in

RAT UŽIVO: Rusija prozvala baltičke zemlje, nestalo struje u Hersonu

RAT UŽIVO: Rusija prozvala baltičke zemlje, nestalo struje u Hersonu
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusija prozvala baltičke zemlje, nestalo struje u Hersonu

18:30 Gazprom smanjuje isporuke gasa francuskoj kompaniji Engie

Francuska energetska kompanija Engie saopštila je da će ruski energetski gigant Gazprom od danas smanjiti isporuke gasa toj grupi.

“Gazprom je obavijestio Engie grupu o smanjenju isporuka gasa, počevši od danas, zbog neslaganja između strana u primjeni ugovora”, navodi se u saopštenju.

Kompanija je ponovila da su Gazpromove isporuke znatno pale od početka rata u Ukrajini 24. februara.

“Engie je već osigurao količine potrebne za snabdijevanje svojih kupaca i za vlastite potrebe”, saopšteno je iz kompanije.

17:55 Bivši šef MI6 o ukrajinskom protunapadu: Ovo je ključni trenutak u ratu

Bivši šef britanske obavještajne službe MI6 pozdravio je ukrajinski protunapad u regiji Herson te ga nazvao “ključnim trenutkom u ratu”.

Alex Younger za BBC je rekao da protunapad koji je naredio Kijev pokazuje da su sukobljene strane “došle do neke vrste balansa, što je neočekivano i, iskreno, vrlo dobrodošlo”. 

Naglasio je da je zapadna pomoć ojačala ukrajinske vojne sposobnosti te da dugoročni trendovi pokazuju da ruski vojni kapaciteti polako slabe. Dodao je kako protunapad u Hersonu govori “sve o potrebi i želji Ukrajine da pokaže da može preuzeti inicijativu”. 

17:20 Proruski lider Hersona otišao u Rusiju

Nakon što su Ukrajinci pokrenuli dugo očekivani protunapad u regiji Herson, čelnik te okupirane regije kojeg su postavili Rusi napustio je grad Herson te se nalazi 800 kilometara istočno, u Rusiji.

Naime, korisnici društvenih mreža uočili su da su snimke koje proruski čelnik Hersona Kiril Stremusov objavljuje na svom Telegram kanalu posljednjih dana, po svemu sudeći, nastale u hotelu Marriott u ruskom Voronježu.

BBC nije uspio otkriti kad ili zašto je napustio Herson, ali je potvrdio da se nalazi u gradu na zapadu Rusije.

17:05 Rusija: Radijacija u nuklearki je normalna

Razine radijacije u nuklearnoj elektrani Zaporižja ostaju normalne, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane. U današnjoj izjavi ministarstvo je ustvrdilo da su ukrajinske snage ispalile dvije topničke granate na teritorij nuklearne elektrane.

Ministarstvo je također saopćilo da se oboreni ukrajinski dron srušio na krov zgrade u kojoj se skladišti nuklearno gorivo i radioaktivni otpad.

16:55 Rusija: Nestalo struje u Hersonu 

Došlo je do djelomičnog nestanka struje u regiji Herson, objavile su ruske okupacijske vlasti. Prijavljeno je i djelomično obustavljanje opskrbe vodom, kao i gašenje semafora i rasvjete na zgradama, prenose ruske agencije.

16:50 Rusija prozvala baltičke zemlje

Rusija je osudila uništavanje sovjetskih ratnih spomenika u trima baltičkim državama i optužila ih za progon svojih manjina koje govore ruski.

U saopćenju je rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo Latviju, Litvu i Estoniju da su krive za ksenofobiju i reklo da tretiraju etničke ruske manjine kao “ljude drugog reda”.

“Takvi rusofobni pristupi sigurno će utjecati na stanje bilateralnih odnosa s tim zemljama, koji su već u potpunom padu”, priopćilo je ministarstvo.

16:45 Papa nazvao rat nepravednim i odvratnim

Papa je danas poslijepodne osudio rat u Ukrajini, nazivajući sukob “moralno nepravednim, neprihvatljivim, barbarskim, besmislenim, odvratnim i svetogrdnim”, saopćio je Vatikan.

