in

Ukrajina uspostavila dvije rute za izvoz žitarica i sprječavanje globalne prehrambene krize

Slatka-Tajna.Eu

Ukrajina uspostavila dvije rute za izvoz žitarica

Foto: Serhii Nuzhnenko / Reuters

Ukrajina je uspostavila dvije rute za izvoz žitarica i sprječavanje globalne prehrambene krize. U ukrajinskim silosima trenutačno je oko 30 milijuna tona žitarica koje će se izvoziti cestom, rijekom i željeznicom preko Poljske i Rumunjske. Razgovara se i s baltičkim zemljama o trećem koridoru. Ukrajina je, inače, četvrti po veličini izvoznik žitarica u svijetu. Ruska invazija i blokada rute preko Crnog mora uzrokovale su opću nestašicu i skok cijena hrane.

– Luka Odesa, koja je pod kontrolom Ukrajine, nije operativna, stoga se koristimo alternativnim rutama uz pomoć naših prijatelja i partnera, Rumunjske, Poljske te baltičkih država. Uspostavili smo dvije rute kojima ćemo izvoziti poljoprivredne proizvode. Trenutačno nemam podatke, te rute nisu savršene jer nastaju uska grla, ali dajemo sve od sebe da ih razvijemo, rekao je Dmitro Senik, zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuComments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Evo kako dans izgleda i čime se bavi Adnan Babajić pobjednik “Operacije trijumf”

13 investicija u start-upe na IBU Demo danu 2022