in

RAT UŽIVO: Ukrajinski ministar odbrane traži da se njegovoj zemlji da ‘de facto’ članstvo u NATO savezu, Evropsko vijeće potvrdilo šesti paket sankcija

RAT UŽIVO: Ukrajinski ministar odbrane traži da se njegovoj zemlji da ‘de facto’ članstvo u NATO savezu, Evropsko vijeće potvrdilo šesti paket sankcija
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajinski ministar odbrane traži da se njegovoj zemlji da ‘de facto’ članstvo u NATO savezu, Evropsko vijeće potvrdilo šesti paket sankcija

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/futpnlgxeaiyu0j.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/futpnlgxeaiyu0j.jpg”,”caption”:””,”bg”:”2d2c2e”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fur95t0wiaaxifr.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fur95t0wiaaxifr.jpg”,”caption”:””,”bg”:”40463b”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/saur.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/saur.jpg”,”caption”:””,”bg”:”838f8a”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/futut-xwyamb0fr.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/futut-xwyamb0fr.jpg”,”caption”:””,”bg”:”454942″}]

12:12 Hrvatski državljanin koji se borio u Ukrajini, doznaje Jutarnji list, nedavno je ranjen u borbi i očekuje se njegov povratak u Hrvatsku.

11:47 NATO bi trebao razmotriti davanje Ukrajini “de facto” umjesto “de jure” članstvo u savezu, rekao je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksii Reznikov.

“Mislim da ako govorimo o članstvu Ukrajine u NATO-u de facto, a ne de jure, to bi mogla biti dobra ideja u ovoj strategiji”, rekao je Reznikov. “Ukrajina će također biti dio strategije jer smo i mi dio istočnog krila Europe, istočnog krila zemalja NATO-a, istočnog krila EU. Mislim da će to biti win-win situacija za sve zemlje”, dodao je.

11:34 Turska je među zemljama koje nastavljaju kupovati žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine, rekao je veleposlanik Kijeva u Ankari. Dodao je da je zatražio pomoć od turskih vlasti i Interpola kako bi istražili tko je umiješan u pošiljke žitarica koje prolaze kroz turske vode.

11:03 Rafinerija iz Slovačke Slovnaft najavila je da će početkom 2023. obustaviti izvoz derivata u Češku, Poljsku i Austriju. Razlog za to su europske sankcije na ruske derivate. 

10:43 Evropsko vijeće službeno je usvojilo šesti paket sankcija Rusiji zbog njezine agresije u Ukrajini, stoji u priopćenju koje je danas objavljeno. Evropsko vijeće je najviše političko tijelo Evropske unije koje okuplja šefove država ili vlada 27 država članica EU.

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, rekao je da je paket sankcija povećao “ograničenja sposobnosti Kremlja da financira rat uvođenjem daljnjih ekonomskih sankcija”.

08.50 Rusi su nastavili granatiranje Harkiva i Mikolajeva, bitke se vode u regiji, javlja Ukrainska pravda.

08.00 Rusija sada postiže taktički uspjeh u Donbasu i kontrolira više od 90 posto Luganska, navelo je britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem obavještajnom izvještaju objavljenom rano jutros.

Nakon što ruske snage nisu uspjele postići svoje početne ciljeve da zauzmu Kijev i ukrajinska središta vlade, Rusija je prilagodila svoj operativni dizajn kako bi se usredotočila na Donbas, stoji u izvješću.

Rusija sada postiže taktički uspjeh u Donbasu. Ruske snage generirale su i zadržale zamah i trenutno se čini da drže inicijativu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Rusija kontrolira više od 90% Luganske oblasti i vjerojatno će završiti s okupacijom u sljedećih 14 dana. Rusija je postigla ove nedavne taktičke uspjehe koncentrirajući borbenu snagu na jedan dio cjelokupne vojne kampanje.

Međutim, u odnosu na izvorni plan Rusije, “ni jedan od strateških ciljeva nije postignut”, dodaje se izvještaju.

07.00 Ukrajinska 54. mehanizirana brigada nastavlja nanositi gubitke ruskoj vojsci na potezu Marinka, u Donjeckoj oblasti.

06.00 Ruske snage bore se da uspostave “trajnu kontrolu” na privremeno okupiranim područjima, tvrdi američki Institut za ratne studije.

Institut navodi da ruske snage “nisu sposobne kontrolirati lokalno stanovništvo, nametati korištenje ruske rublje ili provoditi birokratske procese”.

05.00 100 dana nakon početka invazije Ukrajinski moral nije pao. Ukrajinske trupe, opremljene modernim protutenkovskim oružjem koje su isporučile SAD i njihovi saveznici, devastirali su ruske oklopne kolone; Ukrajinske rakete potopile su vođenu raketnu krstaricu Moskva, ponos ruske Crnomorske flote…

Krajem marta ruska vojska počela je povlačiti svoje pretučene vojnike iz okolice ukrajinskog glavnog grada, tvrdeći da su preusmjerili fokus na zauzimanje istočne regije Donbasa. Tri mjeseca nakon početka svoje invazije, čini se da Rusija više ne cilja na kratak, pobjednički rat u Ukrajini – niti se čini da ga može postići, javlja CNN.

04.00 Ukrajinske snage kažu da su postigle značajan napredak tokom ofanzive na ruske položaje u okupiranoj južnoj regiji Herson.

“U regiji Herson oružane snage oslobodile su osam kilometara okupiranog teritorija”, objavila je jedinica Teritorijalne odbrane Azov Dnipro kasno sinoć na Telegramu.

Ukrajinske snage pokrenule su ofanzivu na Herson s nekoliko vidikovaca prema sjeveru prošlog vikenda. Od tada je bilo malo informacija o operaciji, ali čini se da su Ukrajinci zauzeli brojna sela u sjevernom dijelu Hersona i učvrstili mostobran preko rijeke Ingulec.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

UHVATILA BIDERMAJER: Andreani Čekić je prva čestitala Katarina Grujić

UHVATILA BIDERMAJER: Andreani Čekić je prva čestitala Katarina Grujić

Brazil prvi favorit za osvajanje SP u Kataru

Brazil prvi favorit za osvajanje SP u Kataru