in

Ambasador Murphy poručio da SAD ne žele ukidanje Republike Srpske

Slatka-Tajna.Eu

Zabrinuti smo zbog određenih poteza vlasti Republike Srpske (RS), ali ni ja ni Sjedinjene Američke Države (SAD) ne želimo da ukidamo RS, poručio je novoimenovani ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini (BiH) Michael Murphy na kraju svoje prve posjete Banjaluci, nakon dolaska na tu funkciju.

U dvodnevnoj posjeti Banjoj Luci, ambasador se između ostalih sastao s predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović, gradonačelnikom Banje Luke Draškom Stanivukovićem, te predstavnicima opozicije i kulturnih institucija.

“SAD podržava teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Ovdje želimo da vidimo funkcionalne, efikasne i odgovorne državne institucije koje sarađuju s dobrim namjerama. Takođe, želimo vidjeti iste takve entitete koji će svojim građanima omogućiti budućnost kakvu zaslužuju”, kazao je Murphy.

Zakon o nepokretnostima koje se koriste za funkcionisanje javne vlasti RS-a, usvojen u Narodnoj skupštini entiteta 10. februara, naročito je sporan za ambasadora.

“Govorim o povlačenju iz rada državnih institucija i ustanovljavanja paralelnih struktura u RS-u. Izrazio sam nezadovoljstvo zbog zakona o državnoj imovini, koji je u suprotnosti sa dejtonskim Ustavom BiH”, rekao je Marfi.

Ocijenio je da ovakav zakon stvara pravnu nesigurnost, koji će imati uticaj na poslovanje i ekonomski rast.

Američki ambasador je istakao da je pitanje državne imovine svakako pitanje koje se treba rješavati, ali u državnim institucijama.

“Ukoliko je određena imovina potrebna državi za funkcionisanje, ona će je zadržati. Ako joj nije potrebna, može biti registrovana kod entiteta, kantona ili lokalnih zajednica”, pojasnio je.

Raspolaganje državnom imovinom BiH je zabranjeno zakonom koji je 2005. nametnuo Paddy Ashdown, u skladu sa ovlaštenjima koje je imao kao tadašnji visoki predstavnik u BiH.

Između ostalog, Murphy je istakao da ni on niti SAD ne žele ukidanje RS-a, te da bi želio da se ta tvrdnja više ne provlači po javnosti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na pitanje o tome da li je Rusija i dalje dio Vijeća za implementaciju mira (PIC), odgovorio je da njihovi predstavnici trenutno ne dolaze na sjednice Upravnog odbora tog tijela.

“Rusija ne učestvuje na sjednicama Upravnog odbora PIC-a, takođe su rekli da neće više plaćati svoje finansijske obaveze PIC-u, tako da su po svemu odlučili da žele napustiti”, kazao je ambasador.

Murphy se prethodno već sastajao sa članovima Predsjedništva BiH.

Američki diplomata je 23. februara predao svoje akreditive tadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Željku Komšiću.

Portfolio novog ambasadora SAD u BiH uključuje evropsku bezbjednost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku bezbjednost, navodi se u biografiji objavljenoj na stranici State Departmenta.

Američki predsjednik Joe Biden je u julu 2021. predložio Murphyija za ovu poziciju, a Senat SAD-a ga je potvrdio. Prije angažmana u BiH, radio je kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za europska i evroazijska pitanja.

Tokom saslušanja kandidata za ambasadore pred Odborom za spoljne poslove Senata SAD u oktobru prošle godine, Murphy je obećao provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma te osiguranje teritorijalnog integriteta BiH.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Ambasadi SAD-a.

Na poziciji ambasadora je naslijedio Erica Nelsona.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

DVADESET GODINA LJUBAVI:Željko i Ružica Bebek slavili

SLOBODA SE NE PRODAJE ZA SVO BLAGO SVIJETA: Severina poslala zanimljivu poruku