16:25 Prvi ukrajinski brod sa žitom pristao je u Africi

Prva pošiljka žitarica iz Ukrajine za sušom pogođeni Rog Afrike pristala je u Džibutiju.

Brod Brave Commander, iznajmljen od UN-a, koji nosi 23.000 tona ukrajinske pšenice, isplovio je prije dva tjedna iz ukrajinske luke Južne, istočno od Odese.

16:15 Rusija priprema ogromne vojne vježbe

Rusija će u četvrtak započeti strateške vojne vježbe Vostok 2022. Sudjelovat će više od 50.000 vojnika, među ostalim i iz Kine, Indije, Bjelorusije, Tadžikistana i Mongolije.

Pripreme za veliku vojnu vježbu u punom su jeku. Kineske trupe već su stigle u regiju Primorje na Dalekom istoku Rusije. Tu je i Indija – još jedan partner kojem rusko vodstvo trenutno pridaje veliku važnost, baš kao i Bjelorusija, Tadžikistan i Mongolija.

Prema navodima objavljenima na ruskoj državnoj televiziji, više od 50.000 vojnika sudjeluje u vježbi Vostok 2022, koja se održava u Sibiru, na Dalekom istoku te u Ohotskom i Japanskom moru (Istočno more).

16:05 Rusi stigli u Kazahstan s naljepnicama “Z”

Turist iz Rusije koji je posjetio Kazahstan objavio je snimku na kojoj se vidi kako je lokalno stanovništvo reagiralo kada je vidjelo naljepnicu sa slovom Z na njegovom automobilu.

“Mi smo Rusi, a ovo je resort Žasibi, gdje su nas vrlo neprijateljski dočekali. Vidjeli su naljepnicu sa slovom Z na stražnjem dijelu našeg automobila. Zatim su nas prozvali fašistima i rekli da smo napali Ukrajinu”, rekao je Rus na videosnimci. 

15:50 Četvero mrtvih u ruskom granatiranju središta Harkiva

Najmanje četiri osobe su ubijene, a devet ih je ranjeno u granatiranju središta Harkiva, rekao je Oleh Sinehubov, čelnik regionalne vojne uprave.

“Sve hitne službe rade na licu mjesta kako bi pomogle ozlijeđenima”, napisao je Sinehubov na svom službenom Telegram kanalu.

15:20 EU će podijeliti 5.5 miliona tableta kalijevog jodida Ukrajincima

Europska komisija saopćila je da će Ukrajini donirati 5.5 miliona tableta kalijevog jodida zbog straha da bi borbe na području nuklearne elektrane Zaporižja pod ruskom okupacijom mogle dovesti do nuklearne katastrofe. Komisija je rekla da je od ukrajinske vlade primila zahtjev za tablete kalijevog jodida “kao preventivnu sigurnosnu mjeru”.

14:55 Savjetnik Zelenskog: Rusija granatira koridore za UN-ov tim

Ključni savjetnik ukrajinskog predsjednika optužio je ruske snage da su namjerno granatirale koridore za tim inspektora iz UN-ove jedinice za nuklearni nadzor do nuklearne elektrane Zaporižja u južnoj Ukrajini.

Mihajlo Podoljak rekao je da Rusija pokušava progurati misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kroz Krim i dijelove regija Luhansk i Donjeck koje su privremeno okupirale moskovske snage. Također je ponovio poziv Ukrajine da se demilitarizira područje oko nuklearne elektrane.

14:40 Gazprom opet obustavlja isporuku plina Sjevernim tokom 1

Gazprom je obavijestio Europu da će od srijede na tri dana obustaviti isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 prema Njemačkoj radi održavanja. Europske zemlje strahuju da plin neće ponovo poteći predstojećeg vikenda.

“Europske zemlje, Kanada, SAD i Velika Britanija uveli su sankcije protiv Ruske Federacije koje ne dopuštaju normalno obavljanje radova na održavanju i popravcima, a također ne dopuštaju zakonsku registraciju povrata komponenti i sklopova na mjesta njihova rada”, objavio je Kremlj.

14:35 Ukrajina ispaljuje lažne rakete kako bi zavarala rusku odbranu, piše Washington Post.

Vojnici su lansirali lažne rakete kako bi ruski brodovi bespotrebno ispaljivali svoje skupe projektile dugog dometa.

