in

JAČANJE REPUTACIJE SAUDIJSKE ARABIJE: Saudijski investicioni fond kupuje 7 milijardi dolara američkih dionica, uključujući Starbucks, Zoom i Microsoft

Slatka-Tajna.Eu

Fond za javne investicije Saudijske Arabije (PIF), kojim predsjedava prestolonasljednik princ Mohammed bin Salman, kupio je 7 milijardi dolara dionica američkih kompanija, uključujući Starbucks, Zoom i Microsoft. Kupovina je dovela tržišnu vrijednost investicionog portfelja državnog fonda na oko 40,8 milijardi dolara na kraju drugog tromjesečja.

Bloomberg je izvijestio da je taj potez ponovio strategiju PIF-a početkom 2020., kada je fond potrošio milijarde na donacije u američkim firmama čije je procjene potresla pandemija koronavirusa.
PIF je zatim prodao mnoge od tih udjela kada su se tržišta oporavila, donoseći fondu veliki profit.
Podaci američke Komisije za vrijednosne papire i berze pokazuju da je fond kupio 6,3 miliona dionica Starbucksa, 4,7 miliona dionica Zoom-a i 1,8 miliona dionica Microsofta.
Ostale dionice koje je fond kupio uključuju Alphabet, matičnu kompaniju Googlea, Adobe Systems i banku JP Morgan.

Osnovan 1971. godine od strane kralja Fejsal od Saudijske Arabije, PIF je jedan od najvećih državnih fondova na svijetu i procjenjuje se da drži imovinu vrijednu najmanje 620 milijardi dolara.
Fond trenutno provodi dvosmjernu strategiju, izgrađujući međunarodni portfelj investicija, a također ulažu lokalno u projekte koji će pomoći da se smanji ovisnost Saudijske Arabije od nafte.
Ograničene informacije
Prošle godine, sudski dokumenti podneseni u Kanadi potvrdili su da je PIF korišten za kupovinu kompanije koja je posjedovala dva privatna aviona koji su prevozili muškarce koji su ubili i raskomadali saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu kraljevine u Istanbulu 2018.
Saudijska Arabija je potrošila milijarde dolara, često preko PIF-a, na investicije koje imaju za cilj jačanje reputacije kraljevine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Prošlogodišnja kupovina britanskog fudbalskog kluba Newcastle United od strane fonda bila je kritizirana od strane prava jer je omogućila kraljevstvu da skrene pažnju sa dobro dokumentiranih kršenja ljudskih prava od strane Rijada, uključujući njegovo suzbijanje internog neslaganja i vodeću ulogu u ratu u Jemenu
Većina onoga što se zna o fondovima PIF-a dolazi iz regulatornih podnesaka.
Sam fond javno objavljuje ograničene informacije o svojim alokacijama na različite geografske lokacije ili klase imovine, izvijestio je Bloomberg.

(TBT, Mediji)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U Hrvatskoj danas 771 novi slučaj, preminulo 8 osoba

BEBICA OBJAVIO TUŽNO OBAVJEŠTENJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Tiče se Miljane