in

Funta na rekordnom minimumu u odnosu na dolar

Slatka-Tajna.Eu

Sunovrat funte je pomogao američkom dolaru da dostigne novi 20-godišnji vrhunac u odnosu na korpu glavnih rivala.

Funta je potonula noćas za čak 4,9 procenata u Aziji na historijski minimum od 1,0327 dolara, prije nego što se stabilizovala na oko 1,05405 dolara, što je za 2,9 posto ispod vrijednosti koju je imala na zatvaranju trgovanja u petak, izvještava Reuters.

Britanska valuta je u petak zabilježila pad od 3,6 odsto nakon što je novi ministar finansija Kvasi Kvarteng predstavio plan za historijsko smanjenje poreza koje će biti finansirano povećanim zaduživanjem na tržištu duga, najvećim od 1972. godine.

Funta je, kako navodi Rojters, posljednja žrtva turbulencija koje su zahvatile finansijska tržišta u posljednje vrijeme zbog narastanja globalnih geopolitičkih tenzija.

Evro je, takođe, dotakao nov najniži nivo u posljednje dvije decenije prema dolaru uslijed straha od recesije, jer se energetska kriza širi sa približavanjem zime usljed eskalacije rata u Ukrajini i referenduma o pripajanju Luganske, Donjecke, Hersonske i Zapororške oblasti Rusiji.

Pored toga, na parlamentarnim izborima u Italiji, održanim ovog vikenda, pobjedu je odnijela alijansa liderke krajnje desnice Ðorđe Maloni i njenih euroskeptičnih saveznika – Lige i Forca Italije – što će, kako se procjenjuje, promijeniti balans snaga u Evropi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost dolara prema korpi glavnih valuta, uključujući funtu, evro i jen, dostigao je 114,58 poena prvi put od maja 2002, nakon čega se neznatno povukao na 113,73 poena, što je i dalje za 0,52 procenta iznad nivoa na kojem je bio na kraju prošle nedjelje.

Američka valuta je naglo porasla prema jenu nakon prošlosedmične iznenadne devizne intervencije japanskih vlasti, pošto se fokus investitora ponovo vratio na oštre razlike između agresivne monetarne politike Federalnih rezervi (FED) i upornog insistiranja Banke Japana na zadržavanju programa ogromnih finansijskih podsticaja.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NJIHOVA LJUBAV JE BILA ZABRANJENA – OVO JE SUPRUGA DINA MERLINA: Pogledajte i sve će vam biti jasno – Senzacija

BL Chilli Queen oduvala mušku konkurenciju na “Šurijadi”