in

ZVIJEZDE IZ SEHARE 4 M: Donijeli su ležernost na stejdžu

Slatka-Tajna.Eu

Kvartet „4 M“ činila je grupa talentiranih pjevača i zabavljača. Oni su bili zvijezde prepune mladelačke energije. Zapravo, oni su svu tu stereotipiju, tih 60-tih i 70-tih u muzici tipa stajlinga u tamnoj boji, „ukočenosti“ muzičkog i scenskog stila, „razbili“!

Tri puta na BBC-u

Oni sobom su donijeli ležernost na stejdžu. Plesali su, sjajno stapali glasove, donijeli novi zvuk. Sve u svemu, može se mirne duše kazati, donijeli u muziku ono čega do tada nije bilo na koncertima. Pa, i u TV muzičkim emisijama. Stekli su popularnost ne samo u bivšoj Jugoslaviji, nego i u Evropi. Uživali su u ugledu najpopularnijeg kvarteta, pa su se stoga i 60-tih tri puta pojavili na BBC-u i italijanskom studiju “UNO”. 

Kvartet „4 M“ je osnovan 1956. godine u Zagrebu. Činili su ga: Ivica Krajać Mali, Branko Marušić Medo, Željko Ružić Muki, Saša Sablić Medicus i Miro Ungar. Početnim slovima nadimaka dao je i naziv kvarteta. Po osnivanju, prepjevavali su i presnimavali najveće hitove tog doba. Kako to oni pjevaju, plešu i izgledaju sve to se dopalo publici. A onda i to da su pjevali najveće hitove. Dopali su se i medijima.

Tako su dobili priliku za nastup u popularnom prostoru „Variteu“. Stiže i singl „Na našoj obali“ koji ih vodi u Beč. Prešli su granicu Jugoslavije. Nevjerovatno koliko su ih voljeli mladi iz tog doba. Stoga su netom snimili svoj prvi album „Down by the riverside“ iliti „Na riječnoj obali“. Uz vrhunski složene glasove oni plešu, glume, imitiraju. Ta neobičnost ih je naprosto „zakovala“ za TV emisije. A kamere ih „ljubile“, pa tako postaju atrakcija elektronskih medija.

Nastupaju bukvalno diljem evropskih prostora pa su se tako, na koncu, našli i u Izraelu 1962. godine. Gostuju u Italiji gdje snimaju nekoliko singlova za diskografiju „Fonit-Centra“. Ali i za španjolskog izdavača „Belter Records Comp“. Otvorena su im vrata i u bečkoj Music halle record „Ronacer“. Poslije povratka u Zagreb osvajaju prvo mjesto na Zagreb festu, nakon čega Miro Ungar odlazi u vojsku. Na njegovo mjesto je odmah došao Saša Sablić Medicus. Sa pjesmom „Pozdrav svijetu“ oni 1969. godine predstavljaju Jugoslaviju na evrovizijskom takmičenju. Završavaju na 13. mjestu.

Šest turneja u SAD

Oni neumorno nastupaju i dalje, pa su tako u SSSR-u održali šest turneja u SAD-u, boravili dva mjeseca 1971. godine. Nastupali su po zabavama, ali i festivalima i Opatijskom, Splitskom, Zagrebačkom, kao i u raznim TV emisijama.

Njihovi putevi se razdvajaju 1974. godine. Ivica Krajać, kompozitor, tekstopisac do penzijskih dana radi kao režiser u Operi HNK. Željko Ružić do penzije radio je u „Croatia Osiguranju“, Saša Sablić do penzijskih dana vršio je funkciju sanitarnog inspektora i zdravstvenog ekologa. Branko Marušić radio je u putničkoj agenciji “Kvarner express”, potom u “Astri”, sve do penzije, a preminuo je u 74. godini života. Miro Ungar je nastavio uspješnu pjevačku karijeru što čini i danas.

Kvartet “4 M” su nagrađeni za životno djelo Porinom 1995. godine. Odštampana je i njihova zlatna kolekcija sa 44 numere. Počašćeni su i prvom nagradom na festivalu “ST. Vinceta Canzone per l’Evropa” kao najbolji strain izvođači italijanske muzike.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zadnji zajednički nastup imali su 2000. godine u zagrebačkoj “Tvornici Kulture”. A u povodu 50 godina karijere Mire Ungara.

Otimali se za njihova gostovanja

“4 M” je aktuelnu muziku plasirao bivšoj Jugoslaviji i svijetu. Svi su se otimali za njihova gostovanja u TV emisijama gdje bi nastupali uz dinamičnu koreografiju, komiku i skečeve, praveći šou zabave, osvježavajući tako muzičke programe.

Holivud i EPP   

“4 M” su prvi pokazali domaćem svijetu šta je to internacionalni glamur. A sve to su saznali, naučili i pokupili po svjetskim pozornicama. Između ostalog, donijeli holivudsku sintetičku sliku i EPP što su donijeli odnekud daleko i predstavili domaćoj javnosti.

Četiri brata

Kvartet je osnovan i radio po uzoru na svoje umjetničke miljenike “The brothers four” (Četiri brata). Njihovu muziku, njihov zvuk oni su spajali sa domaćom zabavnom muzikom.

Piše: Jasna DURIĆ

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Puljak i Ivošević podnose ostavke

Dominik Tim zaražen virusom korona