in

RAT UŽIVO: Američka kompanija Maxar potvrdila – ‘Imamo snimke, civile u Buči ubili su ruski vojnici’

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/bucha.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/bucha.jpg”,”caption”:”Izvor: Maxar Technologies”,”bg”:”4a464e”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fph8roawuaah3on.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fph8roawuaah3on.jpg”,”caption”:”Screenshot”,”bg”:”b7b1a8″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fph3k9hwyam4mkr.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fph3k9hwyam4mkr.jpg”,”caption”:”Izvor: Twitter”,”bg”:”717176″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fphnpdexoaqymi6.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fphnpdexoaqymi6.jpg”,”caption”:”Screenshot”,”bg”:”788bb1″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fph63n1xsaq23cz.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fph63n1xsaq23cz.jpg”,”caption”:”Screenshot”,”bg”:”3b3531″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/qyhzprbv5_py0wtj.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/qyhzprbv5_py0wtj.jpg”,”caption”:””,”bg”:”8b6d5a”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/tw.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/tw.jpg”,”caption”:”Screenshot”,”bg”:”bdaaa3″}]

13:05 Satelitske snimke ukrajinskog grada Buče stare nekoliko sedmica pokazuju tijela civila na ulici, objavila je privatna američka kompanija Maxar Technologies i time potkopala tvrdnje ruske vlade da su ukrajinske snage usmrtile civile ili navedene scene montirale.

Kompanija Maxar Technologies poslala je Reutersu na uvid devet satelitskih snimki Buče koje su napravljene 18, 19. i 31. marta. Čini se da najmanje četiri snimke prikazuju tijela na jednoj od gradskih ulica, tačnije na Jablonskoj ulici. Grad je bio pod ruskom okupacijom do oko 30. marta.

12:30 “Ukrajina treba ‘ozbiljne igrače koji su spremni ići do kraja’ kada je u pitanju garancija sigurnosti”, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na državnoj televiziji.

Zelenskij je kazao da još uvijek nema “konkretnu listu zemalja koje su se spremne 100% zauzeti za Ukrajinu”. Dodao je da Ukrajina trenutno pregovara o sigurnosnim jamstvima s više zemalja, uključujući Francusku, SAD, Njemačku, Tursku, Britaniju i Poljsku, piše CNN.

12:05 Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je na nezavisnu istragu “prizora civila ubijenih u Buči u Ukrajini”.

Nakon što su se ruske trupe povukle iz grada na periferiji Kijeva, pojavile su se slike tijela koja leže na ulicama, a koje su vidjeli i novinari. Ukrajina je optužila Rusiju za “namjerni masakr”, no Rusija je rekla da je sve “inscenirano” nakon što su se njene snage povukle iz tog područja. Rusija je iznijela niz neutemeljenih tvrdnji o snimci iz Buče, piše BBC.

11:15 Na društvenim mrežama pojavila se snimka velikog broja vojnika koji se navodno predaju. Kako su objavili Rusi, radi se o pripadnicima 503. mornaričkog bataljuna koji su se, kazali su Rusi, predali u Mariupolju.

Ova vojna jedinica jutros je demantirala da su se predali.

10:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da su napori Ukrajine da potisne ruske trupe iz Mariupolja suočeni s poteškoćama. U televizijskom intervjuu lokalnim medijima, Zelenski je rekao da je vojna situacija u južnom lučkom gradu “vrlo teška”.

10.00 Snimljen je trenutak kada je ruska kolona, koja je pokušavala napredovati u Donjeckoj oblasti, bila napadnuta od  ukrajinske strane.

09.20 Grad Makariv, Kijevska regija, snimljen 05.4.2022. godine. Pogledajte šta je ostalo iza ruskih agresora!

08.30 Gubici Rusa u ratu u Ukrajini: minus još jedna protuzračna odbrana i tri aviona dnevno, javlja Glavni štab Ukrajinske vojske.

Slika

08.00 Noseći rukavice i masku za lice, Sergej Matujk je u posljednjih mjesec dana doživio neopisivi užas. Kako piše Sky News, njegov je posao zakopavati tijela u ukrajinskom gradu Buči, gdje su se pojavili dokazi o mogućim ratnim zločinima ruskih snaga.

