in

ČVORIŠTE JUŽNOG KAFKAZA: Sporna gruzijska dubokomorska luka postaje neobično važna zbog rata u Ukrajini

ČVORIŠTE JUŽNOG KAFKAZA: Sporna gruzijska dubokomorska luka postaje neobično važna zbog rata u Ukrajini
Slatka-Tajna.Eu
ČVORIŠTE JUŽNOG KAFKAZA: Sporna gruzijska dubokomorska luka postaje neobično važna zbog rata u Ukrajini

Uz rastuću potražnju za međunarodnim tranzitnim lukama u crnomorskoj regiji kao rezultatom rata u Ukrajini, gruzijska vlada oživjela je rasprave o izgradnji kontroverznog projekta dubokomorske luke Anaklia. Gruzija, jedina zemlja južnog Kavkaza s izlazom na Crno more, nema luku dubokog pristaništa koja bi joj omogućila postizanje punog tranzitnog potencijala, piše Bne IntelliNews.

Više milijardi dolara vrijedan projekt megaluke Anaklia trebao je popuniti tu prazninu, ali se vlada povukla iz projekta početkom 2020., navodeći kao razlog neuspjeh u privlačenju ulaganja. Sada, međutim, kako interes za Gruzijom u međunarodnom tranzitu raste, luka je ponovno na dnevnom redu. “Želimo imati modernu lučku infrastrukturu koja bi zadovoljila tranzitni potencijal zemlje, koja bi služila interesima naše zemlje i, naravno, povećala protok tereta u gruzijskom koridoru”, rekao je ministar gospodarstva Levan Davitashvili novinarima početkom mjeseca. Davitashvili je rekao da je vlada proučavala potencijal luke otkako se povukla iz projekta i rekao da se projekt sve više pojavljuje u razgovorima vlade sa stranim partnerima, citirajući posebno razgovore sa srednjoazijskim predstvanicima i onima iz Abu Dhabija.

Anaklia Development Consortium, glavni izvođač u projektu, krajem 2017. započeo je s izgradnjom luke u istoimenom mjestu neposredno uz de facto granicu s Abhazijom. Hvaljen kao gruzijski “projekt stoljeća”, nova luka trebala je učiniti Gruziju ključnim čvorištem u azijsko-evropskom tranzitu. Međutim, u januaru 2020. gruzijska vlada otkazala je ugovor s konzorcijem. Vlasti su priopćile da konzorcij nije uspio privući dovoljno ulaganja i sredstava dok je državi postavljao teške i nerealne zahtjeve da osigura goleme kredite međunarodnih financijskih institucija.

Ipak, mnogima se odluka vlade činila rezultatom domaćih političkih previranja. Osnivač konzorcija, Mamuka Khazaradze, bio je poznati bankar koji je u procesu osnivanja luke postao politički suparnik Bidzine Ivanishvilija, osnivača trenutno vladajuće stranke u Gruziji, Gruzijski san. Khazaradze je tvrdio da vladajuća stranka namjerno sabotira projekt. Optužio je vladajuće i za pranje novca. Nakon podizanja tih optužbi osnovao je oporbenu političku stranku Lelo za Gruziju. Drugi kritičari također su odluku vlade pripisali strahu od Rusije, za koju se smatralo da neće pozdraviti takvu stratešku i konkurentnu luku u onome što Moskva vidi kao svoje dvorište. Ipak, gruzijske vlasti od tada opetovano tvrde da projekt nije mrtav, već samo u hibernaciji. Sada bi ga nenamjerno Rusija konačno mogla probuditi.

Budući da je Rusija podvrgnuta teškim sankcijama zbog napada na Ukrajinu, značajne količine međunarodnog tereta koji se prethodno oslanjao na ruske tranzitne rute preusmjerene su na takozvani Srednji koridor. Koridor, koji povezuje Kinu i zemlje srednje Azije s Evropom, prolazi kroz Azerbajdžan i Gruziju. Tokom proteklih mjeseci, gruzijska željeznica i luke u Potiju i Batumiju izvijestile su o rastućem protoku robe, dok su duge kolone međunarodnih kamiona na gruzijskim granicama postale jedna od najuočljivijih posljedica ukrajinskog rata u Gruziji. No stručnjaci već dugo upozoravaju da bi nedostaci u infrastrukturi mogli spriječiti Gruziju da iskoristi svoj puni tranzitni potencijal, a nedostatak dubokomorske luke je na vrhu popisa prepreka tranzita kroz Gruziju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Srednji koridor “postao je vredniji zbog trenutne situacije u regiji”, rekao je David Songulashvili, šef odbora za gospodarstvo gruzijskog parlamenta u rujnu za gruzijsku javnu radioteleviziju. “Upravo iz tog razloga izgradnja luke Anaklia danas je sve više na dnevnom redu i iz tog razloga su odlukom i naporima Vlade započeli pripremni radovi za odabir pravog investitora”, tvrdio je. Prilikom nedavnog posjeta Tbilisiju, azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyevgovorio je o potrebi jačanja regionalnih transportnih kapaciteta. “Povećanje količine tereta koji se prebacuje iz središnje Azije i Azije u cjelini na zapad i natrag preko gruzijskih luka stvaraju nove okolnosti. Moramo biti spremni na to”, rekao je Alijev na zajedničkom sastanku s gruzijskim premijerom Iraklijem Garibašvilijem 24. oktobra.

Vladini dužnosnici kažu da se nadaju pronaći novog investitora do iduće godine, ali stvari bi mogle biti komplicirane zbog dva tekuća arbitražna spora prethodnih investitora. To uključuje zahtjev samog Anaklia Development Consortiuma, koji je tužio Gruziju tražeći 1.62 milijarde dolara odštete. Ipak, sami vlasnik Khazaradze, koji sebe i svoju stranku pokušava pozicionirati kao manje polarizirajuću snagu od ostalih velikih oporbenih stranaka, obećao je da neće stajati na putu ako vlasti budu ozbiljne u svojim namjerama. “Ne znam kakva jamstva država mora dati, kako će to podržati, ali spreman sam povući tužbu samo ako se nešto učini u zemlji”, rekao je Khazaradze za Business Media Georgia u lipnju. Dodao je, međutim, da činjenica da država nije zainteresirana za razgovore o projektu s prethodnim investitorima govori o neozbiljnosti. “Dakle, ne vidim realnu šansu da se luka Anaklia izgradi pod ovom vladom, ali danas nije vrijeme za borbu”, rekao je.

 

(TBT, Mediji)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

RAT UŽIVO: Ukrajinske snage se polako probijaju na istok u regiju Luhansk!

RAT UŽIVO: Ukrajinske snage se polako probijaju na istok u regiju Luhansk!

Na Balkanu je u seriji osvajao ženska srca, a malo ko zna da je bio na korak od velike karijere

Na Balkanu je u seriji osvajao ženska srca, a malo ko zna da je bio na korak od velike karijere