in

Energetska kriza u BiH ‘pod dekom’

Energetska kriza u BiH ‘pod dekom’
Slatka-Tajna.Eu
Energetska kriza u BiH ‘pod dekom’

Hrvatska, Srbija i Kosovo umanjile cijenu struje za manje potrošače, Albanija zamrznula cijene energenata, Crna Gora ograničila cijenu peleta.

A šta će biti sa grijanjem u Bosni i Hercegovini ove zime? Kako će se građani grijati?

Slušajte u novoj epizodi podcasta Zaviri ispod površine.

Lejla Omeragić Ćatić pokušava da sazna šta stanovnici BiH planiraju da rade ove zime, kako će se grijati i da li spremaju plan B. U potrazi za odgovorima pridružuju joj se ekonomski analitičar Faruk Hadžić i stručnjaci za energetiku Amer Jerlagić i Nihad Harbaš.

A evo kako neki od njenih sagovornika odgovaraju na pitanje kakva će biti situacija ove zime.

“Grozna, mislim da ćemo raditi samo za grijanje.”

“Ložiće vjeruj ko u ratu, čizme i sve živo, gume.”

Slušajte i pratite ZIP

SpotifyApple PodcastGoogle Podcast Podcast.rs

“Pratim ja to sa energetskom krizom. Sve je nepredvidivo, sve je… Mi čekamo, kao i sve poslije rata što smo čekali, čekamo da nam neko to humanitarno riješi. Naravno, svi su digli ruke od nas, neće to niko rješavati”, kaže penzioner Ahmed sa kojim je Lejla razgovarala na ulicama Sarajeva.

‘Pripremite se na smrdljivo Sarajevo’

U Zlatarskoj ulici u Sarajevu Lejla je srela Adnana, koji ima svoju analizu i građana i vlasti i koji kaže da će u BiH biti bolje nego u Evropi jer mi smo “navikli” i da Evropa neće moći psihički izdržati.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Proćemo bolje nego oni, iz velikog luksuza kad treba na ništa, teško je. A iz nečega ko što mi imamo nešto, ok je”, kaže Adnan. 

“Ništa ne očekujem, biće bolje nego u Evropi. Naš čovjek je navikao. Porodica će u jednu sobu i malo će grijalicu i to sve. I da bude nedostatka energenata proći ćemo”, kaže Adnan.

Također kaže zbog visoke cijene peleta morao se prebaciti na ugalj i poručuje: “Pripremite se za smrdljivo Sarajevo.”

Ima li alternative?

Neki ljudi imaju, neki nemaju alternative što se tiče grijanja. Onima koji su ovisni o plinu, koji je svakako skup za naše standard, stiglo je novo poskupljenje. Pa tako i ako ga bude, mnogi neće moći da ga plate.

Po novoj cijeni, Lejla je sračunala da bi mjesečno mogla da plaća i do 200 eura s PDV-om za plin. Stoga, prelazi na struju, koja će, prema najavama, poskupjeti iza Nove godine.

Šta očekivati ove zime kada je u pitanju grijanje slušajte u novoj epizodi serijala Zaviri ispod površine.

O serijalu Zaviri ispod površine

Svakodnevnica u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Sa kakvim se izazovima suočavamo? Šta ove sedmice pokušavamo bolje da razumijemo?

Svakog ponedeljka autori iz Sarajeva, Podgorice i Beograda donose novu epizodu podcasta ZIP – Zaviri ispod površine. O čemu to razmišljaju ove sedmice? Šta o tome kažu stručnjaci, a šta kažete vi?

Sve epizode možete potražiti ovdje. Preuzimite podcast na vaš uređaj i slušajte po svom tempu. Sa vama smo i kroz naše radijske emisije svakog vikenda.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

UVIJEK SE PREKO BOSNE LOMILO PUNO TOGA Filipović: Nadam se da ću tijekom života dočekati barem prividno blagostanje u BiH

UVIJEK SE PREKO BOSNE LOMILO PUNO TOGA Filipović: Nadam se da ću tijekom života dočekati barem prividno blagostanje u BiH

Služba za zapošljavanje ZDK-a primila 32.150 zahtjeva za isplatu naknade od 100 KM nezaposlenim

Služba za zapošljavanje ZDK-a primila 32.150 zahtjeva za isplatu naknade od 100 KM nezaposlenim