in

Policija je danas primila 11 lažnih dojava; traga se za počiniteljem

Policija je danas primila 11 lažnih dojava; traga se za počiniteljem
Slatka-Tajna.Eu
Policija je danas primila 11 lažnih dojava; traga se za počiniteljem

Lažne dojave o eksplozivnim napravama u trgovačkim centrima

Foto: Dnevnik / HTV

Prava drama odvijala se u dopodnevnim satima u Zagrebu. U nekoliko trgovačkih centara stigle su dojave o eksplozivnim napravama. Na teren je odmah izašla policija. Srećom, sve su dojave bile lažne. Svi trgovački centri opet rade, a u tijeku je velika potraga za krivcem. Policija je danas priopćila da je primila ukupno 11 lažnih dojava.  

Za sada još nije poznato tko je počinitelj. Treba napomenuti da se danas govorilo o 5 zatvorenih i evakuiranih trgovačkih centara, a policija je prije pola sata izašla sa svojim priopćenjem u kojem su vrlo jasno napisali da su danas zaprimili 11 dojava o bombama u Zagrebu na različitim mjestima. Brzo su izašli na teren i „pročešljali” svaki kutak tih prostora. Sve su se dojave pokazale lažnima, izvijestila je Iva Magušić-Dumančić za Dnevnik HTV-a.

– Nije ovo prvi puta da se ovakvo nešto događa u glavnom gradu posljednjih mjeseci. U travnju je evakuiran jedan trgovački centar, vrlo brzo nakon toga u svibnju još jedan, a danas čak je bilo čak 11 lažnih dojava o bombama. Policija ne izlazi s informacijama i kriminalističko istraživanje je u tijeku, dodala je.

– Ne zna se tko je počinitelj i da li je riječ o jednoj osobi ili o više počinitelja. Postavlja se pitanje je li riječ o mladoj osobi koja nije svjesna svojih postupaka ili je riječ o osobi koja želi širiti paniku i strah. Treba se reći da panika danas nije bilo. Počinitelja, ako se pronađe, čeka kazna do 5 godina, a stručnjaci kažu da bi se sve ovo moglo okarakterizirati i kao terorizam, zaključila je.

Neugodna vijest stigla je čim su se otvorili zagrebački trgovački centri. U jutarnjim satima Policijska uprava zagrebačka u kratkom je razdoblju zaprimila više dojava o mogućoj postavljenoj eksplozivnoj napravi u nekoliko trgovačkih centara na području grada Zagreba i okolice, stoji u priopćenju. 

Jedan za drugim, zatvoreno je pet trgovačkih centara. Ležerna nedjeljna kupnja pretvorila se u nervozno čekanje u obližnjim parkovima i na parkiralištima. Evo što su rekli neki od ondje zatečenih: 

– Radim inače ovdje u jednom od dućana. Dojava o bombi, kažu. Sad je li, nije, vidjet ćemo.

– Imamo dojam svi da je lažna uzbuna. Valjda moraju provjeriti i to je to.

Policija je pregledala centre, a eksplozivna sredstva nisu pronađena. Vrata su ponovno otvorena, radilo se dalje kao da se ništa nije dogodilo, ali nemir u ljudima je ostao.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U medijima se pojavila informacija da su prijetnje stigle s adrese elektroničke pošte na ruskoj domeni. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević očekuje da policija utvrdi tko iza tih dojava stoji.

– To uznemirava građane, to uznemirava javnost i doista bi bilo dobro da policija utvrdi tko šalje to i da ga se drastično kazni, za što su dosta visoke kazne i zatvora predviđene, izjavio je Tomašević. 

No pošiljatelju tih prijetnji teško će se ući u trag.

– Iako znamo odakle je taj e-mail došao, serveri se najčešće nalaze na nekim jurisdikcijama gdje nemamo pristupa. U Rusiji, Aziji, nekim državama Latinske Amerike i slično pa jednostavno nema kontakta između policije, hrvatskih organa reda, i organa reda te zemlje, rekao je Marko Rakar, stručnjak za sigurnost računalnih sustava. 

Bilo je takvih lažnih dojava o eksplozivnim sredstvima u posljednje vrijeme u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini. I u sudovima, školama i vrtićima, a sad i u trgovačkim centrima. Jedan je u Zagrebu već bio zatvoren zbog takve lažne prijetnje u travnju, a drugi u svibnju.

– Različiti su trgovački centri. Nije niti da je samo jedan vlasnik ili jedna vrsta trgovačkog centra. Jednostavno mi je teško pronaći neku logiku ili cilj zbog kojeg bi se to radilo, osim da se možda radi o nekoj osobi koja je ili nedorasla još, odnosno nije punoljetna, ili se radi o nekom psihičkom problemu, rekao je kriminalist Željko Cvrtila.

Autor ovih prijetnji trebao bi biti svjestan da čini kazneno djelo za koje zbog uznemiravanja javnosti može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Novi poraz mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine

Novi poraz mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine

SVE JE MANJE KANDIDATA: Dobili smo prve polufinaliste u “Zvezdama Granda”

SVE JE MANJE KANDIDATA: Dobili smo prve polufinaliste u “Zvezdama Granda”