in

Planovima integriteta definisati standarde za suzbijanje i borbu protiv korupcije

Planovima integriteta definisati standarde za suzbijanje i borbu protiv korupcije
Slatka-Tajna.Eu
Planovima integriteta definisati standarde za suzbijanje i borbu protiv korupcije

VTK BiH i Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) oranizovali su seminar o temi “Borba protiv korupcije u BiH, iskustva i izazovi u privatnom sektoru“ na kome je istaknuto da je koruptivno djelovanje na globalnom nivou značajna prepreka međunarodnom poslovanju i održivom razvoju.

Predsjednik VTK BiH Zdravko Marinković naglasio je važnost edukacije iz oblasti prevencije korupcije.

“Ovo je naša trajna obaveza da privredne subjekte i društva koja su na tržištu BiH upoznajemo s novim trendovima, obavezama i standardima koji će im pomoći u njihovom poslovanju. Korupcija je problem i u mnogo razvijenijim zemljama i društvima nego što je to BiH. Svi uređeni sistemi imaju mehanizme koji pokazuju put kako se boriti protiv korupcije”, istakao je Marinković.

Današnji seminar, kako je dodao, prilika je da se privatni sektor upozna o principima i načinom borbe protiv korupcije najprije u svom preduzeću i na taj način doprinesu opštoj borbi protiv korupcije u BiH.

“Ukoliko postoji korupcija ona je prepoznata od međunarodnih partnera, teško se izlazi na tržište, dobijaju i održavaju poslovi koji su već zaključeni i sve to otežava i smanjuje konkurentnost naših kompanija na domaćem i svjetskoj tržištu”, dodao je Marinković.

Na seminaru je ukazano na važnost pravljenja plana integriteta u svakoj od kompanija i svakom subjektu u BiH kako bi se kroz standard koji će se dobiti po tom osnovu, ISO 31000 i neki drugi, moglo oduprijeti i u svojoj kompaniji obezbijediti da se korupcija prepozna i suzbije.

Rade Ristović iz APIK-a je istakao da su javne nabavke najprisutnije kada je u pitanju rizičnost korupcije, kao i građevinski sektor.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Svi alati koje mi pripremamo kada su u pitanju antikoruptivna sredstva bit će u značajnoj mjeri doprinos ISO standardima od međunrodnih organizacija koji će u mnogo čemu poboljšati poslovanje i otkloniti sve nedostatke koje je u narednom periodu treba da akademska zajednica, civilno društvo pa i vladine institucije primjene na dobrobit građana BiH“, naveo je Ristović.

Dodao je da su imaju povećan broj prijavitelja koruptivnih radnji, da je to značajna oblast i da će se u narednom periodu raditi na njihovoj zaštiti.

“Time bi se ohrabrili sve oni koji misle, iz različitih oblasti, da prijave određenu korupciju, da će nesmetano moći da to urade kako u Agenciji tako i u drugim institucijama. Agencija je željela da poboljša status prijavitelja i njihovu zaštitu i nadamo se da ćemo implementirati sve ono što je prisutno u međunarodnom zakonodavstvu”, dodao je Ristović.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

DORDJE BALASEVIC   SAMO PRICA SA KONCERTA wmv cut

DORDJE BALASEVIC SAMO PRICA SA KONCERTA wmv cut

“ZBOG DARKA SAM IŠLA PSIHIJATRU” BARBARA BOBAK PROGOVORILA O RASKIDU: Ovo je njegovo pravo lice, sve je izgubila – Senzacija

“ZBOG DARKA SAM IŠLA PSIHIJATRU” BARBARA BOBAK PROGOVORILA O RASKIDU: Ovo je njegovo pravo lice, sve je izgubila – Senzacija