in

Najavili prijave protiv časnika Hrvatske vojske

Najavili prijave protiv časnika Hrvatske vojske
Slatka-Tajna.Eu
Najavili prijave protiv časnika Hrvatske vojske

Beograd

Foto: Izvor: / Shutterstock

Nakon što su potvrdili optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota zbog navodnih ratnih zločina tijekom akcije “Oluja”, iz Srbije stižu najave kaznenih prijava i protiv trojice visokih časnika Hrvatske vojske: generala Pavla Miljavca, admirala Davora Domazeta Loše i brigadira Ilije Maričića. Hrvatska vlada poručuje da pokušaj Beograda da promijeni karakter “Oluje” – neće proći.

Novi potez Srbije zbog navodnih zločina na Petrovačkoj cesti – koji bi mogao rezultirati podizanjem novih optužnica.

– Jednostavno mi nije jasno na temelju čega će oni sad dizati optužnicu, na temelju lažnih svjedoka ili nekoga, ne? Ja samo znam da mi to radili nismo, znači, nije u nijednom momentu bila zapovijed da se tuku civili. Ako vi uzmete i dižete optužnicu protiv najviše pozicioniranih, dakle, generala, to ne može biti onda nego udar na institucije, na državu, ne. I mislim da bi se tu onda država uključiti i poduzeti mjere, rekao je general zbora Pavao Miljavac.

Miljavac kaže da mu je savjest čista i očekuje potez državnih vlasti, kao i Domazet Lošo.

“Najavu optužnice nemam što komentirati. Čekam što će na to reći hrvatska izvršna i zakonodavna vlast.”, poručio je admiral Damir Domazet Lošo.

Poruka ministra Medveda je jasna – Vlada će im, ističe, pružiti zaštitu.

– Zaštitit ćemo sve hrvatske generale, zaštitit ćemo sve hrvatske branitelje, sve hrvatske časnike. Zaštitit ćemo ih čvrsto. Sve one poteškoće s kojima se Srbija suočava, svi njihovi unutarnji problemi, poglavito problemi vezani za Kosovo, pokušavaju preusmjeriti na Republiku Hrvatsku, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

S pilotima protiv koji su u Srbiji potvrđene optužnice Medved već ovog tjedna najavljuje novi sastanak. Povjesničar Ante Nazor, pak, naglašava povijesni aspekt događanja na Petrovačkoj cesti.

– Hrvatski zrakoplovi djelovali su po vojnim ciljevima. Ako je u toj koloni, kao što je bilo navedeno, civila, odgovornost za to snose zapovjednici koji su ih doveli u situaciju pogibelji. Naravno da je vojna kolona legitiman cilj. I ponavljam, svaka zapovijed i svako izvješće o djelovanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva je djelovanje po vojnom cilju, rekao je Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

A nakon što su u Srbiji potvrđene optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota, predsjednik Sabora Gordan Jandroković jučer je rekao da će Hrvatska koristiti pregovore Srbije za pristupanje Europskoj uniji kako bi poslala poruku da neće tolerirati stvari poput ovih optužnica. Na to je uzvratila srbijanska premijerka.

“Jedna članica EU se usuđuje javno reći da ako tražite pravdu za ubojstvo srpske djece, jer četvero je tamo pobijeno, starosti od šest do 13 godina, da zbog toga ne možete biti dio EU. To je vladavina prava? To su europske vrijednosti? I nije vas sramota to reći otvoreno?”, tweetala je Ana Brnabić.

Na retoriku i poteze srbijanske vlasti ministar Medved uzvraća.

– Pokušavaju karakter Domovinskog rata izmijeniti, to im neće uspjeti. Naša je Vlada čvrsta u tome stavu. Ta teza vezana za pokušaje promjene karaktera vojno-redarstvene akcije Oluja neće proći. Međunarodni sud u Haagu donio je pravorijek, poručio je Medved.

O potezima Srbije hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave još nije dobilo službenu obavijest.

“Ističemo da kao i u postupku koji se vodi protiv pilota, Republika Hrvatska nema službenih saznanja budući da nadležna srbijanska tijela nisu zatražila međunarodnu pravnu pomoć u provođenju istih.”, priopćilo je ministarstvo pravosuđa.

Hrvatska od Srbije, navode u Ministarstvu, očekuje poštovanje međunarodnih standarda i pokazivanje istinske volje za rješavanje otvorenih pitanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Hladni koktel i vrelo izdanje: Mia Borisavljević zapalila mreže

Hladni koktel i vrelo izdanje: Mia Borisavljević zapalila mreže

ĐOLE NIJE DOČEKAO NAJSRETNIJI TRENUTAK: Slavlje u domu Balaševića

ĐOLE NIJE DOČEKAO NAJSRETNIJI TRENUTAK: Slavlje u domu Balaševića