Najmanje 10 ruskih projektila ispaljeno je na rakete koje su navodno napravljene od drveta, rekao je izvor listu.

Također su postavljeni lažni vojnici (strašila), kao i drveni tenkovi, u pokušaju da se prevari ruske vojnike.

14:10 Njemačka će predložiti ograničenje cijene plina za cijelu EU

Usred rastućih cijena energije i nesuglasica oko isporuke plina iz Rusije, Njemačka će navodno predložiti ograničenje cijena za opskrbu plinom za cijelu EU.

Izvor je za Reuters rekao da njemački ministar gospodarstva želi o tome razgovarati na summitu o energetici sljedećeg mjeseca.

13:45 Ruska ofanziva ide prema planu, kaže Kremlj

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima: “Posebna vojna operacija se nastavlja metodično i u koordinaciji s trenutačnim planovima. Svi ciljevi bit će ispunjeni.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










13:10 Srbija će Rusiji izručiti jako važnog ukrajinskog špijuna?

Tokom nedavne posjete Moskvi ministar unutarnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, razgovarao je s sekretarom za nacionalnu sigurnost Rusije, Nikolajem Patruševim, o mogućnosti da odbjegli ukrajinski obavještajac Andrij Naumov bude izručen Moskvi.

11:59 Edin Forto i Sabina Ćudić u posjeti Kijevu

Premijer Kantona Sarajevo i čelnik Naše stranke Edin Forto, sa stranačkom kolegicom i zastupnicom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Sabinom Ćudić, otputovao je u Kijev. 

Ovo je inače prva posjeta nekih bh. zvaničnika Ukrajini od početka ruske agresije na tu zemlju.

Nakon 15-satnog putovanja vozom kroz Ukrajinu, jutros su stigli u Kijev, gdje će se odmah sastati sa zvaničnicima u vladi Ukrajine.

Federalna zastupnica Sabina Ćudić ističe kako su u Ukrajinu otputovali kako bi iskazali podršku toj zemlji koja je pod agresijom Rusije.

Zaključili su da se borba za BiH ne vodi se samo u BiH, već i u Berlinu, Briselu, Londonu, Washingtonu, ali i u Kijevu.

11:50 Čini se da su Ukrajinci opet pogodili most Antonovski

  10:50 Bugarska ponovo pregovara s Gazpromom

Bugarska je započela pregovore s ruskim Gazpromom kako bi zaključila sporazum o nabavi plina i osigurala energiju za grijanje do kraja sezone. „Kao privremena vlada, želimo dovršiti sporazum koji već imamo”, rekao je u ponedjeljak obnašatelj dužnosti premijera Galab Donev.

Gazprom je krajem travnja obustavio isporuke Bugarskoj unatoč ugovoru koji je važio do kraja 2022., budući da je tadašnja prozapadna vlada u Sofiji odbila plaćati plin u rubljima. Bugarska nije promijenila geopolitički smjer, naglasio je Donev, odgovarajući na optužbe bivših ministara da njegova vlada želi promijeniti vanjskopolitičku orijentaciju članice EU i NATO-a.

“S Gazpromom nećemo pregovarati o novim ugovorima, već o nabavi energije za cijelu sezonu grijanja”, objasnio je.  Bugarska bi trebala izabrati novi parlament 2. listopada.

10:45 Scholz: Njemačka se danas puno lakše nosi s ruskim prijetnjama obustavom plina

Njemački kancelar Olaf Scholz kaže da se Njemačka danas nalazi u puno boljoj situaciji vezano za plin te se lakše može nositi s prijetnjama iz Rusije.

“Vladine mjere za osiguravanje zaliha plina preko zime pripremile su Njemačku da se suoči s budućim ograničenjima isporuke iz Rusije”, rekao je kancelar Olaf Scholz.

10:40 Pet mrtvih u granatiranju Harkiva

U granatiranju Harkiva ubijeno je pet civila, kažu ukrajinske vlasti.

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terekov kaže da je pet osoba ubijeno te da je ozlijeđeno najmanje sedam ljudi.

