in

Zbog plinske afere bjesni politički rat

Zbog plinske afere bjesni politički rat
Slatka-Tajna.Eu
Zbog plinske afere bjesni politički rat

Sastanak NO Ine

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Više od četiri sata trajala je izvanredna sjednica Nadzornog odbora Ine nakon što je buknula afera zbog malverzacija s plinom kojima je, sumnja se, kompanija oštećena za više od milijardu kuna. Istodobno, plinska afera bila je tema razgovora i vladajuće koalicije, na koju svom snagom udaraju iz oporbe. 

Nakon višesatne sjednice Nadzornog odbora iz Ine je stiglo priopćenje, a javnosti se, nakon koalicijskog sastanka, obratio premijer Plenković. Doznali smo i da je velik dio blokiranog novca već uplaćen u državni proračun.

Zbog plinske afere bjesni politički rat. Oporba traži smjenu svih u Ini i odlazak Vlade.

Nakon članova Užeg kabineta, premijer je u Banskim dvorima okupio koalicijske partnere.

– Mi smo kao Vlada i parlamentarna većina zgroženi, šokirani i osuđujemo na svaki način udruživanje za počinjenje ovakvoga kaznenoga djela, i to u kontekstu, u vremenu najveće energetske krize, poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Mi smo kao Vlada i parlamentarna većina zgroženi, šokirani i osuđujemo na svaki način udruživanje za počinjenje ovakvoga kaznenoga djela.

Andrej Plenković

Iznimno je važno, ističe, što je sve otkrio Ured za sprječavanje pranja novca pri Ministarstvu financija i to što nijedna registrirana kuna nije dovedena u pitanje.

– Već je danas s računa jednog od osoba involviranih u ovaj slučaj uplaćeno u državni proračun oko 450 milijuna kuna, rekao je Plenković.

Vladajuća većina i nakon ove afere je stabilna, no partneri imaju i svoje ideje o promjeni načina upravljanja INA-om.

– Sustav nije dobar. Sustav upravljanja je zakazao, koji je napravljen tako da se Hrvatsku zaobiđe vrlo jasno i glasno i tu treba tražiti problem, rekao je Stjepan Čuraj, predsjednik HNS-a.

S druge strane, oporba je neumoljiva – i dalje traže smjene u INA-i i ostavke u Vladi.

– Ovo je direktna odgovornost Vlade, predsjednika Vlade, ministra gospodarstva i ono na čemu ćemo sigurno inzistirati jest da se vrati mandat građanima, rekao je Nikša Vukas, Socijaldemokrati.

– Kadrovira upravo HDZ. Oni imaju sada istu tu vertikalu odgovornosti, poručila je Sandra Benčić, Možemo!.

– Očekujemo na prvoj sjednici Vlade, koja bi se trebala dogoditi sutra, da Vlada razriješi Upravu i Nadzorni odbor INA-e, a onda nakon toga podnese ostavku, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Drug Grbin iz Kragujevca najdanput pametuje i napada HDZ da je HDZ nekakva banda, umjesto da on i druga oporba vrlo jasno kažu – hrvatske institucije, hrvatska država i hrvatska Vlada bore se protiv korupcije. Umjesto da čestitaju, oni nastoje politički profitirati jer su u petak navečer, nakon objave zadnje ankete o potporama strankama, bili na podu. Sad su dobili adrenalin, odgovorio je premijer.

Očekujemo na prvoj sjednici Vlada razriješi Upravu i Nadzorni odbor INA-e, a onda nakon toga podnese ostavku.

Peđa Grbin

Politička bitka vodila se i na društvenim mrežama, i to nakon što je Nikola Grmoja objavio fotografiju na kojoj je uhićeni Damir Škugor s predsjednikom Sabora Jandrokovićem. Na reakciju nije trebalo dugo čekati.

– Radi se o uobičajenoj praksi i takve fotografije nastaju s brojnim građanima i članovima stranke koji se žele fotografirati s predsjednikom Hrvatskoga sabora. I to je jedina poveznica koja postoji prema gospodinu Škugoru, poručio je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Grmoji je odgovorio i HDZ objavivši jednu njegovu fotografiju.

– Stoga i mi prilažemo „dokaz” – fotografiju Grmoje s četverostrukim ubojicom iz Šibenika Brankom Koloperom. Slika nije nastala, poput one Jandrokovićeve, na nekom masovnijem događaju, nego je Grmoja ciljano, radi privatnog druženja, posjetio Kolopera u njegovoj slastičarnici na šibenskim Vidicima, stoji u objavi HDZ-a.

I tu raspravi nije bio kraj.

– Oni postavljaju dio članova Nadzornog odbora i Uprave. Predsjednik – Vlade, ako imalo drži do svoje časti, bi dao ostavku, poručio je Nino Raspudić, Klub zastupnika Mosta.

Premijer je oporbi odgovorio i vezano uz Damira Škugora.

– Tko ga je tamo stavio, nemam pojma. Kako je on tamo došao? Iz ovoga što čitamo u novinama, ispada da je on tamo 20 godina. Pa nismo ga valjda mi stavili u INA-u, razumijete? On da je tako imao velike kvalitete i da je ne znam tko lobirao za njega, možda bi i postao nešto, al’ nije, kazao je Plenković.

I dok se tek očekuje epilog slučaja, zbog INA-e politička su koplja – sve oštrija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

JAVNOST U NEVJERICI: Da li je moguće da je Didi Džej ovo platila 900 eura?

JAVNOST U NEVJERICI: Da li je moguće da je Didi Džej ovo platila 900 eura?

James svim silama želi doći u redove posrnulog velikana: “Došao bih pješke iz Katara ako treba”

James svim silama želi doći u redove posrnulog velikana: “Došao bih pješke iz Katara ako treba”