in

RAT UŽIVO: Velika pobjeda ukrajinske vojske na jugu zemlje, oslobođen još jedan grad, povećan broj povrijeđene djece…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/tnk_sb_r.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/tnk_sb_r.jpg”,”caption”:”Screenshot”,”bg”:”938575″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/9x_d_m2ys8uwcsuk.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/9x_d_m2ys8uwcsuk.jpg”,”caption”:””,”bg”:”87a0b6″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/hq72wwvtinzorhu-.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/hq72wwvtinzorhu-.jpg”,”caption”:””,”bg”:”a7bbd2″}]

08.55 U Kijevskoj regiji, nakon povlačenja ruskih trupa, pronađene su i neutralizirane 6.883 eksplozivne naprave, u posljednja 24 sata – 1.022 predmeta.

08.30 Napad Rusije na Ukrajinu: povećan broj povrijeđene djece, 167 poginulih, javlja Ukrainska pravda.

Slika

07.15 Gradonačelnik Mariupolja rekao je da je broj ubijenih civila u gradu veći od 5.000.

Ukrajinske vlasti skupljaju vijesti o mrtvima i nastavljaju prikupljati dokaze o mogućim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini. Nedavne optužbe protiv režima Vladimira Putina dovele su do daljnjih sankcija sa Zapada.

06.45 Ukrajinske snage vratile su od ruskih vojnika Osokorivku kod Hersona na jugu Ukrajine, javljaju ukrajinski mediji.

BBC nije nezavisno provjerio ove tvrdnje.

Ukoliko se ovi navodi pokažu istinitima, to bi mogao biti važan korak u borbi za oslobođenje Hersona, najvećeg grada kojeg su Rusi zauzeli. No od početka ruske vlasti u gradu se bilježe brojni, svakodnevni nasilni protesti, a prošle sedmice ukrajinske snage kazale su kako su blizu oslobođenju grada. I SAD je prošle sedmice konstatirao kako bi Ukrajinci mogli osloboditi grad.

06.40 Ruske trupe se pregrupiraju i provode izviđanje za ofanzivu u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, objavile su ukrajinske oružane snage u najnovijem ažuriranju.

U novom izvještaju dodali su još nekoliko tačaka o ruskim ciljevima, kako ih ukrajinska vojska vidi:

Glavni napori ruskih trupa su “probijanje odbrane” ukrajinskih snaga u regiji Donjeck, smatraju Ukrajinci.

Također, dodaje se, pokušavaju preuzeti punu kontrolu nad gradom Mariupoljom. Ruske snage nastavljaju granatirati Harkov na sjeveroistoku Ukrajine. Ruske trupe koriste željezničke pruge za brzo premještanje vojnog tereta. Oružje i druga oprema stigla je na željezničku stanicu Kupjansk na sjeveroistoku Ukrajine sa stanice Valujki u Belgorodu u Rusiji, pišu Ukrajinci.

05.25 Borodyanka – jedan od najrazrušenijih gradova regije Kijev, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Denis Monastyrsky obilazeći tu kijevsku oblast.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Slika

04.00 Oružane snage Ukrajine oborile su neprijateljsku raketu koja je letjela prema Poltavi, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

03.00 U kijevskoj oblasti uništene veliki broj ruske opreme. Čini se da je to rezultat napada 44. topničke brigade Vojske Ukrajine na ruske snage stacionirane u blizini sela Poliske na ukrajinsko-bjeloruskoj granici, prije nekoliko dana prije povlačenja Rusije.

02.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da se dogovori o embargu na rusku naftu jer rat u Ukrajini ulazi u šestu sedmicu.

U svom posljednjem obraćanju, Zelenski je rekao da Moskva zarađuje toliko novca od izvoza nafte da ne mora ozbiljno shvatati mirovne pregovore i pozvao demokratski svijet da se kloni ruske nafte.

Zelenski je također rekao da će nastaviti insistirati da ruske banke budu potpuno blokirane iz međunarodnog finansijskog sistema.

“Neki političari još uvijek ne mogu odlučiti kako ograničiti dotok naftnih dolara i naftnih eura u Rusiju kako ne bi doveli vlastite privrede u opasnost”, rekao je Zelenski.

“Pitanje je samo koliko će još Ukrajinaca, koliko još Ukrajinki, ruska vojska imati vremena ubiti da bi vi, određeni političari – a znamo ko ste – pronašli neku odlučnost.”

01.00 Putinov potez da premjesti fokus na borbe na istoku Ukrajine mogao bi produžiti sukob duže nego što iko želi, kaže neimenovani dužnosnik Pentagona, prenosi BBC.

“Činjenica da će se Putin koncentrirati na manju regiju svakako predstavlja mogućnost da će se nasilje nastaviti, čak bi se moglo intenzivirati na tom dijelu Ukrajine”, rekao je. “Zato što u potpunosti očekujemo da se Ukrajinci nastave boriti na ovom području koje im pripada i za koje se bore već osam godina.”

Rusija je premjestila vojne snage iz Kijeva i Černihiva i sada se očekuje da će se fokusirati na Donbas, regiju na istoku Ukrajine. Tokom brifinga dužnosnik Pentagon je rekao da Bidenova administracija ne zna koliko će dugo trajati ruska invazija. 

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

2022 April New HOT Launch: Dream Alchemy

ZVIJEZDE IZ SEHARE AKI RAHIMOVSKI: Sinonim vrhunskog frontmena