in

Otvoreno o uhićenju bivšeg gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića

Otvoreno o uhićenju bivšeg gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića
Slatka-Tajna.Eu
Otvoreno o uhićenju bivšeg gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića

Uhićen bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, osumnjičen je za zlouporabu položaja i pogodovanje tvrtkama vlastitog sina. HDZ-ova gradonačelnica tvrdi da je i prije upozoravala na nezakonito poslovanje i mahnito trošenje gradskog novca na Dumbovićevu kampanju. Šteta za grad je, navodi, “milijunska”. Oporba poručuje – moćnike se uhićuje tek kada odu s vlasti. Kako je trošen gradski novac, je li bilo nepravilnosti u obnovi grada nakon potresa?

Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje rekla je da kada je preuzela dužnost da je račun bio 9 milijuna i nešto u minusu.

– Narednih dana trebali smo isplatiti plaće, ali na sreću došla su sredstva iz riznice pa smo uspjeli isplatiti plaće, ali kako su dolazili računi iz kampanje i prije toga, postalo mi je jasno gdje su odlazili novci. O potresa na dalje, dok su građani Petrinje živjeli bez krova nad glavom i u kontejnerima, gospoda iz gradske uprave kupovali su najskuplje laptope, iPhone, kožne garniture… . Novac se bacao, a da ne govorim da se u kampanji na svakakve načine pokušalo kupovati glasove građana, ali na sreću nije mu uspjelo, rekla je. 

Dodala je kako ga je i sama prijavila jer je istraživala sukob interesa, jer se znalo da gradske firme posluju s tvrtkom gradonačelnikovog sina.

Davorko Vidović, saborski zastupnik Socijaldemokrata rekao je da ga više ništa ne čudi kada je riječ o ljudima koji se u Hrvatskoj bave politikom.

– Mi imamo ta spektakularna uhićenja s vremena na vrijeme i nadam se da će iza ovog uhićenja stajati dobri i valjani dokazi koji mogu dovesti do toga da ne završi kako se često događa – bez ikakvih posljedica, rekao je, istaknuvši da ne zna ima li elemenata za kazneni progon.

Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan istaknuo je da je današnje uhićenje pokazalo da pravosudna tijela rade u okviru svoje nadležnosti, a sukladno zakonu.

– Pravosudna tijela ne biraju hoće li uhititi nekoga ovisno o pripadnosti nekoj stranci ili vrši li dužnost ili ne u tom trenutku. Važno je kazneno djelo i osnovna sumnja za počinjenje  kaznenog djela, istaknuo je. 

Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta rekao je da se ne slaže s Celjakom.

– Institucije nisu neovisne. Moćnici dolaze na udar institucija kada izgube moć, politički utjecaj i vlast, ako nisu dovoljno snažni unutar svoje političke strukture ili ako su dokazi toliki da se više ne mogu sakriti, rekao je. 

– To je čovjek za kojeg se odavno zna da je s one strane zakona. Naši Mostovci u Petrinji su podizali kaznene prijave i upozoravali na kriminal Darinka Dumbovića, istaknuo je. 

– Mi smo upozoravali, ali nije bilo sluha jer je trebao za vladajuću većinu. Tu nije samo odgovornost Restart koalicije, nego i HDZ-a. Uvjeren sam da bi lokalni HDZ-ovci bili oštriji u kritikama samog Dumbovića da nije došao signal iz Zagreba da su im Reformisti bitna stranka jer im drže većinu. Mi trebalo institucije i vlast koje jednako tretiraju sve građane neovisno o političkom utjecaju, financijskoj moći i je li njihova rukica potrebna za 76 ili 77 ruku u saboru. Ja se borim za takvu Hrvatska i nastavit ću i dalje, naglasio je Grmoja.

Grmoja: Sve mi više sličite na Darinka Dumbovića

Komes je rekla kako je zanimljivo što Grmoja govori, “jer su u Petrinji mogli zadnjih mjeseci primijetiti kako su se udružili članovi Mosta, nezavisni vijećnik Krovinović i sam Dumbović i koordinirano udarali po meni i izmišljali afere koje nisu istinite”, rekla je.

