in

Ovo su najbogatije žene svijeta u 2022. godini

Slatka-Tajna.Eu

Objavljena je i lista najbogatijih žena planete za 2022. godinu, a na prvom mjestu ponovo se našla Françoise Bettencourt-Meyers (69), unuka osnivača L’Oreala, čija je neto vrijednost procijenjena na 74,8 milijardi dolara.

Françoise Bettencourt-Meyers

Alice Walton (72), ćerka osnivača Volmarta, zauzela je drugo mjesto, sa bogatstvom vrijednim 65,3 milijardi dolara, a odmah iza nje je Julia Koch (60) koja je zajedno sa svoje troje djece od supruga naslijedila imperiju Koch Industries. Njena lična imovina iznosi 60 milijardi dolara.

Alice Walton
Julia Koch

Tu je svakako i MacKenzie Scott (52), spisateljica i filantrop, inače bivša žena osnivača Amazona, Jeff Bezosa. Njeno bogatstvo vrijedno je 43,6 milijardi dolara. Poznato je i da Mekenzi velike svote novca donira, a ima čak 25% udjela u gigantu iz oblasti e-trgovine.

MacKenzie Scott

Na petoj poziciji liste najbogatijih žena svijeta je Jacqueline Mars (82), koja posjeduje jednu trećinu kompanije Mars, najvećeg globalnog proizvođača slatkiša. Posjeduje imovinu u iznosu od 31,7 milijardi dolara. Za petama joj je najbogatija Australijanka, “teška” 30,2 milijardi dolara. U pitanju je Gina Rinehart (68), nasljednica kompanije Hancock Prospecting.

Jacqueline Mars
Gina Rinehart

Miriam Adelson (76) je udovica Šeldona Adelsona, bivšeg izvršnog direktora i predsjednika kockarnice Las Vegas Sands, koji je preminuo u januaru 2021, u 87. godini života. Mirijam posjeduje bogatstvo vrijedno 27,5 milijardi dolara.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Miriam Adelson

Susan Klatten (60) je moćna biznismenka koja stoji iza BMW-a, tačnije, posjeduje 19% udjela u tom proizvođaču automobila. Procijenjena vrijednost njene imovine je 24,3 milijardi dolara.

Susan Klatten

I na kraju, slijede Iris Fontbona (80), udovica Andronika Lukšića, koji je stekao bogatstvo u rudarstvu i biznisu s pićima, prije nego što je 2005. umro od raka. Procjena je da imovina Iris vrijedi 22,8 milijarde dolara.

Iris Fontbona

Svakako ne treba zaboraviti ni Abigail Johnson (60), izvršnu direktorku firme Fidelity Investments od 2014. godine, kada je preuzela dužnost svog oca. Njena imovina vrijedi 21,2 milijarde dolara.

Abigail Johnson

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Xavi je lično Pjaniću saopštio konačnu odluku!

Tradicionalni skokovi “Bentbaša Cliff Diving 2022“ u Sarajevu (FOTO/VIDEO)