in

Nije vrijeme za uvođenje poreza na nekretnine

Nije vrijeme za uvođenje poreza na nekretnine
Slatka-Tajna.Eu
Nije vrijeme za uvođenje poreza na nekretnine

Marko Primorac

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatski sabor u petak je sa 77 glasova za i 55 protiv potvrdio Marka Primorca za novog ministra financija, nakon što je bivši Zdravko Marić otišao iz Vlade na vlastiti zahtjev.

– Stopa inflacije je visoka. Svi smo svjesni da je ispred nas izazovno razdoblje. Vlada je i do sada prolazila slične izazove i krize, od COVID krize, potresa, ja sam siguran da će Vlada i za ovu situaciju pronaći adekvatna rješenja. Ne bih htio govoriti o konkretnim detaljima. Nisam još ni preuzeo dužnost. Konzultirat ću se s ostalim kolegama, zajedno ćemo se u otvorenom dijalogu pripremiti za ono što nas najesen očekuje, rekao je Marko Primorac u prvoj izjavi nakon što je izglasan za novog ministra financija.

– Činjenica je da sada puno građana i poduzeća očekuje potporu Vlade. Činjenica je da inflacija u najvećoj mjeri pogađa najranjivije skupine, građane s najmanjim primanjima, i mogu potvrditi da ću se osobno zalagati da te pakete mjera usmjerimo prema onima koji su najugroženiji, da se ne radi ni o kakvim horizontalnim potporama, nego da ipak građani s najnižim dohodcima dobiju i najveću korist od tih mjera, dodao je.

Što državi ostaje od alata?

– Postoji još nešto alata u tom našem fiskalnom instrumentariju. Fiskalna politika nema preveliku moć u borbi protiv inflacije. Ne možemo inflaciju obuzdavati mjerama fiskalne politike, osim u slučaju kada govorimo o porastu cijene energenata, tu postoji određeni prostor da nešto napravimo i na tome ćemo definitivno raditi, poručio je ministar financija.

Uvjeren je da je dorastao funkciji na koju je izabran.

– Ministar Marić dao je velik doprinos gospodarstvu, postizao je dobre rezultate. Vidimo da sad to prepoznaju i rejtinške agencije. Svi ističu značajnu fiskalnu konsolidaciju. Svi su svjesni i inflacije, nitko to ne zaboravlja. Hrvatska je imala značajan dio duga u stranoj valuti, a preuzimanjem eura struktura javnog duga će pasti, rekao je.

– Povećanje kreditnog rejtinga nam olakšava situaciju i u pogledu zaduživanja. Činjenica je da veći kreditni rejting odražava i manji kreditni rizik, što znači da su i troškovi zaduživanja države niži. To ne znači, ako oni budu nešto veći nego ranije, da je to uzrokovano uvođenjem eura, nego je situacija na tržištu takva da će definitivno doći do porasta kamatnih stopa, ali taj porast bi bio još veći da nismo uveli euro, pojasnio je.

Porez na nekretnine

– Porez na nekretnine nije na stolu, o tome smo razgovarali i jučer na saborskom odboru. Što se mene tiče to nije nešto što bi trebalo biti na repertoaru ove Vlade u sljedeće dvije godine mandata, rekao je Primorac.

– Zalagao sam se na porez na nekretnine, zalažem se i dalje. On može restrukturirati porezno opterećenje. No, svjesni izazova, trenutno nije vrijeme za uvođenje tog poreza. Za to su potrebni preduvjeti – sređivanje zemljišnih knjiga itd. – potrebna je snažna komunikacijska kampanja itd. U ovako izazovnim vremenima unositi nemir među građane, mislim da ćemo se morati orijentirati na kratkoročnije mjere, pojasnio je dodajući da to nije bio politički uvjet za ulazak u Vladu.

Na pitanje zašto ne uvesti porez na nekretnine, istaknuo je:

– To mislim zbog ekonomskih razloga. U razdoblju inflacije, neizvjesnosti, kad rastu cijene, mislim da takav porez nije dobro uvesti u tom trenutku. Taj se porez uvodi u mirnodopskim vremenima, kad možete pripremiti ljude na ono što ih očekuje, a to se sad ne može.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Cijepljenje preko reda

– Nisam se cijepio preko reda, nego na savjet i preporuku liječnika. Ravnatelj Ćorušić je dao priopćenje i pojasnio okolnosti cijepljenja, nemam što više o tome dodati. Ne bih u javnost iznosio obiteljsku anamnezu. Jasan mi je interes javnosti. Apsolutno, nisam ni ja ni supruga nikoga mitili, ucjenjivali, nismo nikoga molili, nego smo na savjet liječnika došli i cijepili se, rekao je Primorac.

–  Ja sam zaboravio na te članke. Da, mogli ste vidjeti da smo tražili brisanje članaka na savjet pravnika jer su tekstovi pisani selektivno. Sugerirano nam je da potpišemo punomoć i na temelju nje je odvjetnik dalje komunicirao s medijima, pojasnio je.

Na pitanje hoće li se učlaniti u HDZ, rekao je da o tome zasad ne razmišlja.

Sabor: Marko Primorac potvrđen za ministra financija

Nakon što je novi ministar Primorac prisegnuo da će dužnost obnašati savjesno i časno, u skladu s Ustavom i zakonima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković zaželio mu je puno uspjeha u zahtjevnom i odgovornom radu.

Na mjesto ministra financija Primorac (1984.) dolazi s mjesta izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Bavi se izučavanjem javnih financija, lokalnim financijama, poreznim sustavom i upravljanjem javnim dugom.

Dosad je surađivao s Ministarstvom financija u nizu radnih skupina koje su radile na različitim krugovima poreznih reformi, kao i na modelu sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Od 2016. je član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede, a od 2018. je zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije.

Također je od 2021. vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora.

Prije potvrde glasovanjem, Primorac je u četvrtak dobio podršku nadležnog Odbora za financije i državni proračun na kojem je odgovarao na pitanja zastupnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Fale mi intimni odnosi, godinama sam sama: Pjevačica iznenadila sve, priznala da nema sreće u ljubavi, a svi je pitaju jedno! – Senzacija

Fale mi intimni odnosi, godinama sam sama: Pjevačica iznenadila sve, priznala da nema sreće u ljubavi, a svi je pitaju jedno! – Senzacija

PODIŽE TEMPERATURU: Tatjana Dragović je odabrala savršene kupaće kostime

PODIŽE TEMPERATURU: Tatjana Dragović je odabrala savršene kupaće kostime