10:10 Njemačka i Francuska protiv zabrane izdavanja viza za ruske turiste

Europska unija ne smije spriječiti ruske turiste da posjete blok, rekle su Njemačka i Francuska uoči sastanka ministara vanjskih poslova u Pragu na kojem će se raspravljati o zahtjevima baltičkih država i nekih drugih članica za zabranom izdavanja viza Rusima.

10:00 Satelitske snimke otkrile su sve veće rupe na krovu okupirane nuklearke Zaporožje koje su nastale uslijed silnih granatiranja proteklih dana, javlja Mirror.co.

Zbog svega, postoji bojazan od mogućeg širenja koncentracije radijacije. Posljednjih dana, ukrajinske snage uspjele su osvojiti dio teritorija koji se nalazi u blizini nuklearke. 

09:30 Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič dao je više detalja o ukrajinskoj protivofenzivi u Hersonu.

“Danas je počeo aktivni dio oslobađanja juga od ruskih osvajača. Ovo je planirano kao spora operacija mljevenja neprijatelja radi spašavanja života naše vojske i civila.

Naravno, mnogi bi htjeli ofenzivu velikih razmjera s vijestima o zauzimanju naselja od strane naše vojske za sat vremena. Ali mi se ne borimo tako. Ne borimo se za razmetanje i visoke fraze kao neprijatelji. Borimo se za cilj. A ova stvar zahtijeva vrijeme i trud.

Stoga, budite strpljivi. Ovaj proces neće biti jako brz, ali će završiti postavljanjem ukrajinske zastave nad svim naseljima u Ukrajini”, napisao je dodavši i to da su im sredstva ograničena.

09:10 Ukrajinci su objavili novu procjenu ruskih gubitaka

 

08:30 Rusi su nabavili stotine novih dronova, tvrde izvori iz Sjedinjenih država, prenosi Kyiv Independent. 

07:50 Ukrajinci su navodno opet gađali most Antonovski u regiji Herson, ključni most za prijelaz ruskih trupa. Most je već u nekoliko navrata gađan, ali je još u stanju da se preko njega može prolaziti.

Sad se pojavila snimka iz daljine. Na snimci se vidi eksplozija, a navodno se radi upravo o tom mostu.

07:30 Od jutra 29. augusta 2022., nekoliko brigada ukrajinskih oružanih snaga pojačalo je artiljerijsku vatru u predjelima prve crte fronta širom južne Ukrajine, piše britansko Ministarstvo obrane u svom dnevnom izvještaju o situaciji u Ukrajini.

07:10 Kyiv Independent kaže da Rusi na jugu trpe ogromne gubitke.

Tako je ukrajinska vojska objavila da su ubili 82 ruska vojnika te uništili 30 raznih vrsta vojne opreme uključujući tenkove, raketne sisteme, oklopna vozila i slično.

06:50 Dopisnik Kyiv Posta, Jason Jay Smart, na Twitteru je objavio snimku iz Belgoroda u Rusiji.

“Nešto se događa u Belgorodu”, napisao je. Kaže da snimka prikazuje gomilu ljudi koji kasno navečer na kolodvoru čekaju voz za Moskvu.

06:30 Prema guverneru Zaporoške oblasti Oleksandru Starukhu, ruske su snage pokrenule raketni napad na Zaporožje tokom noći 30. augusta. Trenutno nema izvještaja o žrtvama ili značajnijim štetama na infrastrukturi.

06:10 Ukrajina je izvezla više od 1,3 miliona tona žitarica od sporazuma o žitaricama.

Serhii Bratchuk, glasnogovornik regionalne uprave Odese, rekao je da je u 29 dana otkako su ukrajinske luke ponovno otvorene, najmanje 56 brodova isporučilo žito u 18 zemalja.

06:00 Bijela kuća pozvala je Rusiju da udovolji zahtjevima za demilitarizaciju područja oko elektrane, javlja Reuters.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da bi kontrolirano zatvaranje tvornice bilo najsigurnija opcija.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“ZATEKAO SAM GA U GAĆAMA!” Kemiš javno otkrio detalje ženine prevare – Okončao sam ružan period života – Senzacija

“ZATEKAO SAM GA U GAĆAMA!” Kemiš javno otkrio detalje ženine prevare – Okončao sam ružan period života – Senzacija

Pogba platio 100.000 evra reketašima

Pogba platio 100.000 evra reketašima