in

Bijeljina na korak do proglašenja stanja elementarne nepogode zbog suše

Slatka-Tajna.Eu

S druge strane, najavljeno je i formiranje komisije za procjenu štete uzrokovane sušom.

Prinos ranih sorti jabuka u voćnjacima porodice Njegić u semberskom selu Dvorovi smanjen je za 80%. Suša koja traje od sredine maja uzela je svoj danak.

“Ova je suša bila baš duga, nije nam palo ozbiljnije kiše do prije dva dana kad je palo 25 litara, inače nije od marta, odraziće se i na sljedeću sezonu, biće manje rodnih pupoljaka, postaće jabuka malo sitnija”, pojašnjava nam voćar Aleksandar Njegić.

Zbog lošeg stanja u semberskoj ravnici uskoro bi moglo biti proglašeno i stanje elementarne nepogode.

“Prijedlog da se pomogne poljoprivrednicima u skladu sa mogućnostima jer u pitanju je naredna vegetaciona sezona i proizvodnja u jesen, kako zasnovati bez finansijskih sredstava. U tom slučaju mogli bi da računaju na dodatna finansijska sredstva”, kaže Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina.

Uz to, očekuje se i formiranje komisija za procjenu štete uzrokovane sušom koje je nedavno tokom posjete Semberiji najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Iako je kiša pala ove sedmice, nema naznaka da će biti poboljšanja ni u narednom periodu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“Onaj ko nema svoju mehanizaciju, nema računa uopšte da plati vršaj kukuruza. Ovo je neka kiša koja je pala i može dati efekat za jesenju sjetvu, a što se tiče ovih usjeva koji su posijani, džaba je pala”, kaže poljoprivrednik Boško Radić.

Zbog suše, i berba kukuruza počeće ranije. Ipak, pravi problemi nastaju tek nakon berbe, jer će neminovno doći do nedostatka stočne hrane. Šta će biti na proljeće, niko se ne usuđuje da prognozira.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MILICA PAVLOVIĆ NAPRAVILA DRASTIČNU PROMJENU: Nova frizura toliko moćno izgleda da “briše godine”

“DOSTA MI JE LAŽI SANDRE REŠIĆ”: Evo šta se desilo u noći kada je Nino umro