovora biti Tajvan, Ukrajina i nuklearne ambicije Sjeverne Koreje.

Ta će pitanja zasigurno dominirati i raspravama na summitu G20 koji se održava bez nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Pitina.

Bijela kuća je objavila da se nakon današnjeg sastanka ne očekuje zajednička izjava Xia i Bidena.

Izostanak Putina

Summit G20 otvara se u utorak na Baliju i dolazi uz skok cijena hrane i goriva u cijelom svijetu, Ukrajinu zaglibljenu u sukobu i novu prijetnju nuklearnog rata. Za stolom će biti jedan upadljiv izostanak – ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Njegova neuspješna devetomjesečna invazija na Ukrajinu učinila je put na Bali logistički teškim i politički problematičnim.

Budući da su se članovi njegovog unutarnjeg kruga javno svađali, a njegov je nekoć čvrsti domaći autoritet poljuljan, Putin je umjesto toga odlučio poslati veterana ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Službeno, ni rat u Ukrajini, ni mračne Putinove prijetnje nuklearnim oružjem nisu na dnevnom redu samita. No dok bivši KGB-ovac neće biti za stolom na vrhu, njegov će rat sigurno biti na meniju.

Rastuće cijene energije i hrane podjednako su pogodile bogatije i siromašnije članice G20, a obje su izravno potaknute sukobom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U ponedjeljak je američka ministrica financija Janet Yellen rekla da je kraj sukoba “moralni imperativ i najbolja stvar koju možemo učiniti za globalno gospodarstvo”.

A uoči odlaska na Bali, britanski premijer Rishi Sunak rekao je da će “prozvati Putinov režim”.

Vjerojatno će biti pritiska na Rusiju da produži dogovor kojim se dopušta transport ukrajinskih žitarica i gnojiva preko Crnog mora kada sadašnji sporazum istekne 19. studenog.

“Summit nikad nije bio ovako složen”

U najmanju ruku, Biden i njegovi saveznici također bi željeli vidjeti da G20 jasno stavi do znanja Putinu da je nuklearni rat neprihvatljiv.

Na nedavnom sastanku s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, Xi je rekao da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne bi trebao voditi.

Ali jasnu izjavu o tom pitanju skupine G20 vjerojatno će blokirati mješavina ruskog protivljenja i kineske nespremnosti da se ogradi od svoga saveznika u Moskvi ili da Washingtonu pruži pobjedu.

Na G20, šarolikoj skupini rođenoj 1999. nakon azijske financijske krize, uvijek je bilo najugodnije raspravljati o financijama i ekonomiji umjesto o sigurnosti. Moskva bi željela da tako i ostane.

– Kategorički odbacujemo politizaciju G20, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju, nudeći najavu onoga što bi čelnici mogli čuti od slavno nepopustljivog Lavrova.

Ministarski sastanci G20 koji vode do summita nisu uspjeli dogovoriti konačno zajedničko priopćenje, a indonezijski dužnosnici rekli su u ponedjeljak da je to još uvijek “rad u tijeku” i “glavni cilj” samita.

– Iskreno govoreći, mislim da globalna situacija nikada nije bila ovako složena, rekao je u nedjelju ministar indonezijske vlade Luhut Binsar Pandjaitan. Ako na kraju čelnici (G20) ne izdaju priopćenje, to je to, u redu je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Halid Muslimović otkrio kakva je Vesna Zmijanac u krevetu: Kao žena me nije privlačila

Halid Muslimović otkrio kakva je Vesna Zmijanac u krevetu: Kao žena me nije privlačila

Oglasila se Emina Jahović nakon terorističkog napada u Turskoj i otkrila kakvo je trenutno stanje

Oglasila se Emina Jahović nakon terorističkog napada u Turskoj i otkrila kakvo je trenutno stanje