in

MODERNO ISLAMSKO KULTURNO ODREDIŠTE: Saudijska Arabija pokreće veliki projekat Rua Al Madinah u blizini Poslanikove džamije

MODERNO ISLAMSKO KULTURNO ODREDIŠTE: Saudijska Arabija pokreće veliki projekat Rua Al Madinah u blizini Poslanikove džamije
Slatka-Tajna.Eu
MODERNO ISLAMSKO KULTURNO ODREDIŠTE: Saudijska Arabija pokreće veliki projekat Rua Al Madinah u blizini Poslanikove džamije
FOTO: Bin Salman (SPA)

U sklopu projekata usmjerenih na unapređenje usluga koje se pružaju hodočasnicima u Medini, saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman pokrenuo je infrastrukturne radove i otkrio glavni plan za projekat “Rua Al Madinah”, na lokaciji istočno od Poslanikove džamije.

Projekt provodi holding kompanija Rua Al Madinah, u vlasništvu Fonda za javna ulaganja, koji se bavi razvojem nekretnina u gradu Medini.

Saudijski prijestolonasljednik je istakao da će projekat, u skladu s ciljevima saudijske “Vizije 2030”, pomoći da se kapaciteti za primanje hodočasnika do 2030. godine povećaju na 30 miliona u narednim godinama, a provodit će se prema najvišim međunarodnim standardima.

Projekat nudi kompletna rješenja za transport

Princ Mohammed bin Salman ističe, u izjavama koje je objavila Saudijska novinska agencija (SPA), da će projekat biti izgrađen na ukupnoj površini od 1,5 miliona kvadratnih metara. Sadržavat će 47.000 hotelskih soba do 2030. godine, a 63 posto površine projekta činit će otvoreni trgovi i zelene površine koje će posjetiteljima olakšavati pristup Poslanikovoj džamiji.

FOTO: (Reuters)

Projekat nudi kompletna rješenja za transport, koja uključuju devet autobuskih stanica, stanicu metroa, stazu za samovozeća vozila i podzemna parkirališta. To će omogućiti lakši pristup Poslanikovoj džamiji i okolnim stambenim i trgovinskim objektima, te otvoriti brojne mogućnosti za zapošljavanje.

Cilj projekta je poboljšati usluge koje se pružaju hodočasnicima u Medini kao modernom islamskom i kulturnom odredištu, budući da se oslanja na savremene mehanizme urbanog planiranja, sveobuhvatne razvojne koncepte i naprednu infrastrukturu koja pruža inovativne usluge, doprinoseći time poboljšanju kvalitete života i poboljšanju udobnosti i luksuza. Također, na taj način će se obogatiti iskustvo stanovnika i posjetitelja Medine, jer će se poboljšati nivo usluga koje im se pružaju, te povećati hotelski kapaciteti i kvaliteta usluga na lokaciji istočno od Poslanikove džamije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Rua Al Madinah Holding je rekao da će, osim doprinosa u postizanju ciljeva u sektoru hadža, umre i posjeta navedenih u saudijskoj ”Viziji 2030”, kroz svoje projekte usmjerene na obogaćivanje iskustva stanovnika i posjetitelja Medine, ovaj projekat oživjeti kulturnu i arhitetonsku baštinu grada. Projekt će prikazati mnoge povijesne spomenike koji su od velikog značaja, a jedinstveno naslijeđe svetog grada bit će vidljivo u dizajnu svih zgrada i objekata.

Prilika za zapošljavanje

U tom kontekstu, Ahmed Al-Juhani, izvršni direktor kompanije “Rou’a Al-Madina”, izjavio je za saudijski kanal Al-Ekhbariya da će “projekt dodati 140 milijardi saudijskih rijala BDP-u kada bude završen. Također je dodao da će istovremeno pružiti priliku za zapošljavanje radnika kroz fazu izgradnje i razvoja projekta do 2030.

Sa svoje strane, princ Faisal bin Salman bin Abdulaziz, guverner provincije Medina, opisao je projekat ”Rua Al Madinah” kao ”jedan od najvažnijih i najambicioznijih razvojnih projekata koji će doprinijeti jačanju vjerske i kulturne dimenzije grada Medine. Također, obogaćuje iskustvo posjetitelja i stanovnika, te radi na razvoju sistema usluga koje se pružaju gostima u gradu Božijeg Poslanika, drugog svetog mjesta koje posjećuju milioni muslimana iz svih krajeva svijeta”.

Važno je napomenuti da je Fond za javna ulaganja u Saudijskoj Arabiji 2017. godine najavio osnivanje kompanije “Rua Al Madinah” za urbanistički razvoj čiji je cilj povećati spremnost lokaliteta Poslanikove džamije da ugosti veći broj posjetitelja u Medini. Očekuje se da bi njihov ukupan broj do 2030. godine mogao doseći 23 miliona posjetitelja godišnje.

(TBT, AGENCIJE)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Luna Đogani pokazala novi izgled: Svi kažu da je “top riba”

Luna Đogani pokazala novi izgled: Svi kažu da je “top riba”

Čovjek u kojeg se navijači Barcelone kunu ne bi odbio Real i to sve zbog tandema iz snova

Čovjek u kojeg se navijači Barcelone kunu ne bi odbio Real i to sve zbog tandema iz snova