in

Akvizicijom Sberbank BH, potvrdili smo opredijeljenost da gradimo državu na stabilnim i sigurnim temeljima

Akvizicijom Sberbank BH, potvrdili smo opredijeljenost da gradimo državu na stabilnim i sigurnim temeljima
Slatka-Tajna.Eu
Akvizicijom Sberbank BH, potvrdili smo opredijeljenost da gradimo državu na stabilnim i sigurnim temeljima
  • Novac koji je deponovan u bh. bankama je siguran i kapitaliziranost bankarskog sektora je izrazito dobra
  • Nakon spajanja, ASA Banka ima namjeru daljeg širenja i otvaranje poslovnih jedinica u RS-u
  • Bosna i Hercegovina je dobila jednu sistemsku i sigurnu banku sa domaćim kapitalom koji ostaje unutar BiH.

BM: ASA Banka je krajem prošle godine uspješno završila pripajanje Vakufske banke, da bi nedugo poslije toga, u jeku neizvjesnosti sa Sberbank BH, preuzela podružnicu ove Banke u FBiH i tako građanima donijela olakšanje. Koje su to aktivnosti obilježile protekla tri mjeseca od akvizicije?

MUSTAFIĆ: ASA Banka je u ovu godinu ušla kao ubjedljivo vodeća domaća banka što je između ostalog i značajan iskorak u bh.  finansijskom sektoru.  Akvizicijom Sberbank BH, potvrdili smo opredijeljenost da gradimo državu na stabilnim i sigurnim temeljima. U proteklom periodu, koji je bio vrlo dinamičan i izazovan, imenovana su upravljačka tijela, te su izvršeni svi zakonom propisani koraci. Uz izuzetan angažman i enormne napore cijelog tima Banka se stabilizirala i u potpunosti nastavila sa redovnim operativnim poslovanjem.  Sve navedene aktivnosti potvrda su snage i kapaciteta Banke sljednika koja je treća najveća banka na tržištu sa 2,7 milijarde aktive, 1,6 milijardi kreditnog portfolia i 67 poslovnica širom BiH.

Bosna i Hercegovina je dobila jednu sistemsku i sigurnu banku sa domaćim kapitalom koji ostaje unutar BiH.

Kada je u pitanju sama investicija, njena važnost je naglašena više puta do sada, a kako možemo vidjeti i u praksi, prepoznata je od strane tržišta. Kapital držimo unutar Bosne i Hercegovine, nismo direktno izloženi vanjskom faktoru i u konačnici, tu smo da zajedno gradimo našu državu i razvijamo kompletno društvo. Ovim potezom smo dokazali važnost domaćeg kapitala koji je ključan za stabilnost finansijskog sistema.

BM: Kako napreduju aktivnosti integracije i kada je planirano zvanično spajanje?

MUSTAFIĆ: Od samog početka djelujemo integrisano i u donošenju odluka nastojimo biti u potpunosti sinhronizovani kao jedna banka, kako naši klijenti ne bi osjetili ovaj period tranzicije niti doživjeli bilo kakve poteškoće u svakodnevnom poslovanju. Sa aspekta zakonskih procedura, usvojen je projektni Plan pripajanja sa ciljem okončanja procesa do 30.11.2022. godine. Uspostavljen je kompletan projektni plan sa hodogramom svih aktivnosti koji će uz već uhodane dobre prakse usmjeravati i voditi kompletan projekat uz jasan smjer djelovanja. Mnogo se radujemo samom projektu i putu koji je pred nama, a koji će rezultirati stvaranjem sistemske i vrlo značajane banke sa domaćim kapitalom.

 

BM: Kakvi su dalji planovi u vezi sa jačanjem tržišnog udjela?

MUSTAFIĆ: Kao što sam već istakao, aktiva Banke nakon pripajanja iznosi 2,7 milijardi konvertibilnih maraka, što predstavlja snažan temelj za nastavak podrške razvoju različitim privrednim granama i stanovništvu. Banka je značajno povećala konkurentnost, a po pitanju kvaliteta i usluga zasigurno ćemo biti najkvalitetniji na tržištu. Konsolidacija finansijskog sektora u BiH je neophodna, a mi smo već kroz prethodni period potvrdili jasnu opredijeljenost za isto, te uveliko doprinijeli stabilnom bankarskom sistemu. Nakon spajanja, ASA Banka ima namjeru daljeg širenja i otvaranje poslovnih jedinica u RS-u jer se smatramo bh. bankom i vrlo nam je važno da kroz dalji razvoj poslovanja djelujemo na tržištu cijele BiH. Također je poznato da ASA Banka zajedno sa Grupacijom ima cca 12 posto udjela u Privrednoj banci Sarajevo i nadamo se da ćemo i u tom segmentu dodatno jačati vlasnički udio i samu tržišnu poziciju.

BM: Koje nove proizvode ASA Banke građani i poslovni subjekti mogu očekivati u narednom kratkoročnom i srednjoročnom periodu?