“Oni su kurve”, rekao je, prenosi SkyNews, stojeći pored velikog bijelog kombija, čekajući da utovari leševe još pet muškaraca u stražnji dio.

Okrvavljena tijela – njih četvero s vezanim rukama na leđima, svi su nasilno ubijeni – pronađena su u podrumu dječijeg kampa koji je to bio dok ga ruske snage nisu pretvorile u privremenu bazu.

Ruski vojnici i njihov predsjednik su tirani, rekao je Matujk dodajući: “Ko god je pristao i izveo ovaj rat – oni su nehumani.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










On kaže da među ubijenima ima žena i djece

Tijela oko 300 civila pronađena su u Buči otkako su ruske trupe preuzele kontrolu nad gradom, oko 16 milja sjeverozapadno od Kijeva, u ranim danima invazije, rekao je Matujk dodajući da će se sigurno otkriti još tijela. Većina žrtava bili su muškarci, ali prema onom što je on vidio, smatra da su oko 30% bili žene i djeca.

“Tokom najgoreg granatiranja bilo je puno tijela i pokopali smo ih u masovne grobnice”, rekao je gospodin Matujk.

Bilo je zastrašujuće raditi u ratnom području, ali čovjek za kojeg reporterka Sky Newsa piše da se još uvijek može nasmiješiti, kaže: “Navikli smo skupljati tijela pod granatiranjem.”

06.45 Ruske trupe imaju djelomični uspjeh u dva ili tri naselja Ukrajine, javlja Ukrajinsko ministarstvo odbrane.

06.00 Rusija će proporcionalno odgovoriti na protjerivanje svojih diplomata iz niza zapadnih zemalja, rekao je bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev, prenosi Reuters.

“Svi znaju odgovor: To će biti simetrično i destruktivno za bilateralne odnose. Koga su kaznili? Prije svega sebe”, naglasio je Medvedev u objavi na svojem Telegram kanalu.

05.20 Najmanje tri Ukrajinca koje su Rusi mučili pronađena su u okrugu Konotop, javlja Ukrainska pravda.

04.00 Još jedan ruski T-72B3 je uništen. Međutim, ovo vozilo djeluje prilično zanimljivo; čini se da je na kupoli ugrađena izrazito nestandardna optika ili jedinica za mjerenje udaljenosti, javljaju ukrajinski mediji.

03.30 Tijela ubijenih u Buči počela su se pojavljivati na ulicama 11. marta, kada su bile ruske trupe – otkrivaju satelitski snimci.

Slika

03.00 U granatiranju južnog ukrajinskog grada Mikolajiva u ponedjeljak je poginulo deset osoba, uključujući dijete, rekao je čelnik regionalne administracije.

U videu objavljenom na društvenim mrežama Oleksandr Senkevič je rekao: “Tokom dana je u granatiranju ubijeno ukupno 10 ljudi, a 46 je povrijeđeno.”

02.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćašnjem je obraćanju iznio tvrdnju da je više od 300 civila mučeno ubijeno u Buči te da će se u utorak obratiti UN-u.

Kazao je i da su mještani u okupiranim područjima od Rusa doživjeli ono što nisu u nacističkoj okupaciji.

01.00 Tijela petorice muškaraca vezanih ruku pronađena su u podrumu dječije bolnice u Buči, blizu Kijeva, koju su Ukrajinci oslobodili od Rusa i gdje su počinjeni pokolji, saopćio je Ured ukrajinske državne tužiteljice.

00.30 Ukrajinska obavještajna služba objavila je popis za koji tvrde da su na njemu ruski vojnici koji su počinili zločine nad civilima u Buči.

Na popisu objavljenom na internet-stranicama obavještajne službe koja djeluje u sklopu Ministarstva obrane nalaze se imena, datumi rođenja, brojevi pasoša i činovi oko 2.000 vojnika.

Uz to stoji poruka: “Zapamtite! Svi ratni zločinci bit će izvedeni pred lice pravde za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom Ukrajine.”

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ARENA ZAGREB ISPUNJENA DO POSLJEDNJEG MJESTA: Željko Samardžić počeo sjajno turneju

STIŽU PRVE PRIJAVE: Zorja Pajić otvorila školu pjevanja