in

Da li biste prijavili rupu na cesti?

Da li biste prijavili rupu na cesti?
Slatka-Tajna.Eu
Da li biste prijavili rupu na cesti?

U susret izborima u Bosni i Hercegovini, u ZIP podcastu Lejla Omeragić Ćatić pokušava da pronađe odgovor na to koliko je društvo u BiH građansko.

I pita se šta treba da radimo za boljitak društva u kojem živimo? Da li biste prijavili problem koji vidite u svojoj ulici? Da li biste prijavili auto koje je parkirano na pogrešnom mjestu poput nekih od sagovornika podcasta?

Šta nas uopšte čini građanima?

U potrazi za odgovorom Lejli će se pridružiti i Ivana Kešić, program menadžerica Civitasa.

“Jedino politički demokratski sustav ne podrazumijeva da sva odgovornost, a samim tim ni sva vlast apsolutna ne pripada ni pojedincu niti nekom tijelu. Pa čak i kada je to tijelo predstavničko tijelo građana. I dalje sva odgovornost pripada svima,” kaže Ivana.

Sve odgovore možete poslušati ispod u novoj epizodi podcasta.

Slušajte i pratite ZIP

SpotifyApple PodcastGoogle Podcast Podcast.rs

‘Mi trebamo krenuti od sebe’

Pored Ivane u podcastu slušajte i stanovnike Goražda, Doboja, Livna koji govore o tome šta odlikuje građanina, šta je njegova dužnost i obaveza.

“Mi trebamo krenuti od sebe. To što će neko promijeniti naš ustav neće promijeniti naše probleme”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










A šta je građanska odgovornost i obaveza od kućnog praga do glasačke kutije svakog od nas? O građanskom društvu i kako se ono postiže Lejla je razgovarala i sa profesorom Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Asimom Mujkićem.

“Odgovoran građanin je onaj koji zna da on može u zajednici sa drugim ljudima biti autor političkih odluka, uticati na način na koji se te odluke donose,” kaže profesor Mujkić.

O serijalu Zaviri ispod površine

Svakodnevnica u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Sa kakvim se izazovima suočavamo? Šta ove sedmice pokušavamo bolje da razumijemo?

Svakog ponedeljka autori iz Sarajeva, Podgorice i Beograda donose novu epizodu podcasta ZIP – Zaviri ispod površine. O čemu to razmišljaju ove sedmice? Šta o tome kažu stručnjaci, a šta kažete vi?

Sve epizode možete potražiti ovdje. Preuzimite podcast na vaš uređaj i slušajte po svom tempu. Sa vama smo i kroz naše radijske emisije svakog vikenda.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kako odabrati idealnu visinu potpetica?

Kako odabrati idealnu visinu potpetica?

Djevojka omraženog borca pretjerala: Nina sve šokirala stajlingom bez grudnjaka

Djevojka omraženog borca pretjerala: Nina sve šokirala stajlingom bez grudnjaka