MUSTAFIĆ: Motivirani smo da i dalje nastavimo djelovati u cilju rasta domaće ekonomije, prosperiteta pojedinaca i cjelokupnog društva, tako da je pred nama period intenzivnih promjena. Mreža naših poslovnica povećala se na 67, kao i ukupan broj zaposlenih, koji je sada nešto veći od 700.

Upravo je u toku akcijska ponuda kredita sa jedinstvenim uslovima za klijente, čime smo još jednom potvrdili naše razumijevanje potreba bh. stanovništva, a što je i vidljivo iz izuzetno pozitivnog odgovora tržišta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Uz brojniji tim i jaku infrastrukturu razvijamo niz novih projekata koji će dodatno unaprijediti korisničko iskustvo za sve kategorije klijenata sa posebnim fokusom na digitalizaciju i inovacije. Svijest o potrebi poslovanja bez fizičkog kontakta je posebno porasla u uslovima pandemije i danas se digitalni kanali koriste gdje god je to moguće. Tako da radimo na implementaciji digitalnih rješenja koja su pristupačna svim našim korisnicima, a ujedno su zastupljena kako u regiji, tako i u cijelome svijetu.

U konačnici, u saradnji sa drugim članicama ASA Grupacije, kao što su Osiguranje, Poliklinika i buduća Opšta bolnica aktivno razvijamo proizvode i usluge koji donose sinergiju portfolia članica Grupacije i izgradnji ekosistema sa jedinstvenim uslugama koje će biti dostupne našim klijentima.

 

BM: Kako stoje stvari sa investicijskim segmentom poslovanja ASA Banke – brokerskim i depozitarnim uslugama? Koliko se opća finansijska kriza, odnosno prepolovljen berzanski promet i “zamrzavanje“ rada Komisije za vrijednosne papira FBiH odrazilo na te vrste aktivnosti ASA Banke i da li početak ove godine nagovještava pozitivnije trendove na tom polju?

MUSTAFIĆ: Sretni smo i zadovoljni da se tema sa Komisijom za vrijednosne papire uspješno riješila i to omogućava nesmetano poslovanje na tržištu kapitala što je izuzetno bitno za dalji razvoj ovog segmenta privrede. Istovremeno, smatramo da je tržište brokerskih i depozitarnih usluga unutar BiH ograničeno po samom obimu i dostupnim prilikama za investicije, tako da nam je cilj našim klijentima otvoriti mogućnosti za ulaganja van BiH. Isto će biti moguće kroz kupovinu vrijednosnih papira i ulaganjem u fondove kojima će moći ostvarivati veće povrate i napraviti bolju dispreziju investicija.

 

BM: Gledajući trenutno stanje na finansijskom tržištu, najave novih poskupljenja i inflacije, kao najveća domaća banka, šta možete poručiti građanima BiH?

MUSTAFIĆ: Novac koji je deponovan u bh. bankama je siguran i kapitaliziranost bankarskog sektora je izrazito dobra. Likvidnost tržišta je više nego na zadovoljavajućem nivou, a inflacija koju vidimo naravno utiče na trenutnu realnu vrijednost novca.Cijene određenih energenata i drugih proizvoda i usluga mogu zadržati postojeće cijene, dok u nekim drugim segmentima može doći do pada zavisno o ponudi i potražnji tih roba na globalnom tržištu. Ono što je sigurno jeste da novac ima najveći stepen likvidnosti u svakom momentu, tako da zadržavanje novca u jednom razumnom obimu je uvijek dobro i daje mogućnost brzog djelovanja kada se za to ukaže prilika ili potreba.

 

BM: Sumirajući sve unutrašnje i vanjske faktore koji bankarsko i finansijsko tržište u cjelini čine turbulentnijim nego inače, kakav dalji razvoj tržišne situacije očekujete i kakvim epilogom poslovne godine ASA Banke biste bili zadovoljni ?

MUSTAFIĆ: ASA Banka kao prioritet u poslovanju nastavlja stavljati na ponudu kvalitetne i efikasne svakodnevne usluge klijentima. Projekat spajanja je u velikom fokusu i planiramo ga završiti do kraja godine. Istovremeno ćemo, kako sam već naglasio, raditi na kreiranju novih proizvoda iz ekosistema ASA Grupacije kako bi naši klijenti imali širu paletu usluga unutar zdravstva i osiguranja. Takvim pristupom želimo graditi partnerske odnose sa klijentima gdje ćemo biti prepoznati kao oslonac i podrška razvoju kompletnog društva i bh.privrede. Uz sve navedeno nastavljamo ulagati u razvoj i edukaciju zaposlenika, te kroz podršku lokalnim zajednicama ostajemo posvećeni kreiranju stabilnog i održivog finansijskog sistema koji prati nove trendove i brine o dobrobiti svojih klijenata.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Vendi je tetka gradonačelniku Drašku Stanivukoviću: Evo šta ona kaže o njegovoj vezi s Tanjom Savić! – Senzacija

Vendi je tetka gradonačelniku Drašku Stanivukoviću: Evo šta ona kaže o njegovoj vezi s Tanjom Savić! – Senzacija

Sudar romobila i bicikla u Sarajevu, vozač bicikla ima povredu na glavi

Sudar romobila i bicikla u Sarajevu, vozač bicikla ima povredu na glavi