in

RAT UŽIVO: Premijer Nizozemske nakon sastanka sa Zelenskim – ‘Rat u Ukrajini mogao bi trajati…’

RAT UŽIVO: Premijer Nizozemske nakon sastanka sa Zelenskim – ‘Rat u Ukrajini mogao bi trajati…’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Premijer Nizozemske nakon sastanka sa Zelenskim – ‘Rat u Ukrajini mogao bi trajati…’

19:40 Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u noći na nedjelju u Časiv Jaru, na istoku Ukrajine, porastao je u ponedjeljak na 31, saopćila je ukrajinska spasilačka služba.

“Pronađeno je 30 tijela. Devet osoba je izvučeno iz ruševina”, napisala je na Facebooku ukrajinska služba za krizna stanja, dodajući da je 31. tijelo locirano, ali još nije izvučeno.

19:15 Nizozemski premijer Mark Rutte sastao se danas s Volodimirom Zelenskim u Kijevu kako bi ponovio podršku svoje zemlje Ukrajini “sada i u godinama koje dolaze”.

“Rat u Ukrajini mogao bi trajati dulje nego što se iko nadao”, upozorio je Rutte.

19:00 Njemačka i Češka potpisale su deklaraciju u kojoj se obvezuju da će prevladati ovisnost o ruskim energentima i ubrzati prijelaz na zelenu energiju u vrijeme kada smanjene isporuke ruskog plina prijete sigurnosti opskrbe širom Europe.

18:24 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je razgovarao sa svojim turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoğanom o važnosti deblokade ukrajinskih crnomorskih luka i ponovnog pokretanja izvoza žitarica. Tvit Zelenskog uslijedio je nakon što je Kremlj rekao da je Erdoğan ranije danas razgovarao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

18:02 Ruski predsjednik Vladimir Putin planira se sastati sa svojim turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoğanom u bliskoj budućnosti, nakon što su razgovarali o naporima da se olakša izvoz žitarica iz Ukrajine. Erdoğan je tokom današnjeg telefonskog razgovora rekao Putinu da je vrijeme za djelovanje u skladu s planom UN-a za uspostavu morskog koridora za izvoz ukrajinskog žita kroz Crno more, objavila je turska državna novinska agencija Anadolu.

17:54 Ruska artiljerija brojčano nadjačava ukrajinsku u odnosu osam prema jedan, što dovodi Ukrajinu u podređeni položaj, rekao je glasnogovornik Ukrajinske međunarodne legije. Damien Magrou, glasnogovornik organizacije koja okuplja strane državljane, na brifingu u KIjevu rekao je i da se taj jaz može prevladati ako Zapad pošalje Ukrajini više teškog oružja. “Ulazimo u fazu rata kada se jako osjeća naš podređeni položaj u odnosu na ruske snage u smislu teškog naoružanja”, rekao je Magrou. Dodao je da se na bojišnici vidi učinak višecijevnih bacača M142 HIMARS koje je dostavio SAD. “Već se vide rezultati”, kaže.

17:42 Najmanje šest osoba poginulo je nakon jutrošnjih ruskih raketnih napada na Harkiv u sjeveroistočnoj Ukrajini, prema uredu glavnog tužitelja Ukrajine. U napadu je ozlijeđena 31 osoba, uključujući dvoje djece od četiri i 16 godina. Među poginulima su otac i njegov 17-godišnji sin, koji su se vozili po svjedodžbu za upis na sveučilište, rekao je Bolvinov.

17:28 Uhapšen je navodni ruski špijun koji je prenosio informacije o ukrajinskim obrambenim položajima, saopćila je ukrajinska sigurnosna služba (SBU). Pojedinac iz Odese uhićen je u Zaporižji, koju drže Ukrajinci, dok je pokušavao doći do regije Donjeck, koja je pod kontrolom proruskih snaga.

16:38 Iako je velik dio zapadnog svijeta uveo sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu, Brazil je ostao u relativno prijateljskim odnosima s Moskvom. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro danas je rekao da je Brazil “blizu pogodbe o kupovini znatno jeftinijeg dizela od Rusije”. Visoke cijene goriva u Brazilu naime ne koriste Bolsonaru u pokušaju reizbora na izborima koji će se održati u listopadu. No i dalje je nejasno kako će Brazil kupovati ruski dizel a da pri tome ne krši zapadne sankcije Rusiji.

