in

Protivnici izmjena mjere roditelj odgojitelj zadovoljni sudskom odgodom

Slatka-Tajna.Eu

Prosvjed roditelja odgojitelja

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Protivnici izmjena mjere o novčanoj pomoći roditeljima odgojiteljima u Zagrebu, među kojima su i udruga U ime obitelji, Hrvatska udruga roditelja odgojitelja, ali i zagrebački HDZ, izrazili su u ponedjeljak zadovoljstvo što je Visoki upravni sud odgodio njezinu primjenu.

Odluka Visokog upravnog suda znači da će se od 1. svibnja novčana naknada za roditelje odgojitelje isplaćivati normalno, odnosno da neće biti drastičnog smanjenja. Sud je prihvatio argumentaciju roditelja odgojitelja.

– A to je da se radi o velikom broju korisnika novčane pomoći. Prihvatio je i razlog da će u slučaju stupanja na snagu ove odluke roditeljima nastati ogromne posljedice i velika šteta, rekla je odvjetnica Ksenija Vržina.

– S 1. svibnjem neće nastati šteta za oko 5800 korisnika i oko 20 tisuća djece, odnosno 6000 djece vrtićke dobi koja su unutar korisnika mjera, istaknula je Ana Marija Berbić Lacko u ime Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO).

Udruženi korisnici mjera – HURO, udruga “U ime obitelji” te inicijativa “Djeca su budućnost” – podnijeli su Visokom upravnom sudu zahtjev za ocjenu zakonitosti izmjene kojom se naknada za roditelje odgojitelje u Zagrebu sa 65 posto bruto plaće smanjuje na 1000 kuna mjesečno, a sud je u ponedjeljak, do donošenja konačne odluke, obustavio primjenu te mjere koja je trebala stupiti na snagu 1. svibnja.

Ivica Lovrić, bivši pročelnik, istaknuo je da se za 5800 roditelja odgojitelja ništa ne mijenja.

Odvjetnica koja je zastupala roditelje odgojitelje rekla je da su podnesena 342 podneska građana i udruga roditelja odgojitelja.

U obrazloženju presude sutkinja je rekla kako je prihvatila sve razloge zašto se mjera treba privremeno obustaviti, među ostalim i da će velikom broju korisnika to stvoriti veliku štetu, ekonomsku i psihičku, ali i da je to vrlo složen postupak te da će, ovisno o tome, biti donesena odluka. U 11 sati ispred Gradskog poglavarstva obratit će se predstavnici roditelja odgojitelja i udruga.

Lovrić je ponovio da je ta odluka neetična i štetna za građane grada Zagreba i protuzakonita. Radostan je zbog odluke Visokog pravnog suda i smatra da će to donijeti mir u 6000 zagrebačkih obitelji s 21.000 djece, ukupno oko 30.000 Zagrepčana.

Markić: Jako smo sretni

– Jako smo sretni da je Visoki upravni sud prihvatio prijedlog udruge U ime obitelji, Hrvatske udruge roditelja odgojitelja i Građanske inicijative Djeca su budućnost da obustavi primjenu odluke gradonačelnika Tomaševića kojom de facto ukida mjeru roditelj odgojitelj za preko 5.800 obitelji koje se brinu za više od 20.000 djece i više od 6.000 djece vrtićke dobi. Visoki upravni sud pokazao je ozbiljnost u pristupu ovoj temi koju Grad Zagreb nažalost nije pokazao. Rekao je da ove obitelji, koje je grad Zagreb pozvao da uđu u mjeru roditelj-odgojitelj, od kojih je 50 posto, u ovih 5 godina dobilo još barem jedno dijete, da te obitelji imaju pravo na sagledavanje zakonskih obaveza i poštivanje zakona. Ova mjera znači da će obitelji nastaviti dobivati svoje prihode na koje su računale, sve dok Visoki upravni sud ne donese odluku o našem zahtjevu da se ocijeni je li odluka gradonačelnika Tomaševića o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj u skladu sa Zakonom, rekla je predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić na konferenciji za medije ispred Gradske uprave.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Oporbene stranke u Gradskoj skupštini, MOST i HDZ, tvrde da su i prije upozoravali kako je promjena odluke – nezakonita.

– Odluka koja je donesena je pravno neodrživa, jer je protuzakonita, i to dvostruko protuzakonita, zato jer je protustatutarna, protivna je statutu Grada Zagreba i jer je protuustavna, rekao je Trpimir Goluža, zastupnik u Gradskoj skupštini (Klub MOST-a).

Na obustavu je reagirao i gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman, izjavivši kako ovo nije prvi put da odluke koja nova Gradska uprava donosi nisu u skladu sa zakonom te kako je odluka suda pokazala da Tomašević nije dorastao funkciji gradonačelnika.

Na opasku novinara da je sud donio tek privremenu obustavu primjene odluke do konačne odluke suda o njezinoj zakonitosti, Herman je protumačio da zbog obustave postoje naznake da nije rađeno sve u skladu sa zakonom.

– Nisam pravni stručnjak, ali nama jesu rekli pravni stručnjaci da su to stečena prava koja se nisu retrogradno, na ovaj način, mogla ukidati, makar se ovo zvalo nekom izmjenom, rekao je Herman.

Zamjenica gradonačelnika kaže da joj je žao što sud danas nije odlučio je li odluka zakonita, jer su i Grad Zagreb i korisnici novčane potpore i dalje u neizvjesnosti.

– Prije svega kao jedna demografska mjera, statistike pokazuju da od 2016., kada je uvedena, do 2020. broj živorođene djece u Zagrebu je pao, tako da smo argumentirali da svoj temeljni cilj mjera ne postiže. Drugo, izuzetno važno – od 2016. do 2021. na mjeru je utrošeno 1,8 milijardi kuna. To je doista velik iznos za bilo koji proračun, istaknula je Danijela Dolenec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NISTE SVJESNI ŠTA STIŽE: Vuk Mob udružio snage sa folkerkom

Kecmanović lako do drugog kola u Minhenu