in

U džamiji Aja Sofija nakon 88 godina klanjan teravih-namaz

Slatka-Tajna.Eu

Nakon 88 godina u džamiji Aja Sofija u Istanbulu sinoć je klanjan teravih-namaz.

Džamija Aja Sofija je 24. jula 2020. godine, nakon 86 godina, ponovno otvorena za molitve. Sinoć su brojni vjernici klanjali i teravih-namaz u džamiji Aja Sofija, koji je odgođen protekle dvije godine zbog pandemije koronavirusa.

Vjernici su u džamiju počeli dolaziti već s akšam-namazom te je džamija Aja Sofija bila potpuno ispunjena čak 30 minuta prije teravih-namaza.

Izvor : Anadolija

Mnogi nisu mogli ući u džamiju pa su molitvu obavili na trgu Sultanahmet.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turska Ali Erbas predvodio je prvi teravih-namaz nakon 88 godina.

Nakon što je 24. jula 2020. godine ponovo otvorena za molitvu nakon 86 godina, džamiju Aju Sofiju u Istanbulu je od tog dana posjetilo na milione ljudi.

Džamija Aja Sofija u Istanbulu je 24. jula 2020. godine nakon 86 godina ponovo otvorena za vjerske obrede. Aja Sofija je tog dana za molitve otvorena džuma-namazom.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osmanskog osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934., kada je dobila status muzeja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Izvor : Anadolija

Sud u Turskoj je 10. jula 2020. godine poništio odluku nekadašnje Vlade Turskekojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake



Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POGLED OD MILION DOLARA Nina Badrić otkrila kako izgleda njena oaza na Hvaru!

Srbija protiv Brazila i Švajcarske od 20, Kamerun od 11 časova