16:02 Odbrambeno-sigurnosni analitičar Michael Clarke je u razgovoru za Sky News komentirao situaciju u Ukrajini, pa tako i vijest da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zapovjedio vojsci da izradi plan za protunapad na jugu zemlje, u koji bi trebalo krenuti čak milion vojnika. Na pitanje je li to realistično, Clarke je odgovorio: “Dugoročno vjerovatno jest, ali ne odmah. Naime, Ukrajina je zemlja od 44 miliona stanovnika te ima rezervne snage od oko milion ljudi, od čega je 300.000 ljudi služilo vojsku u Donbasu u proteklim godinama.”

14:07 Kremlj je saopštio da ruski i bjeloruski predsjednik rade na zajedničkim mjerama kao odgovor Litvaniji koja zabranjuje tranzit određene robe ka ruskoj eksklavi Kalinjingrad.

13:37 Ruski Gazprom izvijestio je da će smanjiti isporuke plina u Italiju otprilike za trećinu, objavila je danas talijanska energetska kompanija Eni.

13:13 Donji dom ruskog parlamenta održat će 15. jula vanrednu sjednicu, odlučilo je vijeće parlamenta u ponedjeljak, tek nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio da se još nije počeo ozbiljno baviti ratom u Ukrajini.

Putin je iskoristio sastanak s vođama parlamenta u četvrtak da izazove Sjedinjene Države i američke saveznike da pokušaju poraziti Rusiju u Ukrajini.

Svi su zahvalili Putinu na njegovim odlukama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ruski parlament, kojim dominira stranka koja uvijek podržava Putina, nije otkrio o čemu će se raspravljati na izvanrednoj sjednici.

Vladimir Vasiljev, predsjednik stranke Jedinstvena Rusija koja ima 325 od ukupno 450 mjesta u parlamentu, rekao je da će zastupnici na sjednici raspravljati o više od 60 pitanja.

“Neophodno je da procesi, koji se sada odvijaju, dobiju pravni odgovor”, rekao je Vasiljev na Telegram kanalu proputinovske stranke.

“Vijeće je raspravljalo o dnevnom redu za 15. (srpnja): planiramo razmotriti nešto više od 60 pitanja”, rekao je Vasiljev. Komunistička partija objavila je da će se raspravljati o više od 80 nacrta zakona.

09.30 Britanski vojni obavještajci objavili su novi izvještaj. U njemu navode da rusko ministarstvo odbrane ima problem s umornim vojnicima koji se aktivno bore od početka rata u Ukrajini.

08.30 Ukrajinska 40. topnička brigada nanosi udare ruskoj opremi u Harkivskoj oblasti.

08.00 Najmanje tri projektila jutros su pogodila Harkiv, javljaju ukrajinske službe. Kako kažu, u napadu nema ozlijeđenih.

Iz ruševina zgrade, dodaju, spašena je 86-godišnja žena.

07.30 Ukrajinske hitne službe kažu da se broj mrtvih nakon ruskog raketnog napada na stambenu zgradu u regiji Donjeck popeo na 15. Državna služba za hitne slučajeve priopćila je da je do 13 sati po lokalnom vremenu u nedjelju pronađeno 15 tijela i da je pet osoba spašeno iz ruševina stambene zgrade.

“Uspostavljen je i održavan jezični kontakt s tri osobe ispod ruševina, poduzimaju se mjere za njihovo spašavanje”, rečeno je.

“Prema preliminarnim informacijama, 24 osobe, uključujući jedno dijete, možda su još uvijek pod ruševinama”, rekla je hitna služba.

06.30 Ukrajina najavila protunapad na jugu: “Civili, hitno bježite”

Zamjenica ukrajinskog premijera danas je pozvala civile da hitno napuste južnu pokrajinu Herson, koju su okupirale ruske snage, jer ukrajinska vojska planira protuofanzivu.

Ukrajina je veći dio te pokrajine na Crnom moru, kao i istoimeni grad, izgubila u prvim danima ruske invazije

“Jasno je da će biti borbe, granatiranja … i zbog toga pozivamo ljude na hitnu evakuaciju”, rekla je Irina Vereščuk za nacionalnu televiziju. Dodala je da ne može reći kada će protuofanziva početi.

“Sigurna sam da će ondje biti žena i djece i oni ne smiju biti ljudski štit”, rekla je.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SARAJEVSKI „KULTUR SHOCK“ Jevđević: Iako skoro 30 godina živim u Seattleu, smatram se Sarajlijom

SARAJEVSKI „KULTUR SHOCK“ Jevđević: Iako skoro 30 godina živim u Seattleu, smatram se Sarajlijom

Cazinjani Sulejman Velicanstveni i policajac