in

Nova bitka za političku prevlast u Splitu

Slatka-Tajna.Eu

Otvoreno o početku nove bitke za političku prevlast u Splitu

Foto: Otvoreno / HRT

Nakon manje od godinu dana Split ide ponovno na izbore, gradonačelnik Ivica Puljak i zamjenik Bojan Ivošević podnijeli su ostavke. Može li isti dvojac ponovno pridobiti povjerenje birača? Hoće li druge stranke ponuditi nove kandidate za mjesto gradonačelnika? Kako će izgledati kampanja?

Pogledajte prilog Nataše Ban:

O početku nove bitke za političku prevlast u Gradu Splitu u emisiji “Otvoreno” urednice i voditeljice Zrinke Grancarić govorili su Vice Mihanović, predsjednik HDZ-a Grada Splita; Željko Kerum, predsjednik Hrvatske građanske stranke; Igor Skoko, predsjednik Kluba vijećnika stranke Centar u Gradskom vijeću Splita; Josip Markotić, predsjednik Kluba vijećnika Mosta u Gradskom vijeću Splita i Damir Barbir, predsjednik SDP-a Grada Splita.

Skoko: Vjerujem da nas građani podržavaju 

Na pitanje zašto novi izbori, a ne Ivoševićeva smjena, Skoko je rekao da je gradonačelnik vrlo jasno rekao da je vrijeme da se građanima vrati loptica, da oni kažu jesu li zadovoljni putem kako vode grad.

– Ovo je referendum kako će Split izgledati u skoroj i daljoj budućnosti. Vjerujem da nas građani podržavaju i da će nam dati mandat i priliku da nastavimo raditi što smo i do sada, rekao je.

Pozvao je kolege da izađu na izbore, pozvao je i Gradsko vijeće izađe na izbore.

Kerum je postavio pitanje zašto Puljak nije danas podnio ostavku.

– Zašto nije potpisao kada je već rekao da će dati ostavku, a ne čekati 7 dana. To je ruganje Gradu Splitu, građanima Splita. Zašto se na takav licemjeran način ponaša prema ljudima koji su mu dali glas, rekao je.

Dodaje da Puljak nema apsolutno nikakvog prava pozivati gradske vijećnike da daju ostavku jer je, smatra, trebao samo, na savjet partnera, smijeniti Ivoševića i nastaviti raditi. Umjesto toga, on je dao ostavku i opet se natječe za gradonačelnika. Kerum ističe da “licemjerno poziva sve gradske vijećnike da daju ostavku po njegovom nalogu”.

– On nema prava ni mandat zvati ikoga da da ostavku da bi njemu išlo u prilog, rekao je. 

Kerum: Ja sam kandidat za gradonačelnika Splita 

Smatra da se Mihanović zaletio kada je rekao da će vijećnici HDZ-a dati ostavku, a imaju 9 mandata.

– Zašto bi dali ostavku? Zato što to Puljak želi? Ne može Puljak nekome nametati što on želi. (…) Ja sam kandidat za gradonačelnika Splita. Točno je da postoji mladi lav u mojoj stranci, Igor Stanišić. Bila je ideja za iduće redovne izbore, da on bude kandidat, ali u ovakvoj situaciji koja je interventna po meni i treba brzo reagirati, smatram da je bolje da idem ja i da ću lakše, obzirom na kratkoću vremena, postići bolji rezultat nego što bi postigao Stanišić, rekao je Kerum.

Rekao je da je grad pred financijskim kolapsom i da je Puljak u godinu dana “uzeo 210 mil. kn kredita, svi gradonačelnici zajedno nisu zadužili grad za taj iznos”. 

Mihanović: Ova vlast je generirala politički nered u Splitu 

Mihanović je rekao da je ova vlast generirala politički nered u Splitu, što se odražava na funkcioniranje grada. U početku su, kazao je, rekli kako će biti konstruktivna oporba i glasati za sve što je dobro, a to su i radili. Dodao je da su se posvađali sami među sobom iz nekih razloga i otkazali svoju suradnju.

– Ako idemo na izvršnu vlast i na izbor za gradsko vijeće, mi ćemo podnijeti ostavku, svi vijećnici, ali ne da se ostavi zamjenik Kuzmanić preko kojega će Puljak upravljati i voditi svoju kampanju, rekao je.

Kada su već dovedeni u ovu situaciju, smatra da je pošteno izaći pred građane s vjerom da će dobiti funkcionalnu vlas koja će se baviti projektima.

Skoko je rekao da je Grad zadužen za 18 mil. kn, platili su 40 mil. kn duga prošle vlasti, dugove prema dobavljačima i dug iz Kerumovog vremena od 10 mil kn.

– Što se tiče pozicije Antonia Kuzmanića, ovdje je sve po zakonu (…) da u gradu ništa ne stagnira, da se projekti mogu nastaviti, da se plaće mogu isplatiti, rekao je.

Mihanović je rekao da su naslijedili 50 mil. kn na račun. Skoko mu je rekao da podnese ostavku ako je toliko uvjeren u sve.

Kerum je Skoki replicirao što se tiče duga od 10 mil. kn.

– Meni se po sudu ne ide, ali ću biti primoran za laži i klevetu tužiti svakoga jer mi je to više dosadilo. Nemojte govoriti laži i klevete, jeste me shvatili? Željko Kerum nije dužan nikome, a Vama govorim – nemojte lagati, rekao je. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Barbir: Izbori su potpuno nepotrebni 

Barbir smatra da su izbori potpuno nepotrebni jer pridonose političkoj nestabilnosti što ne treba Splitu, odgađaju se projekti, ne započinju se novi, grad spava 6 mjeseci i to će sve stajati 2 mil kn.

