in

SAD uvele sankcije za sedam osoba sa Zapadnog Balkana

Slatka-Tajna.Eu

Američko Ministarstvo finansija objavilo je 11.aprila listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćeno sedam osoba sa zapadnog Balkana a troje od njih su i na listi Ministarstva spoljnih poslova (State Department), te im je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države.

Na listi Ministarstva finansija za sankcije koje podrazumijevaju blokiranje sve imovine i prava na imovinu koja se nalazi u SAD ili ih posjeduje ili kontrolira državljanin SAD-a nalaze se:

Asim Sarajlić i Gordana Tadić

Iz Bosne i Hercegovine (BiH), bivši potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Asim Sarajlić i bivša glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Iz Ambasade SAD u BiH su u saopštenju o sankcijama naveli kako je Sarajlić “bio uključen u korupciju visokog nivoa što uključuje trgovinu uticajem, zloupotrebu položaja, te primanje mita u zamjenu za uticanje na odluke o zapošljavanju u državnim preduzećima kakvo je BH Telecom”.

Asim Sarajlić

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Državnog tužilaštva od 2019. do 2021. godine kada ju je s te funkcije smijenilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, koristila je svoj položaj za promociju ličnih i porodičnih interesa i zaštitu svojih političkih patrona od krivičnog gonjenja, naveli su iz Ambasade dodajući da je ovo veoma ozbiljna zloupotreba položaja.

Gordana Tadićizjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nije obaviještena o sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), te da je “razočarana”.

“Mene stavili na ‘crnu listu’? Ja i Asim Sarajlić? Ne znam, nisam ništa čula. Ja sam kući, nisam dobro, na bolovanju sam od posljednjih dešavanja (smjene). Iznenađena sam. Kakva korupcija? Ne znam odakle to. Čitav život radim pošteno. Ja nikad ni od kog nisam žute banke uzela. Vrlo sam razočarana”, kazala je Tadić za Radio Slobodna Evropa.

“Mene stavili na ‘crnu listu’? Ja i Asim Sarajlić? Ne znam, nisam ništa čula. Ja sam kući, nisam dobro, na bolovanju sam od posljednjih dešavanja (smjene)”, kazala je Tadić za RSE.

Nikola Gruevski i Sašo Mijalkov

Bivši premijer Sjeverne Makedonije Nikola Nikola Gruevski i bivši šef makedonske Uprave za bezbjednost i kontraobavještavanje (UBK) Sašo Mijalkov.

Pod sankcijama je i I.C.I.C. KFT, mađarska firma Nikole Gruevskog.

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je u septembru 2020. u odsustvu na godinu i po zatvora zbog nasilja nad političkim protivnicima. Gruevski je optužen u još nekoliko slučajeva, TNT, Titanik, Trajektorija i za organizaciju nasilja u parlamentu 27. aprila.

Gruevski, koji je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora u slučaju nezakonite kupovine luksuznog mercedesa, u novembru 2018. godine je pobegao u Mađarsku, gde je brzo dobio politički azil.

Bivši šef makedonske Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje (UBK) Sašo Mijalkov, osuđen je u februaru 2021. godine na 12 godina zatvora u predmetu “Target-Tvrđava” koji se odnosi na masovno nezakonito prisluškivanje preko 20.000 građana.

Nikola Gruevski i Sašo Mijalkov

Nikola Gruevski i Sašo Mijalkov

Gordana Tadić, Gruevski i Mijalkov su dodatno na listi State Departmenta i njima i članovima njihovih porodica je zabranjen ulazak u SAD.

Svetozar Marović

Svetozar Marović nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i posljednji predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore jedini je iz Crne Gore na objavljenom spisku američkog Ministarstva finansija.

Svetozar Marović osuđen je 2016.godine zbog višemilionskih malverzacija u Budvi, dok je ta partija bila na vlasti. Marović je uhapšen u decembru 2015. godine. U maju sljedeće je pušten iz pritvora nakon što je priznao krivicu. Nakon toga, otišao je u Beograd, a Crnoj Gori do danas nije izručen i pored raspisane potjernice.

Marovićev sin Miloš takođe je osuđen kao član kriminalne grupe na jedanaest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 385.000 eura. No ubrzo su obojica napustili Crnu Goru koja je 2017. godine raspisala potjernicu za njima, zbog izdržavanja zatvorske kazne.

Svetozar Marović nedostupan je crnogorskim pravosudnim organima

Svetozar Marović nedostupan je crnogorskim pravosudnim organima

Odmah nakon objavljivanja ekonomskih sankcija prema bivšem crnogorskom funkcioneru Svetozaru Maroviću, Američka ambasada u Podgorici pozvala je Svetozara Marovića da se vrati u Crnu Goru i suoči sa posljedicama svojih aktivnosti zbog kojih je pravosnažno osuđen.

“Marović treba da se vrati kući u Crnu Goru i suoči sa pravdom i javnošću od koje je otimao. Politički lideri moraju promovisati javno dobro, a ne lične interese, dok im oni koji ih podržavaju ne smiju dozvoliti da zloupotrijebe svoje pozicije time što neće biti kažnjeni”, navedeno je u twiter poruci Ambasade u Podgorici.

“Nadamo se da će današnje akcije dodatno podstaći crnogorske vlasti da se suče sa korupcijom. Znamo da javnost to zahtijeva”, saopštila je ambasadorka Rajnke na Twiteru nakon što je američka Vlada uvela sankcije prema Svetozaru Maroviću.

