in

U petak nestabilno vrijeme uz lokalne pljuskove i grmljavinu

U petak nestabilno vrijeme uz lokalne pljuskove i grmljavinu
Slatka-Tajna.Eu
U petak nestabilno vrijeme uz lokalne pljuskove i grmljavinu

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

I u petak se nastavlja nestabilno vrijeme uz lokalne pljuskove i grmljavinu, a s umjerenim sjevernim vjetrom danju će u kopnenom području biti i malo svježije nego u četvrtak. Na Jadranu će zapuhati bura koja će na nekim lokalitetima potkraj petka i u noći na subotu imati i olujne udare.

Od subote pretežno sunčano, štoviše u neke dane i sasvim vedro te toplije od uobičajenog – vrućina će obilježiti kraj ovog i početak idućeg tjedna. Nekima će biti i sparno.

Točno 10 dana nakon postavljanja prve meteorološko-oceanografske plutače u Viškom kanalu, ovoga četvrtka postavljena je druga kod Palagruže. Stabilno i mirno vrijeme na Jadranu išlo je na ruku ovom zahtjevnom projektu, naime dubina sidrenja je 188 m.

Postavljanje druge plutače

Foto: Vrijeme / HRT

A nautičarima i ostalima koji plove mogla bi biti zanimljiva i korisna detaljnija prognoza, posebice vjetra i valova, po dijelovima Jadrana, koju je za Regionalni dnevnik četvrtkom pripremio dr. sc. Slavko Ranilović iz splitskog Pomorskog meteorolopkog centra DHMZ-a.

U petak nestabilno vrijeme uz lokalne pljuskove i grmljavinu

Veći će dio dana u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano uz povremeno umjeren, u Baranji i pojačan sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Nakon malo toplijeg jutra dnevna temperatura poneki stupanj niža od današnje, od 26 do 29 °C.

Podjednako će biti i u središnjoj Hrvatskoj gdje će uz promjenljivu naoblaku, posebice u poslijepodnevnim satima biti mjestimične kiše i grmljavine, lokalno moguće i izraženijih pljuskova. Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na pljuskove treba računati i u gorju, no poneki može nošen sjevernim strujanjem doći i do sjevernog Jadrana, vjerojatnije Kvarnera i podvelebitskog dijela. Bura će jačati potkraj dana. Temperatura zraka bit će podjednaka današnjoj.

Danju vruće, uz vrijednosti najviše dnevne temperature između 29 i 32 °C, bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije gdje će prevladavati sunčano vrijeme, no uz mjestimičnu i povremenu umjerenu naoblaku te mogućnost za poneki neverin.

Pljuskovi će biti vrlo vjerojatni u poslijepodnevnim satima na krajnjem jugu, moguće i izraženiji. Iako će vjetar veći dio dana biti slab, uz pljuskove može biti pojačan, a potkraj dana zapuhat će bura.

Za vikend stabilno

Vikend i početak idućeg tjedna na Jadranu će obilježiti stabilno vrijeme – mnogo sunčanih sati, posebice u nedjelju i ponedjeljak, dok u subotu nebo može povremeno biti i sasvim prekriveno visokim oblacima. Nastavlja se niz vrućih dana.

U unutrašnjosti također idućih dana pretežno sunčano, u subotu uz umjeren sjeveroistočnjak u gorju. U ponovno vruću nedjelju vjetar će biti slab, a u ponedjeljak će mjestimice zapuhati jugozapadnjak s kojim će rasti vjerojatnost za sparnije vrijeme.

Ljeto još nije službeno stiglo, no ljetni ugođaj već je dulje prisutan. Nakon nestabilnog petka, u unutrašnjosti i malo manje toplog, za vikend stiže stabilnije vrijeme, a od nedjelje ponovno u većini predjela uz temperaturu višu 30 °C. To će svakako dodatno ugrijati more i razveseliti već sada mnogobrojne kupače. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ŠOK! DARKO LAZIĆ SE POMIRIO SA BIVŠOM: Svi u nevjerici posmatraju sliku i nikad nježniju poruku – Senzacija

ŠOK! DARKO LAZIĆ SE POMIRIO SA BIVŠOM: Svi u nevjerici posmatraju sliku i nikad nježniju poruku – Senzacija

Lejla Filipović u štiklama s neobičnom potpeticom koje lako postanu zvijezda kombinacije

Lejla Filipović u štiklama s neobičnom potpeticom koje lako postanu zvijezda kombinacije