– Dva milijuna kuna za što? Dajemo za izbore na kojemu bi dali izborni legitimitet istom gradonačelniku i dogradonačelniku, a u kojem ne rješavamo ništa po pravnoj odgovornosti dogradonačelnika Ivoševića. Ako on bude pravomoćno osuđen u ovom mandatu, mi idemo u treće izbore i onda je pitanje čemu ovi izbori, rekao je.

Naglasio je dva presedana – zbog jedne osobe se troši 2 mil. kn i ide se na izbore i situaciju u kojoj je Puljak svjestan što može biti s Ivoševićem, no ipak ga bira.

– To je vrlo opasno za grad Split. Puljak sutra ne može reći da nije znao što se dogodilo. Nije bitno hoće li biti osuđen ili ne, bitno je da gradonačelnik Puljak zna da je riječ o osobi koja je vrijeđala novinarku, žensku osobu i prijetila s pozicije moći. Da li je to prihvatljivo za drugog čovjeka Splita, dodao je.

Otvoreno o izborima u Splitu

Otvoreno o izborima u Splitu

Foto: Otvoreno / HRT

Markotić: U ovu priču smo ušli kao u projektnu suradnju 

Markotić je rekao da je to bila kap koja je prelila čašu. Oni su u ovu priču ušli, kažu kao u projektnu suradnju.

– Rekli smo da ćemo Puljku dati šansu, bili smo taj jezičac o kojem je ovisilo u kojem smjeru će otići grad. Rekli smo da ćemo podržavati ono što je dobro, ono što smatramo da nije nećemo, te da ćemo predlagati naše projekte. To je jedan od ključnih razloga zašto i mi tražimo nove izbore za gradonačelnika i za gradsko vijeće. Naši vijećnici će podnijeti ostavku, rekao je.

Naglasio je da su veliku bitku s gradonačelnikom Puljkom i njegovom timom vodili oko projekata. Njihovi projekti su bili izvrsno pripremljeni i elaborirani, ali nije ih bilo o proračunu.

Željko Kerum i Igor Skoko

Željko Kerum i Igor Skoko

Foto: Otvoreno / HRT

Kerum: Ivošević je nastupao šovinistički i fašistički 

Na pitanje zašto smatra da Ivošević nekako drži Puljka u šaci, Kerum je rekao da to misli dosta Splićana.

– Ne postoji razlog u situaciji kada je čovjek zdrav, Puljak nije bolestan, postoje situacije kada čovjek ne može vršiti svoju dužnost: kada si bolestan, kada imaš kaznenu prijavu, kada nemaš većinu u vijeću. On to sve ima, ali daje ostavku. Znači, zaključak je da njegov kolega zamjenik ima nešto s čim ga drži u šaci, rekao je.

S Barbirom se slaže u svemu, osim da do izbora nije trebalo doći.

– Do izbora je trebalo doći davno, rekao je.

Za Ivoševića kaže da je nastupao šovinistički i fašistički.

– To se ne bi progledalo kroz prste, ni Vama, ni meni, ni bilo kome drugome, rekao je.

Postavlja pitanje zašto se njega tretira drugačije.

Vice Mihanović i Igor Skoko

Vice Mihanović i Igor Skoko

Foto: Otvoreno / HRT

Mihanović je bio danas na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, rekao je da je HDZ-u, na prvom mjestu, interes grada i kada izaberu kandidata, predstavit će ga javnosti.

– Hoću li to biti ja ili netko drugi, to je apsolutno nebitno. Mi ćemo naći najboljeg kandidata, obzirom na to u kakvu situaciju je Grad dovela ova vlast. O kandidatu ćemo odlučiti u sljedećim danima na tijelima stranke, rekao je.

Činjenica je da imamo godinu dana ovu vlast, dodao je Mihanović, a nemamo niti jedan projekt. Skoku je pitao koji “je njihov projekt, a da nisu dva stupića”.

Skoko kaže da mu je jasno da Kerum ne razumije da se netko voljan odreći moći i dati građanima da ih ocijene jer ne žive od politike, tu su da nešto pokušaju promijeniti kako bi grad izgledao bolje.

Mihanoviću je rekao kako “jedva čeka da vidi koji ugledni građanin grada Splita će pristati biti smokvin list za sav kriminal HDZ-a”. Što se tiče projekata, kaže da ih je mnogo pokrenuto.

Markotić kaže da su svi taoci cijele ove situacije. Tu je još otvorenih pitanja, rekao je, koja su im sporna. Za trošak za izbore od 2 mil. kn kaže da je “mala cijena ako će se pokrenuti stvari naprijed, ovako se vrtimo u krug”.

Na pitanje hoće li biti koalicije Kerum-HDZ, Kerum je rekao da je njegova stranka već 12 godina, na županijskoj razini, u koaliciji s HDZ-om i tako će i ostati. Mihanović je rekao da još nemamo niti ostavku gradonačelnika i do gradonačelnika, a priča se o koaliciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

VESELO: Viktor Živojinović slavio rođendan, a oglasila i djevojka sa kojom ga povezuju

OSTAVILA GA JE ZBOG RIJALITIJA: Mina Vrbaški krije vezu nakon što je ponovo u “Zadruzi”