in

MUJO ISANOVIĆ O PJESMI KOJU MU JE FERID AVDIĆ UZEO ISPRED NOSA: I Enes Begović mi je “maznuo” “Siroče” pa nikom niš

Slatka-Tajna.Eu

U Dortmundu smo sreli dva dobra stara estradna drugara Ferida Avdića i Muju Isanovića. I jedan i drugi počeli se nekako u isto vrijeme da pjevaju, a Ferid nam je rekao kako je Mujo nekoliko godina mlađi od njega.

-Ferid je zaista poseban, dobar drug, veliki prijatelj i odličan pjevač, a Ferid se nadovezao rekavši:

-Mujo Isanović je baš, baš velika drugarčina svima je, kojima je pomoć bila potrebna pomagao na estradi. Uvijek se trudio da sve i svakog zaštiti, a posebno žene. Nekako je bio preosjetljiv na njih (smijeh). Istinu treba uvijek reći, ma kakva ona bila.

Na pitanje da nam kaže kakav je Ferid bio kroz sve ove godine, Mujo je odgovorio:

-Ma, Ferid je uvijek zajedno sa Ibrom Selmanovićem i Murizom Kurudžijom prosipao neke sarajevske fore, nešto ga upitaš, on uvijek umjesto odgovora postavi pitanje: “Šta kažeš”? Ferid je osamdesetih godina žario i palio Jugoslavijom, njegova “Dijana” je bila jugoslovenski hit. Ali, moram da kažem da mi je Ferid svojevremeno ispred nosa “maznuo” jednu pjesmu. Ferid ne znajući da je Avdo Huseinović na osnovu mog života napisao pjesmu “Kofer”, jer sam ja uvijek na putu, uvijek bio sa koferom u ruci. Međutim, ja nikako nisam imao vremena da odem u Sarajevo i snimim tu pjesmu, pa je Avdo tu pjesmu ponudio Feridu. On ju je uzeo i zaista odlično otpjevao, tako da mi nije žao. Jednostavno bila mu je suđena.

Feridu je nakon ovih Mujinih riječi bilo malo nezgodno, pa je rekao:

-Vjeruj mi da sam znao da je pjesma bila tebi namjenjena ne bih je uzeo. Eto, halali mi!”

-Ma, šta se sekiraš, sve je u redu. I Enes Begović mi je maznuo “Siroče”, pa se nisam ljutio. Svi smo mi jedno – nadovezao se Mujo.

Ferid i Mujo u razgovoru su se dotakli i Dragan Stojkovića Bosanca, a pa smo čuli interesantnu priču:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










-Dragana Stojkovića Bosanca otkrio je Ibro Managafić, a postao je regionalno poznat svirajući na albumima pjevača iz BiH. Pa, prvi album koji je uradio u životu, na kojem je svirao i komponovao bio je moj album, na kojem je bio veliki hit “To ljeto na moru” ili kako se pjesma u originalu zove “Bilo je lijepo i meni i tebi” – rekao nam je Ferid.

A, da li je Ferid sa hitovima koje je imao, sa još i danas odličnim glasom mogao postići nešto više, Mujo nam je odgovorio:

-Ferid je jedan jako skroman čovjek, baš kao i ja. A, skromni ljudi se ne znaju laktati, udarati, izmišljati svojekakve priče samo da dođu do naslovnih strana i udarnih termina. Sada nakon svih godina koje su iza mene shvatio sam da skromnost nije ljudska vrlina, već baš velika mana. Ferid se nikada nikome nije šlepao. Pa, njemu su na turnejama gosti bili Enes Begović, Šerif Konjević …”

A, onda nas je Ferid opomenuo da bi i on trebao da kaže nešto o sebi po tom pitanju:

-Sva moja karijera išla je stihijski, bilo je hitova, bilo je posla, šta sam trebao još da se penjem po drveću, pa da budem zapažen. Mada neki to rade danas samo da bi se čulo za njih. Danas uspjevaju samo bezobrazni ljudi, ali ja ne mogu da budem takav. Tako su me otac i majka odgojili.

-Pa, bilo je i takvih koji su se peli po drveću, jedan od njih je Rizo Hamidović. Bilo je to kada je pjevao u restoranu “Kristal” na Ilidži. Ali, i ja sam se peo, i radio sklekove dok pjevam. Ma svašta je bilo. Sjećam se jednom Ferid i ja pjevali smo na jednoj svadbi negdje na Sandžaku i nakon toga otišli u hotel na spavanje. U sobi nije bilo grijanja, vani užasno hladno, pred zoru kada nam se inje sakupilo na licu od hladnoće, kažem ja Feridu hajde otpjevaj nam pjesmu “Džaurko mila” i otpjevao je on ispod deke onako smrznut u jednom cugu – otkrio nam je Isanović.

Piše: Bato Šišić

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Pjevačica Nina Badrić pokazala vitku figuru i mladenački izgled

PREDSJEDNIK UDRUŽENJA RODITELJA UBIJENE DJECE PRIJEDORA FIKRET BAČIĆ ZA ‘SB’: ‘Ciljano se ide 31. maja na Dan bijelih traka poniziti žrtve, Sarajevo je zaboravilo Prijedor…’