Političar i vlasnik medija iz Albanije

Na listi su i dvije osobe iz Albanije, Aqif Rakipi (Rakipi) i Ylli Ndroqi (Ndroqi).

Aqif Rakipi je navodi se, “ozloglašeni bivši zastupnik iz Elbasana, koji ima štetan i destabilizirajući utjecaj na politički proces u Albaniji”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Za Yllija Ndroqija se u saopštenju Ministarstva finansija kaže da je “vlasnik medija, čiju je imovinu zaplijenila Vlada Albanije 2020. i 2021. godine zbog prethodnih kriminalnih radnji”.

Imovina i prava na imovinu svih ovih osoba koja se nalazi u SAD ili ih posjeduje ili kontrolira državljanin SAD-a mora biti prijavljena Ministarstvu trezora, odnosno OFAC-u (Ured za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva trezora), navodi se u odluci američkog Ministarstva finansija.

Djela istaknuta u saopštenju Stejt Dipartmenta ugrožavaju stabilnost na cijelom Zapadnom Balkanu, ocijenili su neimenovani visoki zvaničnici američkog Stejt Dipartmenta i ministarstva finansija.

Kao rezultat današnjih mjera, svim navedenim pojedincima će biti blokirano poslovanje s pojedincima i firmama iz SAD-a, a sva postojeća sredstva koja se nalaze u SAD-u ili su u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a, moraju biti blokirana i prijavljena.

Američki zvaničnik: Biće im teško u međunarodnom finansijskom sistemu

“Teško je zamisliti bilo kakvu međunarodnu financijsku transakciju koja na neki način ne dotiče Sjedinjene Države, pa će tim pojedincima biti veoma teško da djeluju u međunarodnom finansijskom sistemu”, rekao je o sankcijama neimenovani zvaničnik Ministarstva finansija grupi novinara.

Kako je na listi i Svetozar Marović, nekadašnji predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore, koji je osuđen za korupciju u Crnoj Gori, ali je pobjegao u Srbiju i nije dostupan pravosudnim organima, američkom zvaničniku je postavljeno pitanje da li postoji mehanizam kojim bi se pomoglo njegov izručenje.

SAD kod uvođenja sankcija uvijek bilateralno traže od uključenih zemalja da iskoriste te prilike i za provedbu vlastitih antikorupcijskih radnji, i očekuju da kad god je prikladno da te zemlje takođe provode sankcije.

“Stoga očekujem da sve zemlje u regiji pokažu predanost u borbu protiv korupcije, uključujući dovođenje traženih za korupciju”, kaže visoki zvaničnik State Dpartmenta.

Na pitanje o konkretnim razlozima za uvođenje sankcija bivšoj glavnoj tužiteljki Tužilaštva BiH Gordani Tadić, zvaničnik Ministarstva finansija je kazao:

“Ne mogu vam dati konkretne razloge, ali mogu vam reći da imamo vjerodostojne informacije da je sudjelovala u značajnim korupcijskim djelima tokom i nakon vremena vezanog za funkciju, a to je pozicija od povjerenja javnosti koja je zloupotrijebljena za ličnu korist”, naveo je američki zvaničnik.

Kontinuitet sankcija

Odluke o sankcijama se nadovezuju na predanost Bidenove administracije promicanju odgovornosti za one koji, između ostalog, korupcijom potkopavaju stabilnost regiona Zapadnog Balkana.

Američka uredba o sankcijama je na snazi od 2001. godine i od tada se sankcije redovno produžavaju. Američki predsjednik Joe Biden proširio je 8. juna 2021. opseg kriterijuma za uvođenje američkih sankcija prema pojedincima i kompanijama iz država Zapadnog Balkana.

Iz Bijele kuće je tada saopšteno da korupcija narušava ekonomski rast, olakšava organizovani kriminal i podriva povjerenje u demokratske procese.

“To otvara vrata našim strateškim protivnicima da potkopaju demokratiju, zaustave napredak ka efikasnom i odgovornom upravljanju i spriječe region Zapadnog Balkana da postigne punu integraciju u transatlantske institucije. Oni omogućavaju pojedincima da iskoriste slabu vladavinu zakona i da profitiraju od sistemske korupcije na štetu običnih građana. Oni time predstavljaju prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i spoljnoj politici Sjedinjenih Država”, zaključeno je u saopštenju.

Britanske sankcije za Dodika i Cvijanović

Prethodno je Britanija u ponedjeljak objavila da je sankcionisala člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsjednicu tog bh. entiteta Željku Cvijanović zbog, kako je opisala, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu,.

Britanski ministar vanjskih poslova Liz Truss je saopštila kako se, radeći u koordinaciji sa SAD i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, nada da će britanske sankcije podstaći i druge države da primjene slične restriktivne mjere “koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje”.

Američke sankcije od ranije

Sjedinjene Američke Države su u 5. decembra 2021. donijele proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, inače lider vladajuće partije u RS, Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Željka Cvijanović je njegova najbliža saradnica i član najužeg stranačkog rukovodstva.

Sankcije su tada uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) dodatno je saopštilo da je na listu sankcioniranih stavljeni i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija, danas pravni savjetnik Milorada Dodika.

Od početka rata u Ukraijini, najviši zvaničnici NATO i EU upozoravaju da je Bosna i Hercegovina (pored Gruzije) ugrožena zemlja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nakon sramotnog gesta UEFA šokirala Atletico Madrid

Zorica Brunclik otkrila tajnu uspješnog braka: “Pametna žena treba da šuti, sačeka da prođe bura, pa onda…&#822