in

RAT UŽIVO: Zračna uzbuna na cijeloj teritoriji Ukrajine, propao pokušaj ruskih agresora, povlačenje trupa samo je izgovor za nove manevre i pregrupiranje snaga…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/03\/fpdoqjowqaqcsb4.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/03\/fpdoqjowqaqcsb4.jpg”,”caption”:”Izvor: Twitter”,”bg”:”746761″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/03\/fpdoj8hxeaiehw_.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/03\/fpdoj8hxeaiehw_.jpg”,”caption”:”Izvor: Twitter”,”bg”:”74685a”}]

05.20 Nastavlja se povlačenje jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije s područja Kijevske i Černigovske regije. Prema nekim naznakama, neprijatelj pregrupira jedinice kako bi svoje glavne napore usmjerio u istočnom smjeru. Istodobno, takozvano “povlačenje trupa” vjerovatno je rotacija pojedinačnih jedinica i ima za cilj dovesti u zabludu vojno vodstvo Oružanih snaga Ukrajine i stvoriti zabludu, javlja Glavni štab Ukrajinske vojske.

05.00 Neprijatelj postavlja minska polja, javlja Glavni štab Ukrajinske vojske.

04.00 Rusi blokiraju više od stotinu brodova s hranom u Crnom moru, javljaju ukrajinski mediji.

03.00 Najviši američki general u Europi rekao je da bi mogao postojati raskorak u prikupljanju obavještajnih podataka zbog kojeg je SAD precijenio sposobnosti Rusije i podcijenio odbrambene sposobnosti Ukrajine prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, javlja CNN.

Kada je Rusija prošlog mjeseca započela invaziju na Ukrajinu, američki obavještajci procijenili su da bi napad na cijelu zemlju mogao dovesti do toga da Kijev padne u ruke Rusije za nekoliko dana. No, rat je ušao u svoj drugi mjesec, a Ukrajinci pružaju neočekivano snažan otpor.

“Moguće je da postoji raskorak. Kao što smo uvijek činili u prošlosti, kada se ova kriza završi, izvršit ćemo sveobuhvatan pregled naših djelovanja u svim domenama i u svim odjelima i otkriti gdje su bile naše slabe strane i pobrinuti se da pronađemo načine za poboljšanje tih područja, a ovo bi moglo biti jedno od njih”, rekao je šefa američkog europskog zapovjedništva, general Tod Wolters.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


01.00 Britansko ministarstvo odbrane je objavilo da je gotovo sigurno da ruska ofenziva nije uspjela u svom cilju zatvaranja obruča oko Kijeva.

“Ruske izjave o smanjenju aktivnosti oko Kijeva i izvještajima koja ukazuju na povlačenje nekih ruskih jedinica iz ovih područja mogu ukazivati na prihvaćanje Rusije da je sada izgubila inicijativu u regiji”, rekao je britanski vojni ataše Mick Smeath

“Veoma je vjerovatno da će Rusija nastojati preusmjeriti borbenu moć sa sjevera na svoju ofenzivu u regijama Donjeck i Lugansk na istoku”, rekao je.

Ova procjena se slaže s ranijim izjavama iz Pentagona. “Rusija nije uspjela u svom cilju zauzimanja Kijeva. To ne znači da je prijetnja Kijevu gotova”, rekao je ranije glasnogovornik Pentagona.

00.10 Ukrajinski mediji javljaju da je gotovo cijeli teritorij te države pod zračnom uzbunom. Stižu informacije o eksplozijama u nizu gradova, a navodno su prema Ukrajini lansirane i rakete iz Bjelorusije.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Edin Džeko ušao u igru i postigao pobjedonosni gol protiv Luksemburga

Odlična noć za bh. rukometaše u EHF Evropa ligi