in

U četvrtak sunčano, danju i vrlo toplo, ali jutro svježe, bura slabi

Slatka-Tajna.Eu

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

“U četvrtak i petak jutro će na kopnu biti osjetno svježije, no dnevna temperatura brzo će rasti, pa će prema vikendu opet biti vruće, ali ne i posve stabilno. Poneki lokalni pljusak moguć je na sjeverozapadu već u petak poslijepodne, a vikend će biti nestabilan u cijeloj unutrašnjosti, uz česte pljuskove s grmljavinom, koji lokalno mogu biti i izraženiji.

Na jadranskoj obali kiša će vjerojatno izostati sve do idućeg utorka, ponegdje moguće i dulje. Prevladavat će gotovo ljetni ugođaj, uz većinom sunčano vrijeme, temperaturu zraka od 26 do 30 °C te slab do umjeren vjetar – noću i ujutro burin, danju vjetar s mora – zapadni i jugozapadni.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković od DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” podsjetila je i na najnoviji izvještaj Svjetske meteorološke organizacije o stanju globalne klime u 2021. godini:

“Na žalost, Svjetska meteorološka organizacija u najnovijem izvješću nije dala optimističnu ocjenu stanja globalne klime. Dapače. Sve više raste koncentracija stakleničkih plinova. Posljednjih sedam godina najtoplije su u povijesti mjerenja. Toplina u oceanu je rekordno visoka, kao i globalna srednja razina mora. O tim i drugim ne osobito povoljnim spoznajama saznajte više na internetskim stranicama DHMZ-a i Svjetske meteorološke organizacije.”

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak sunčano, danju i vrlo toplo, ali jutro svježe, bura slabi

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “Zbog dotoka hladnijeg zraka te malo ili čak nimalo oblaka tijekom noći – u srijedu će jutro na istoku Hrvatske biti osjetno svježije nego u utorak, pa će mnogim ranoraniocima dobro doći i lagana jakna, a dnevna temperatura uz sunčano vrijeme porast će do 25 °C. Vjetar uglavnom slab, samo popodne mjestimice umjeren jugoistočni.

Od sredine dana umjeren jugoistočni i južni vjetar puhat će ponegdje i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro razmjerno svježe, uglavnom od 7 do 9 °C. Danju pretežno vedro, uz porast temperature do 25 ili 26 °C.

I na zapadu zemlje vedro i danju većinom ugodno toplo, no jutro će, osobito u gorju, biti osjetno svježije, uz najnižu temperaturu od samo 2 do 7 °C, pa je po nekim kotlinama moguć i slab mraz pri tlu. Bura će na sjevernom Jadranu mjestimice olujne udare imati još samo u noći i ujutro podno Velebita, no prijepodne će oslabjeti i postupno okrenuti na umjeren vjetar s mora – zapadni i jugozapadni, koji će od sredine dana puhati i u Dalmaciji. Prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Na nebu gotovo i neće biti oblačka. Danju vrlo toplo uz temperaturu od 25 °C na obali do 29 °C u unutrašnjosti.

Na jugu Hrvatske također obilje sunčana vremena i podjednaka temperatura, no jake bure bit će još i prijepodne. Popodne će bura potpuno oslabjeti pa će nakon umjerenog, more u drugom dijelu dana biti uglavnom malo valovito.”

Ponovno vruće već ponegdje u petak, te osobito u nestabilniju subotu

U petak će u većini unutrašnjosti već biti vruće, no za vikend i nestabilnije uz lokalne pljuskove i grmljavinu, koji osobito u subotu mogu biti i izraženiji. A poneki lokalni pljusak na sjeverozapadu ne može se isključiti ni i u petak popodne.

Na Jadranu kiša će izostati i prevladavat će gotovo ljetni ugođaj – uglavnom sunčano, danju vrlo toplo, ponegdje moguće i vruće uz povremeno umjeren vjetar s mora – zapadni i jugozapadni.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković od DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

David Beckham može imati šta poželi, a nećak mu živi u sramotnim uslovima

ŠOK ZA FANOVE ŠOUA “PLES SA ZVIJEZDAMA”: Domenica Žuvela dijeli postelju sa plesnim parternom Alanom