in

Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici

Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici
Slatka-Tajna.Eu
Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici

Gospićanin (36) kojega policija istražuje jer je u ponedjeljak nožem pokušao ubiti suprugu i njenog prijatelja, a potom se nakon opkoljavanja te pregovaranja predao policiji i prošlog je tjedna uhićen zbog nasilja nad suprugom, ali je pušten samo uz zabranu približavanja.

Županijska državna odvjetnica potvrdila je da je od Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću zatražila izvješće o prošlotjednoj kaznenoj prijavi protiv 36-godišnjeg napadača za oduzimanja slobode i prijetnje istoj ženi. Općinska državna odvjetnica tvrdi da u ovom slučaju nije učinjen nikakav propust. 

Županijsko tužiteljstvo provodi nadzor općinskoga zbog napadača iz Gospića

Županijska državna odvjetnica je potvrdila je da je od Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću zatražila izvješće o prošlotjednoj kaznenoj prijavi protiv 36-godišnjeg napadača za oduzimanja slobode i prijetnje istoj ženi. Najavila je da će u srijedu imati zaključke nadzora.

Županijska tužiteljica Vera Magdić Bižanović time je potvrdila da još traje nadzor o tome je li došlo do propusta zbog kojeg prošlog tjedna 36-godišnjaku nije bio predložen istražni zatvor, unatoč prijetnjama ubojstvom supruzi (27) koja je jučer, zajedno s 21-godišnjim prijateljem postala žrtva njegovog napada i zadobila ozljede opasne po život.

Međutim, Općinska državna odvjetnica Tatjana Šimunić Adamović izvijestila je medije i prije okončanja nadzora da u konkretnom slučaju u postupanju Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću nije učinjen propust jer su okrivljeniku u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku izrečene mjere opreza koje su u trenutnim okolnostima ocijenjene adekvatnima”.

U njenom obrazloženju stoji da su 19. kolovoza protiv 36-godišnjaka primili kaznenu prijavu PU Ličko-senjske i Policijske postaje Gospić zbog kaznenih djela prijetnje i protupravnog oduzimanje slobode počinjenih na štetu njegove supruge.

Državno odvjetništvo je provelo hitnu dokaznu radnju prvog ispitivanja i ustanovilo da se protiv 36-godišnjaka pred Općinskim sudom u Gospiću vodi kazneni postupak zbog prijetnje počinjenog na štetu iste žrtve. Ovo državno odvjetništvo je ocijenilo, piše u odgovoru ODO-a, da postoji zakonski razlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, ali također i da se ta opasnost može otkloniti primjenom mjera opreza.

Zbog toga su okrivljeniku rješenjem ovog državnog odvjetništva naložene mjere opreza i to zabrane približavanja žrtvi na udaljenost manjoj od 50 metara, te mjera udaljenja iz doma.

Kako je dodatno rekla Hini procjena se donosi od slučaja do slučaja, uz procjenu raznih okolnosti, jer “kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici”.

Nasilnik koji je napao svoju suprugu i njenog prijatelja u obiteljskoj kući i susjedovom dvorištu, pobjegao, pa se predao policiji. Prošloga tjedna izrečena mu je mjera zabrane približavanja supruzi i boravka u zajedničkom domu.

Njegova žena (27) i 21-godišnjak kojima je u ponedjeljak nanio po život opasne ozljede i dalje su životno ugroženi i nalaze se u jedinicama intenzivnog liječenja, žena u Gospiću, a njen prijatelj u Zadru.

Ravnateljica gospićke Opće bolnice Sandra Čubelić rekla je Hini da je pacijentica s višestrukim ubodima u trbuh zadobila tako teške ozljede da je operacija trajala četiri sata.

– Kirurzi su dali sve od sebe da je spase, unutarnji su organi bili oštećeni i crijeva, tako da se može reći da je sada stabilno, ali i dalje životno ugrožena, rekla je Čubelić.

Prema njenim riječima i mladić koji je jučer bio u bolnici u Gospiću kasno navečer je prebačen u Zadar gdje je operiran.

