in

Šta se može dogoditi organizmu ako jedemo previše mesa

Šta se može dogoditi organizmu ako jedemo previše mesa
Slatka-Tajna.Eu

​Svakodnevna ishrana bazirana na balansu i umjerenom unosu svih namirnica je idealan put ka zdravom životu, ali ponekad se desi da određene namirnice konzumiramo više nego što bi trebalo.

Tako je kada je riječ o mesu i mesnim prerađevinama, pa se postavlja pitanje šta se tada dešava u našem organizmu.

Prekomjeran unos mesa može vam izazvati umor. Meso obiluje proteinima koji nam daju energiju i nakon konzumacije bi trebalo da imate energiju, ali problem je u tome što procesuirano meso, prema mnogim studijama, utiče na psihički umor i nema iste nutritivne vrijednosti.

Pretjerana konzumacija mesa može dovesti do čestih prehlada. Meso ne sadrži vitamine, pogotovo vitamin C, najvažniji za naš imunitet, a konzumiranje previše mesa, automatski znači da konzumirate manje povrća i voća, koje je najvažnije za održavanje zdravlja.

Loše za srce

Možete razviti i ozbiljne probleme sa probavom. Ako vam se prehrana sastoji pretežito od mesa, to znači da ne unosite vlakna koja se nalaze u voću, povrću i žitaricama, te tako možete uzrokovati zatvor ili bolno pražnjenje crijeva.

Pretjeranim konzumiranjem mesa možete naštetiti i svom srcu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vlakna koja nećete dobiti unosom mesa omogućuju tijelu da apsorbuje holesterol i štiti vam srce.

Ako jedete meso ili još gore prerađeno meso i izbjegavate ostale zdrave namirnice, srce bi vam moglo biti ozbiljno ugroženo. Te su vrste mesa nakrcane zasićenim masnoćama i stvaraju loš holesterol.

Možete dobiti i bubrežne kamence jer pojačanim konzumiranjem crvenog i bijelog mesa unosite i veću količinu azota, koji u organizmu stvara kalcijum koji se zatim pokušava izbaciti kroz bubrege i tada se mogu javiti bolni kamenci, koji će kad-tad zahtijevati hospitalizaciju, prenosi b92.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SEKA ZAVRŠILA U BOLNICI Pjevačica u problemima nakon rigoroznih dijeta

SEKA ZAVRŠILA U BOLNICI Pjevačica u problemima nakon rigoroznih dijeta

Dnevnik u 19: Bećirović, Komšić i Cvijanović u Predsjedništvu BiH

Dnevnik u 19: Bećirović, Komšić i Cvijanović u Predsjedništvu BiH