in

Zašto je Mundijal u Kataru kontroverzan

Slatka-Tajna.Eu

Žrijeb za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u fudbalu – u bliskoistočnoj zemlji Kataru – održan je 1. aprila.

To je do sada najkontroverznije Svjetsko prvenstvo, koje postavlja razna pitanja.

Na koji način je Katar stekao prava da postane domaćin, kako se ova zemlja ophodi prema radnicima koji grade stadione i da li je to uopšte pogodna lokacija za jednu takvu manifestaciju, piše BBC na srpskom.

Ophođenje prema stranim radnicima

Katar za Svjetsko prvenstvo u fudbalu gradi sedam stadiona, novi aerodrom, novi metro i nove puteve.

Finale će se igrati na stadionu na kom će se održati i devet drugih utakmica, a koji zauzima centralno mjesto u novom gradu.

Ali država se našla na meti kritika zbog ophođenja prema 30.000 migrantskih radnika koji rade na ovim projektima.

Amnesti internešenel, organizacija za zaštitu ljudskih prava, optužila je Katar da se služi prinudnim radom.

Ona je saopštila da radnici žive u lošim uslovima, plaćaju visoke naknade za zapošljavanje i da im se ne isplaćuju nadnice i oduzimaju im se pasoši.

Od 2017. Vlada je uvela mjere zaštite migrantskih radnika od rada na pretjeranoj vrućini, ograničila im je radne sate i poboljšala životne uslove u radničkim kampovima.

Međutim, Hjuman rajts voč je u izvještaju iz 2021. saopštio da su strani radnici i dalje izloženi “kaznenim i ilegalnim smanjenjima plate”, kao i “mjesecima neplaćenih nadnica za duge sate mukotrpnog rada”.

Amnesti internešenel takođe kaže da uprkos ukidanju sistema “kafale” – ili sponzorstva – koji migrantskim radnicima zabranjuje da napuste posao bez odobrenja poslodavca, na zaposlene se i dalje vrši veliki pritisak.

Vladin portparol rekao je za BBC: “Ostvaren je značajan napredak u obezbjeđivanju efikasnog sprovođenja reformi.”

On je dodao da će broj kompanija koje krše propise “nastaviti da opada kako se bude ustalilo sprovođenje uvedenih mjera”.

Koliko je radnika stradalo?

U februaru 2021, Gardijan je objavio da je, otkako je Katar dobio organizaciju Svjetskog prvenstva, u zemlji poginulo 6.500 radnika migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke.

Smrti, koje su objelodanile vlasti pet azijskih zemalja, nisu bile kategorisane prema profesiji, lokaciji ili radovima.

FerSkver, grupa koja se bori za prava radnika, saopštila je da je vjerovatno da su mnogi od poginulih radnika radili na infrastrukturnim projektima za Svjetsko prvenstvo.

Vlada Katara tvrdi da je ta cifra preuveličana, zato što obuhvata hiljade stranaca umrlih nakon što su živjeli i radili tamo više godina.

Ona kaže da su mnogi od njih radili na poslovima koji nemaju veze sa građevinskom industrijom.

Katarske vlasti tvrde da je između 2014. i 2020. umrlo 37 radnika koji grade stadione za Svjetsko prvenstvo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vlasti tvrde da 34 radnika “nisu umrla na poslu”.

Međunarodna radnička organizacija tvrdi da Katar nije uračunao iznenadne i neočekivane smrti među radnicima.

Ona objašnjava da tu spadaju fatalni srčani udari i respiratorne smetnje koje su izazvali toplotni udari zabilježeni kao “prirodni uzroci smrti” umjesto “nastali na radu”.

Međunarodna organizacija rada sakupila je vlastite brojeve smrti iz državnih bolnica i na osnovu intervencija hitne pomoći u Kataru, pokrivši žrtve svih projekata povezanih sa Svjetskim prvenstvom.

Ona kaže da je poginulo 50 radnika, a više od 500 drugih je teško povrijeđeno u Kataru samo 2021. godine, dok je još 37.600 pretrpjelo blage do umjerene povrede.

Glavni uzroci ovih smrti i povreda su padovi sa visina, saobraćajne nesreće i padovi predmeta.

Kako je Katar dobio organizaciju Mundijala?

Katar 2022. bio je kontroverzan od prvog trenutka kad ga je 2010. godine najavilo vodeće tijelo svjetskog fudbala – FIFA.

Kao veoma mala (ali izuzetno bogata) država sa oskudnom fudbalskom istorijom i bez uspješne kvalifikacije na Svjetsko prvenstvo, za mnoge je bio šok kad je Katar pobijedio konkurenciju u vidu zemalja kao što su SAD, Australija, Južna Koreja i Japan.

Odluka je dovela do optužbi da su zvaničnici FIFA podmićeni da dodijele SP Kataru, mada nezavisna istraga koju je svjetska kuća fudbala kasnije naručila nije pronašla čvrste dokaze za to.

Predstavnici Katara negiraju optužbe da je kupio glasove delegata, ali je istraga francuskih vlasti o korupciji još u toku, a 2020. američki savez optužio je trojicu zvaničnika FIFA da su bili potplaćeni.

Zašto se Svjetsko prvenstvo u Kataru održava u zimu?

Svjetsko prvenstvo u fudbalu obično se održava u junu i julu, ali prosječne temperature u Kataru u to doba godine iznose oko 41 stepen Celzijusa, a mogu da dostignu i 50 stepeni – što je pretoplo da bi se bezbjedno boravilo napolju, a kamoli igrao fudbal najmanje 90 minuta.

Tokom procesa kandidature, Katar je obećao naprednu rashladnu tehnologiju za stadione, terene za trening i zone za navijače.

Ova tehnologija trebalo je da spusti temperaturu na 23 stepena Celzijusa.

Međutim, FIFA je 2015. godine donijela odluku da se turnir ipak održi u zimu.

Svjetsko prvenstvo će početi 21. novembra, a finale će biti održano 18. decembra.

To znači da će se odigrati usred – i omesti – klupske fudbalske sezone mnogih zemalja.

U engleskoj Premijer ligi, na primjer, neće biti odigrana nijedna utakmica između 13. novembra i 26. decembra.

Da bi nadoknadila izbuljeno vrijeme, sezona 2022/2023. započeće nedjelju dana ranije nego što je uobičajeno i završiti se nedjelju dana kasnije.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ujedinjena oporba protiv Orbana, izbori bitni za slučaj INA-MOL

Lazio upisao bitnu pobjedu protiv Sassuola