Zamjenik ravnatelja Opće bolnice u Zadru Edi Karuc rekao je da su 21-godišnjaku teške ozljede operacijom stabilizirale te se sada nalazi na intenzivnom liječenju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Za sada je njegovo stanje stabilno, ali je još uvijek zbog težina ozljeda životno ugrožen, rekao je Karuc.

Glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević opisala je da je policija tijekom jučerašnje potrage bjegunca locirala u Bilaju kod Gospića, mjesto je opkoljeno, pozvan je pregovarač i postupalo se, kaže, s namjerom da se osumnjičenik sam preda.

– Osoba se zabarikadirala u jedan objekt i prijetila da će se samoozlijediti. Policijski službenici su uz pomoć pregovarača nakon sat vremena uspjeli osobu nagovoriti da se preda u policijske ruke, rekla je Brozičević.

Policija za kriminalističko istraživanje i izradu kaznene prijave s kvalifikacijom djela ima rok do ponoći, a po svemu što je do sada potvrđeno napadač je počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju i teškog ubojstva u pokušaju te mu prijeti dugotrajna kazna zatvora.

– Ovo nije prvi slučaj, a sigurno ni zadnji jer je gospodin koji je počinio zločin već bio prijavljen. Prijavljeni ljudi koji su registrirani kao počinitelji zločina slobodno šetaju i ponovno počine zločin, rekla je Mandica Dasović.

Županijska državna odvjetnica Vera Magdić Bižanović kaznenu prijavu i saslušanje osumnjičenika očekuje sutra.

Grupa Korak: Sudovi trebaju interventne timove za zlostavljanja i prijetnje

Predsjednica karlovačke Ženske grupe Korak Mirjana Duduković upozorila je nakon posljednjeg slučaja obiteljskog nasilja u Gospiću sudstvo i javnosti da treba prestati s podcjenjivanjem zlostavljanja i prijetnji te da se na sudovima hitno moraju formirati interventni timovi.

Glavni je problem što institucije zadužene za suzbijanje obiteljskog nasilje i dalje zlostavljanje osobe ne doživljavaju kao ugrozu života, jer nikome na čelu ne piše hoće li ili neće ostvariti izrečene prijetnje ubojstva, ali ako protiv nekog imate više prijava, mora postojati i stručna sigurnosna prosudba i učinkovito postupanje, smatra Duduković i kritizira način na koji se primjenjuje zaštitna mjera zabrane približavanja.

Zabrana približavanja nekoj osobi nema efekta ako se zna da tu zaštitnu mjeru nitko ne kontrolira, da zlostavljača nitko ne kontrolira, kaže Duduković i naglašava da je apsurdno da policija samo ponekad zove žrtvu i pita poštuje li zlostavljač mjeru neprilaska.

Prije su aktivistice za borbu protiv nasilja nad ženama bile uključivane u razna nacionalna tijela, a sada nitko iz sedam prvih skloništa za žene nije ni u kakvom tijelu, stručnom timu, a puno bi više trebalo surađivati, tvrdi Duduković, pozivajući na suradnju sve koji djeluje na sprječavanju nasilja u obitelji i pomaganja žrtvama, centre za socijalnu skrb, policiju, sudstvo i nevladine organizacije.

Ali mi to govorimo već 20 godina, osjećam se kao budala kad to ponavljam, a sve se jako sporo rješava. Dodaje da slučajeva kao u Gospiću ima svugdje i da se stalno pita što se još mora dogoditi u društvu da se nešto promijeni.

Smatram da bi na sudovima trebali postojati posebni odjeli koji bi takve hitne stvari rješavali ne čekajući red. Kada žena prijavi nasilje prođe i godinu dana do prve sudske rasprave. Za to vrijeme može biti već 100 puta ubijena. Nije u redu ni ako se čeka par mjeseci. Mora postojati interventni dio suda koji će odmah nešto rješavati, u pola noći, ako treba, zaključila je Duduković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Već sada je jasno da Plemiće čeka paklen doček u Bratislavi

Već sada je jasno da Plemiće čeka paklen doček u Bratislavi

Kako je sjajni napadač postao taocem čudne klauzule ugovora / Bljesak.info

Kako je sjajni napadač postao taocem čudne klauzule ugovora / Bljesak.info