in

Biljke na udaru toplotnog talasa, šta može da bude prva linija odbrane

Slatka-Tajna.Eu

Stručnjak za vrtarstvo podijelio je svoje najbolje načine zaštite vrtova od porasta temperatura, otkrio je i koji su “najveći rizici” za biljke u to vrijeme i kako ih zaštititi.

S obzirom na to da će temperature rasti i izdata su upozorenja o ekstremnim vrućinama, važnije je nego ikad zaštititi svoj vrt i sadržaj u njemu od toplotnog talasa, piše Express, prenosi Poslovni.hr.

“Iako većina voli vruća ljeta, toplotni talasi mogu ugroziti vaš vrt i sadržaj u njemu. Važno je da rano preduzmete korake kako biste zaštitili svoje biljke“, ističe stručnjak Jack Sutcliffe.

Savjetovao je vrtare da koriste malč za zaštitu tla oko biljaka.

“Najveći rizik za biljke na visokim temperaturama je isušivanje tla. Vaša prva linija odbrane od ovoga trebalo bi da bude korištenje sloja malča oko biljaka kako bi tlo ostalo vlažno nakon zalijevanja”, kaže Sutcliffe.

Još jedan savjet koji je stručnjak za vrtarstvo predložio je da premjestite sve biljke u teglama u sjenu. Kako kaže, biljke u teglama prve se suše u topliotnom talasu, stoga ih vrtari moraju zaštititi od sunca ili će “brzo propasti”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“Premjestiti ih u sjenu kako ne bi osjetile punu toplotu podnevnog sunca, to je jednostavan način da pripremite svoje biljke u teglama na temperature koje su u porastu”, kaže Sutcliffe.

Pozvao je vrtare i da izbjegavaju prekomjerno zalijevanje travnjaka čak i tokom ekstremno vrućeg vremena.

“Travnjaci mogu biti sprženi tokom toplotnog talasa, ali postoje stvari koje možete učiniti kako bi izgledali gusto i zeleno. Zahtijevaće minimalno zalijevanje, jednom tjedno, a i vaša bi se rutina košnje trebalo bi da se smanji na jednom sedmično”, napominje Sutcliffe.

Vrtari bi takođe trebalo da podese oštrice na svojoj kosilici na višu postavku kako bi obezbijedili da stabljike trave pružaju maksimalnu sjenu za tlo. Sutcliffe podstiče vrtare da nikada ne odustanu od biljaka oštećenih vrućinom.

“Još nije prekasno za biljke koje su uvenule ili posmeđile tokom toplotnog talasa. Zalijevanje vaših biljaka ujutro, malčiranje kako bi se podstaklo zadržavanje vode i pružanje odgovarajuće hladovine čak i nakon znakova oštećenja moglo bi im pomoći da se oporave nakon što vrućina popusti”, poručuje za kraj Sutcliffe.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Američki senator Pol podržao Ðokovića – Virus korona

OGLASILA SE MILICA MITROVIĆ: Prvi put nakon finala o Dejanovom i Dalilinom razvodu