Grmoja joj je odgovorio da je dobro da ju oporba kritizira i korigira kako bi popravili neke stvari jer, kako je rekao, nitko nije bezgrešan i sigurno nije sve dobro.

– Jedno je kritiziranje na temelju osnovanih činjenica, a drugo ono što vi na državnoj i lokalnoj razini radite – laganje i iskrivljavanje istine, replicirala mu je Komes.

– Sve mi više sličite na Darinka Dumbovića, koristite čak i njegovu argumentaciju koju je koristio protiv mene u izbornim kampanjama, rekao je Grmoja.  

Komes: Gradska imovina je rasprodana

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na pitanje je li istina da je Dumbović htio rasprodati cijelu gradsku imovinu, Komes je rekla da ne samo da je htio, već da ju je rasprodao.

– Petrinja u vlasništvu nema niti jednu kvalitetnu i zanimljivu nekretninu od koje bi imala redovna mjesečna primanja. Zadnje što je prodao, a što je moglo biti na dobrobit građana Petrinje, petrinjske djece, je dječje odmaralište na Punatu za vrlo nisku cijenu.

– Novac se trošio na kampanju. Cijela kampanja je financirana iz gradskog proračuna, naručena je i anketa na račun gradskog proračuna, uklanjali su se objekti po vrlo visokim cijenama i to ne oni koji su bili prioritet, već prema potrebama, prema tome tko je bio stranački kolega Dumbovića, zgrade koje su bile za rušenje i prije potresa ili nisu, ali izvodili su se građevinski radovi tek toliko da se obrće novac, istaknula je.

Vidović je rekao kako bi volio da se svi u emisiju usuglase da se osvijesti da nema revitalizacije tog prostora bez snažne, vrlo konkretne i ozbiljne potpore države, rekao je dodavši da je riječ o prostoru koji je devastiran i u gospodarskom i demografskom smislu.

Grmoja je rekao kako je jasno da obnove nema i da je jasno da se bez vlade ne može. 

– Mi kao oporba nismo kritizirali, mi smo od prvog dana bili na terenu pomoći ljudima. Sedam dana nakon potresa izradili smo smjernice za obnovu Banovine koje smo predstavili. Nastojali smo biti konstruktivna oporba, ali ne možemo na neke stvari šutjeti.   

Celjak je rekao kako nije potreban nikakav pritisak na vladu jer svi općinski načelnici i gradonačelnici imaju otvorenu suradnju s vladom.

– Stožer je gotovo svaki tjedan u Petrinji i svi mogu postaviti pitanja. Vlada RH nas podupire cijelo vrijeme. Sisačko-moslavačka županija svaki dan priprema i dostavlja 1600 obroka, istaknuo je.

Celjak: Situaciju vidimo kao priliku za pravi početak

Komes je istaknula kako su zlouporabu prekinuli prije godinu dana, te time poručili da imaju nultu stopu tolerancije na bilo kakav oblik mita, korupcije i malverzacija.

– Otvorili smo se, radimo na daljnjoj transparentnosti grada Petrinje i želimo da građani znaju gdje je otišla svaka kuna. A ako ovo uhićenje završi pravomoćnom presudom, svaki novac koji je nepravilno uzet iz gradske uprave bit će tamo i vraćen, poručila je Komes.

Celjak je istaknuo kako situaciju u kojoj se nalazi Sisačko-moslavačka županije promatraju kao priliku za pravi početak, za razvoj koji su stanovnici te županije čekali godinama.

– Puno je problema u RH, puno je lokalnih šerifa, nemamo neovisno pravosuđe. Vrijeme je da rasteretimo i poduzetnike i građane, pokrenemo investicije. M ćemo i gospođi Komes i gospodinu Celjaku biti potpora u zalaganju za cijelu županiju, zaključio je Grmoja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NAJVEĆI LAPSUS ŽENE OD SULTANA! Zbog ove objave smije joj se čitav region

NAJVEĆI LAPSUS ŽENE OD SULTANA! Zbog ove objave smije joj se čitav region

Nije žalila novac za plastičara: Evo koliko se Katarina Grujić promijenila od 2012. godine! (Foto) – Senzacija

Nije žalila novac za plastičara: Evo koliko se Katarina Grujić promijenila od 2012. godine! (Foto) – Senzacija