in

Twitterovi dioničari tužili Elona Muska

Slatka-Tajna.Eu
PARIS, FRANCE – APRIL 26: In this photo illustration, the Elon Musk’s Twitter account is displayed on the screen of an iPhone in front of the homepage of the Twitter website on April 26, 2022 in Paris, France. The U.S. multi-billionaire Elon Musk bought the social network Twitter on Monday April 25 for the sum of 44 billion dollars after two weeks of arm wrestling with the company’s board of directors. (Photo illustration by Chesnot/Getty Images)

Twitterovi dioničari tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je “manipulirajući spustio cijenu dionica kompanije“ kada je dao ponudu za njeno preuzimanje vrijednu 44 milijarde dolara

Tužitelji smatraju da je Musk  uštedio 156 miliona dolara tako što nije otkrio da je kupio više od pet posto Twittera do 14. marta. Oni su zatražili da budu klasificirani po kategoriji dionica te da im se dodijeli neodređeni iznos kaznene i kompenzacijske odštete.

Osim Muska, kao optuženika su naveli i sam Twitter, “jer je kompanija bila obavezna istražiti Muskovo postupke“. Ipak, ne traže odštetu od Twittera.

Prema tužbi podnesenoj na saveznom sudu u San Francisku, Musk je nastavio kupovati dionice i nakon toga te je u konačnici početkom aprila otkrio da je vlasnik 9,2 posto kompanije.

“Odgađajući otkrivanje svog udjela u Twitteru, Musk se upustio u tržišnu manipulaciju i kupio dionice Twittera po umjetno niskoj cijeni”, tvrde dioničari predvođeni Williamom Heresniakom.

Ni Musk ni njegov advokat nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar, a Twitter je odbio komentirati tužbu.

Podnosioci tužbe navode da je “nedavni pad Teslinih dionica doveo Muskovu sposobnost finansiranja njegove akvizicije Twittera u veliku opasnost, budući da je založio svoje dionice kao kolateral kako bi osigurao kredite koji su mu potrebni za kupovinu te kompanije“.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Teslinim dionicama u četvrtak se trgovalo sa oko 713 dolara, što je značajan pad u odnosu na više od 1000 dolara s početka aprila.

U trenutku kada je Musk otkrio svoj udio, već je pokrenuta istraga američke Komisije za vrijednosne papire i berze (SEC), objavio je Wall Street Journal još početkom maja. SEC, naime, zahtijeva od svakog ulagača koji kupi udio u komapniji  veći od pet posto da otkrije svoje udjele u roku od 10 dana od prelaska te granice.

Tužitelji su također rekli da Muskove javne kritike kompanije, uključujući 13. Maja objavljeni tweet u kojem piše da je otkup “privremeno na čekanju dok Twitter ne dokaže da internetski botovi za neželjenu poštu čine manje od pet posto njegovih korisnika“, predstavlja pokušaj daljnjeg poticanja pada cijena dionica.

S druge strane, Musk je u srijedu obećao dodatnih 6,25 milijardi dolara kapitala kako bi finansirao svoju ponudu za Twitter, što je znak da još uvijek radi na zaključivanju dogovora.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

BiH prvi put ima strategiju za suzbijanje desnog ekstremizma

“ŽIVOT JE K’O FOL AKO NIJE ROCK’N’ROLL”: Milić Vukašinović se vratio na scenu